20/07/2015 Nieuwe Junkers F 13 gebouwd door kofferfabrikant Rimowa

HB-RIM Junkers F.13
HB-RIM Junkers F 13

Tijdens de AirVenture 2015 op Oshkosh werd op maandag 20 juli een bijzonder vliegtuig onthuld. Het betrof hier een nieuw gebouwde versie van een Junkers F 13. Dit nieuw “oude” verkeersvliegtuig werd voor een 150 tal genodigden gepresenteerd.
De Junkers F 13 was het eerste metalen passagiersvliegtuig ontworpen door Otto Reuter, de chef-ingenieur van Hugo Junkers in 1919. Het had een verwarmd compartiment voor 4 passagiers en zette in die tijd de norm. Hiervoor vlogen er alleen minder comfortabele toestellen van linnen en hout, soms niet eens toegerust op het vervoeren van passagiers maar meer voor post en kranten. Dit toestel was van aluminium en ter versterking uitgevoerd met de kenmerkende ribbels.

HB-RIM Junkers F.13
HB-RIM Junkers F 13

De Junkers heeft een overdekte, maar verder open plek voor twee piloten. Die zaten dan wel achter een klein windschermpje en zonder verwarming te sturen.

HB-RIM Junkers F.13 met de open cockpit
HB-RIM Junkers F 13 met de open cockpit

In totaal zijn er 332 exemplaren van gebouwd tussen 1919 en 1932. Daarvan zijn er wereldwijd nog maar 5 overgebleven, allen in luchtvaartmusea. Twee bevinden zich in Duitsland (Deutsches Museum in Munchen en Deutsches Technikmuseum in Berlijn), één in Zweden (Tekniska museet in Stockholm), één in Hongarije (Transport Museum in Budapest) en één in Frankrijk (Musée de l’Air et de l’Espace, Le Bourget, Parijs).

HB-RIM Junkers F.13 met de titels van de sponsor Rimowa
HB-RIM Junkers F 13 met de titels van de sponsor Rimowa

Door het Duitse bedrijf Rimowa is nu een nieuwe Junkers F 13 gebouwd. Rimowa is bekend van de luxe, geribbelde koffers die dit bedrijf produceert. Het uiterlijk van deze koffers komt sterk overeen met de door Junkers gebouwde vliegtuigen. Al langer sponsort Rimowa daarom een Zwitserse Junkers Ju.52. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de geribbelde koffers is dit project door Rimowa opgestart in 2010.

HB-HOY Junkers JU-52/3m g4e Ju-Air / Rimowa, La Ferte Alais (F) mei 2010
HB-HOY Junkers JU-52/3m g4e Ju-Air / Rimowa, La Ferte Alais (F) mei 2010
HB-HOY Junkers JU-52/3m g4e Ju-Air / Rimowa, La Ferte Alais (F) mei 2010
HB-HOY Junkers JU-52/3m g4e Ju-Air / Rimowa, La Ferte Alais (F) mei 2010

De Junkers F 13 is door Rimowa Flugzeugwerke AG in Dübendorf in Zwitserland in elkaar gezet. Men werkt hierbij samen met de Verein der Freunde historischer Luftfahrzeuge, het Zwitserse JU-AIR Aerospace en het Deutsches Technikmuseum. Hiervoor is een 3D-scan gemaakt van het museumtoestel in Parijs.

HB-RIM Junkers F.13 waarbij de staart-sectie werd aangepast t.o.v. het origineel
HB-RIM Junkers F 13 waarbij de staart-sectie werd aangepast t.o.v. het origineel

De nieuwe F 13 is grotendeels gelijk aan de oorspronkelijke versie. Een aantal aanpassingen waren noodzakelijk aan het ontwerp om het toestel ook voor de hedendaagse luchtvaart geschikt te maken. De aanpassingen betreffen onder andere het landingsgestel en een verbeterde  staart-sectie. De nieuwe F 13 is uitgerust met een 450-pk sterke Pratt & Whitney stermotor. Deze is sterker en meer betrouwbaar dan de originele krachtbronnen die voor de Junkers gebruikt werden.

HB-RIM Junkers F.13 met een 450pk sterke Pratt & Whitney motor
HB-RIM Junkers F 13 met een 450pk sterke Pratt & Whitney motor

Rimowa heeft een warme band met Oshkosh. In 2012 vloog men vanuit Zwitserland met hun Junkers Ju.52 naar dit evenement. Nu vond de onthulling van hun gereproduceerde Junkers F 13 plaats op het grote plein tijdens de Oshkosh AirVenture in 2015.

HB-RIM Junkers F.13
HB-RIM Junkers F 13

Per container had men de HB-RIM naar de VS verscheept om het toestel hier voor het eerst aan het publiek te tonen. Er is nog niet met de HB-RIM gevlogen, dat staat voor maart 2016 op het programma in Zwitserland. Certificering zou dan later in het voorjaar van 2016 plaats moeten vinden.

HB-RIM Junkers F.13
HB-RIM Junkers F 13

Het project kost een slordige 2,2mln USD. Uiteindelijk is men van plan om dit toestel zelfs in een serie-oplage te gaan bouwen.

2 gedachten over “20/07/2015 Nieuwe Junkers F 13 gebouwd door kofferfabrikant Rimowa

  1. Nou heb ik toch echt wel zitten opletten in Oshkosh maar deze heb ik echt niet gezien! Heb ik er toch eentje gemist op de 10.000 ? Jij gelukkig niet, hihi

Geef een reactie