30/08/2015 D-EDUR SIAI Marchetti SF-260 vliegt onbemand op vliegshow in Breitscheid!

D-EDUR SIAI Marchetti SF.260
D-EDUR SIAI Marchetti SF.260 vliegt onbemand!

Deze SIAI Marchetti SF-260 werd voorgevlogen tijdens de Airshow van Breitscheid in Duitsland. Een verslag van dat evenement is HIER te vinden.
Speciaal nu even de aandacht voor één van de acts uit het vliegprogramma, de D-EDUR (c/n 1-10). Deze mooie Italiaanse kist, ontworpen door Stelio Frati, heeft schijnbaar een militair verleden bij onze Zuiderburen. Schijnbaar, wat dat is niet juist! Het toestel heeft een Belgische roundel en draagt de Belgische militaire registratie ST-26. Dat zou kunnen kloppen, ware het niet dat volgens mij de echte ST-26 (c/n 10-26) nog gewoon in dienst is bij de Belgische luchtmacht! Dit Duitse toestel heeft als ex registraties: OO-HAP (1968), F-BRUR (1970) en OO-RUR (1979). Sinds 1980 is het Duits geregistreerd. Geen spoortje van een militair verleden…
De Militaire herkomst is dus fake. De echte registratie is D-EDUR en dat staat ook op het toestel. Net als veel stickers van diverse sponsoren. Het toestel is overigens in 1967 gebouwd en is daarmee een van de oudere exemplaren van dit type.

D-EDUR SIAI Marchetti SF.260
D-EDUR SIAI Marchetti SF.260 taxiet uit voor de demo

Nu was er nog iets bijzonders aan dit toestel bij het voorvliegen. Als je namelijk goed kijkt bij de bovenste foto, dan ontbreekt de piloot in het toestel! Het lijkt onbemand te zijn. Ook dat klopt. De bestuurder stond namelijk met beide benen op de grond en kon het toestel radiografisch besturen.
En om het nog meer bijzonder te maken, op de onderstaande foto kun je alles dubbel zien, zonder eerst de nodige alcohol of verdovende middelen genuttigd te hebben! De D-EDUR vliegt namelijk in formatie met een exact gelijkend model van dit toestel!

D-EDUR SIAI Marchetti SF.260
De twee SIAI Marchetti SF.260’s kruisen elkaar in de lucht
D-EDUR SIAI Marchetti SF.260
zij-aan-zij vliegen de SIAI Marchetti SF.260’s voor

Het model is op dezelfde wijze beschilderd als de 1:1-versie. Het wordt gevlogen door de Duitser Nico Niebergall. Zijn vader, Ralf Niebergall, zat aan de controls van het echte toestel. Erg knap om te zien hoe de twee toestellen met elkaar het luchtruim deelden. De uitvoering van de show was opvallend synchroon en precies.

D-EDUR SIAI Marchetti SF.260
D-EDUR SIAI Marchetti SF.260 in de landing na de show

Na de landing nam Nico plaats op de vleugel van pa en zo taxiede het tweetal gezamenlijk naar hun parkeerplaats. Uiteraard begeleid door een welverdiend applaus van het publiek.
Al met al een unieke act die erg leuk was om te zien!

D-EDUR SIAI Marchetti SF.260
Gezamenlijk taxiën vader en zoon terug na de demo
D-EDUR SIAI Marchetti SF.260
De twee SIAI Marchetti SF.260 gebroederlijk naast elkaar om goed te vergelijken

De vliegers van deze grote en kleine SF-260’s hebben ook een eigen website. Klik daarvoor op www.sf-260.de. Opmerkelijk daarbij is dat op die site gemeld wordt (in het Duits onder History) dat het toestel wel degelijk bij de Belgische luchtmacht heeft gevlogen en dat het indertijd na groot onderhoud met 5 andere toestellen naar de luchtmacht van Iran verkocht zou zijn. Die levering zou niet door zijn gegaan vanwege de toenmalige handelsboycot. Zodoende zou de huidige eigenaar het toestel in 1980 hebben kunnen bemachtigen. Ik heb alleen geen bevestiging kunnen vinden van het feit dat dit toestel in België militair gebruikt is als ST-26. Wel apart dat dit dan zo nadrukkelijk op de site vermeld staat. Heeft iemand een theorie?

2 gedachten over “30/08/2015 D-EDUR SIAI Marchetti SF-260 vliegt onbemand op vliegshow in Breitscheid!

  1. De oudste (Nov 1969) en afgeschreven (21 Apr 1971) SIAI Marchetti SF260M, heeft s/n 10-01 (ST01).

    OO-HAP(2) is gebouwd en geregistreerd in 1968.
    Dit is ruim een jaar voor de eerste SF260M (ST01) in BAF dienst kwam.

    D-EDUR (s/n 110) kan dus NOOIT bij de BAF in dienst zijn geweest.
    Kortom, roundels en ST nummer zijn i.d.d. nep.

Geef een reactie