BizjetsMilitairTwins

15/07/2015 OY-FHB Britten-Norman Islander voor een nieuwe jas op Lelystad Airport

OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander Hjemmeværnskommandoen
OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander Hjemmeværnskommandoen

Op 14 juli 2015 was de Deense Britten Norman BN-2 OY-FHB binnengekomen. Dit toestel is hier om een nieuw kleurenschema te krijgen. Deze kist heeft een verleden bij onze zuiderburen. Daar heeft dit toestel van 1976 tot 2005 gevlogen als B-08 voor de Belgische luchtmacht. Daarna is het toestel via het Britse register naar de Bahama’s vertrokken als C6-LDC. Het heeft daar als luchttaxi dienst gedaan bij  het luchttaxi-bedrijf Schooner Bay.

OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander Hjemmeværnskommandoen
OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander Hjemmeværnskommandoen

Nu is de kist uit 1976 weer terug in Europa. Het gaat dienst doen bij de Deense luctmacht. Eerder dit jaar werd de oude Belgische Islander B-07 ook al aangekocht. Dit toestel is op Eindhoven voorzien van een donker kleurenschema met de Deense vlag in de staart en een Deens militair roundel op de romp. Het toestel zal titels van de Danish Air Force Home Guard gaan dragen oftewel Hjemmeværnskommandoen zoals dit in het Deens heet. En hoewel het toestel bij de luchtmacht vliegt zal het toch een civiele registratie behouden.
De Deense Home Guard is een militair onderdeel dat uit vrijwilligers bestaat. Hun doel is om de Deense strijdkrachten te ondersteunen in binnen- en buitenland. Ook heeft men als taak politie en andere hulpdiensten daar waar nodig te helpen bij het uitvoeren van hun taken.

OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander met de titels van de vorige eigenaar Schooner Bay
OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander met de titels van de vorige eigenaar Schooner Bay

De spuitbeurt zal bij QAPS op Lelystad Airport plaatsvinden. Alleen, er is nog geen plaats in de hangaar van QAPS. Daar staat momenteel nog de Zwitserse Gulfstream G650 HB-IVJ in. Dit toestel zal vermoedelijk eerdaags vertrekken en plaatsmaken voor de kleine Islander.
Met name aan de staart te zien kan het Deense patrouillevliegtuig wel een opknapbeurtje gebruiken.

OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander te zien is dat de staart wel een likje verf kan gebruiken...
OY-FHB Britten-Normann BN-2A-21 Islander; te zien is dat de staart wel een likje verf kan gebruiken…

Naast de Islander stond er op het platform van Lelystad nog een leuke bizjet. Dit in de vorm van een Spaanse Cessna Citation. De kist was aan het einde van de middag binnengekomen en maakte zich op voor een nachtstopje.

EC-LEP Cessna 560 Citation V
EC-LEP Cessna 560 Citation V

De foto’s van beide kisten zijn in groter formaat te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures aan de linkerkant en scrol naar Lelystad met de datum 15 juli 2015.

Geef een reactie