HomebuiltOld TimersSportvliegtuigenWarbirdsWrecks & Relics

13/06/2015 Vliegend Museum op Breda Airport bestaat 25 jaar

PH-ZCT / R-169 Piper PA-18-135 Super Cub
PH-ZCT / R-169 Piper PA-18-135 Super Cub

In het weekend van 13 en 14 juni werd op Breda Airport gevierd dat het aldaar gevestigde Vliegend Museum 25 jaar bestond. Hiervoor was het evenement Classic Cars & Aeroplanes 2015 georganiseerd. Een bijeenkomst van klassieke vliegtuigen en auto’s.
Op zaterdag was er een barbecue gepland. Deze werd ook bijgewoond door de vrijwilligers die eerder die dag hadden meegewerkt aan de Dutch Open Air Rally 2015. Vanaf Woensdrecht, waar deze rally eindigde, waren een flink aantal van deze vrijwilligers naar Seppe afgereisd.

PH-NET / TJ347 Taylorcraft J Auster 5
PH-NET / TJ347 Taylorcraft J Auster 5

Op het veld stonden een aantal toestellen ten toon gesteld. Uiteraard waren er veel kisten bij die hier gebaseerd zijn, onder andere in het jubilerende museum. Een paar kisten stonden er mooi bij in een stralend avondzonnetje.
Een opmerkelijk hoekje was ingericht voor een aantal Messerschmitts. Als grootste en opvallendste aanwezig was hierbij de restanten van een Bf-109. Deze kist is in 2005 bij Tilburg geborgen en aan het museum geschonken om te restaureren.

11 Messerschmitt Bf-109G-5 met ervoor Messerchmitt autootjes
11 Messerschmitt Bf-109G-5 met ervoor Messerchmitt autootjes

Voor het toestel stonden een paar Messerschmitt KR175 autootjes. Deze kleine mini-auto’s zijn begin jaren ’50 door Messerschmitt gebouwd omdat men na de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuigen meer mocht maken in Duitsland. Het karretje werd niet echt een succes. Vanwege verliezen, maar ook omdat men toen weer vliegtuigen mocht gaan bouwen is de productie van deze auto’s rond 1956 weer gestopt.
Naast klassieke vliegtuigen waren er een aantal zelfbouwtoestellen aanwezig. De PH-MTN is een Dyn’Aero en kan 4 personen vervoeren.

PH-MTN Dyn'Aero MCR-4S
PH-MTN Dyn’Aero MCR-4S

Kleiner is de Brandly Cherry. De PH-VWL is met zijn groene kleur een frisse verschijning.

PH-VWL Brandli BX-2 Cherry
PH-VWL Brandli BX-2 Cherry

Terwijl de barbecue werd opgewarmd werden er nog een paar laatste rondjes gevlogen rond het veld. De PH-VCY en de G-AJHS formeerden een kleine formatie en maakten een low pass.

G-AJHS De Havilland DH-82a Tiger Moth + PH-VCY Piper PA-18-95 Super Cub
G-AJHS De Havilland DH-82a Tiger Moth + PH-VCY Piper PA-18-95 Super Cub

Alle foto’s gemaakt op deze dag zijn  in groter formaat te zin op AirOnline.nl. klik daarvoor op de knop Pictures aan de likerkant en scrol naar Breda met de datum 13 juni 2015.

Geef een reactie