31/07/2015 International Test Pilots School (ITPS) op London, Ontario (Canada)

C-FLVB Aero L-29 Delfín
C-FLVB Aero L-29 Delfín

Op het vliegveld van London is een interessant bedrijf gevestigd, ITPS. Londen zeg je? Welk veld bedoel je dan? Heathrow, Gatwick. Luton? Nee, ik bedoel London in de staat Ontario in Canada. Wel even goed instellen in de Tom-Tom vooradat je hiernaar afreist…! 😉
ITPS staat voor International Test Pilot School. Het is een bedrijf dat testpiloten opleidt. Geen alledaags klusje!. Men traint allerhande piloten, civiel, maar ook militair. Klanten zijn veelal luchtmachten of vliegtuigfabrikanten.
Voor dit doel heeft men op London een hangaar met een paar interessante kisten. Ik was welkom om hier een kijkje te nemen.
Een gloednieuwe aanwinst van ITPS is een Aero L-29 Delphin. Dit toestel heeft al de registratie C-FLVB maar is nog niet ingeschreven. Het toestel zag er onberispelijk uit en was eigenlijk klaar om te gaan vliegen.

C-GTOZ Aero Vodochody L-39C Albatros
C-GTOZ Aero Vodochody L-39C Albatros

Een stapje groter is de C-GTOZ. Dit is een Aero L-39C Albatros. Ook deze straaltrainer wordt voor het opleiden van testpiloten gebruikt.

02 UAV
02 UAV

Verder stonden er in de hangaar een paar UAV’s, (Unmanned Aerial Vehicel). Deze toestellen hadden de registratie 02 en 03 en kunnen voor testvluchten gebruikt worden.

03 UAV
03 UAV

In de hangaar van ITPS was ook een Rockwell Commander 700 aanwezig. Van deze twin zijn er maar 49 gebouwd en er vliegen er niet veel meer van. Dit toestel was in juni overgevlogen uit de VS en moest nog in Canada ingeschreven worden. In de VS was dit de N700XL met constructienummer 70004. Het is daarmee volgens mij de oudste (nummer 4) nog luchtwaardige Rockwell 700. Inmiddels is voor dit toestel de registratie C-FLSJ vastgelegd.

C-... Rockwel Commander 700 (c/n 70004 ex N700XL)
(C-FLSJ) Rockwel Commander 700 (c/n 70004 ex N700XL)

Momenteel is men in China een groot viermotorig watervliegtuig aan het ontwikkelen. Op enig moment kwamen de Chinezen er achter dat ze een probleempje hadden om hier testpiloten voor te vinden. Uiteindelijk is men bij ITPS terecht gekomen. ITPS heeft een imposante Martin Mars vliegboot luchtwaardig gemaakt. Hiervan bestaan twee exemplaren als blusvliegtuig in British Columbia, maar de toestellen waren helaas buiten gebruik gesteld.
ITPS heeft met de Chinese piloten met de Martin Mars gevlogen. Vervolgens zagen de Canadese autoriteiten hun kans schoon en claimden zij gelijk de luchtwaardig gemaakte Mars weer voor bluswerkzaamheden. Slimme zet, ITPS had het “vuile werk” op kunnen knappen door het toestel weer luchtwaardig te maken.

N65NE STOL Aircraft UC-1 Twin Bee
N65NE STOL Aircraft UC-1 Twin Bee

Eveneens voor de trainingen van de Chinese piloten werd er geoefend met een tweetal kleinere watervliegtuigen, een Republic Seabee en een Twinbee. Beide toestellen stonden buiten voor de hangaar van ITPS op London geparkeerd.

C-FDOQ Republic RC-3 Seabee
C-FDOQ Republic RC-3 Seabee

Al met al een zeer interessant bedrijf en erg leuk dat er even in de keuken gekeken mocht worden!
De website van ITPS is www.itpscanada.com.
De foto’s van dit bezoek zijn in groter formaat terug te vinden op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures aan de linkerkant en scrol naar Canada, London en selecteer vervolgens de fotoserie van ITPS op 31 juli.

Geef een reactie