
Registratie: PH-VRZ
Type: Piper PA-28-140 Cherokee D
Constructienummer: 28-7125223
Eigenaar: Seaport Aviation / A. Lokhorst, Amsterdam
Locatie: Rotterdam Airport, 21 juli 1982 en Hilversum, 1987
Bijzonderheden: De PH-VRZ is een ogenschijnlijke dood ordinaire Piper Cherokee. Dat klopt. Het toestelletje is in 1971 gebouwd en vanaf toen in Nederland ingeschreven geweest.
Het heeft onafgebroken in het Nederlandse register gestaan tot aan september 1998. Toen is het kistje vertrokken naar Engeland als G-BYCA. Hier vliegt het met die registratie nog steeds.
De reden dat de PH-VRZ toch een plekje bij AirOnline.nl krijgt is gelegen in de tweede foto. Hierop staan mijn ouders. Helaas zijn ze beiden inmiddels overleden.

In de beginjaren van mijn vliegtuighobby waren zij het die in de vakantie met mij diverse vliegvelden af reden. Zo zijn we op Teuge geweest, Lelystad, Schiphol en in dit geval Rotterdam.
Mijn ouders hadden tot dan nog nooit gevlogen. Op deze zomerdag raakten ze beiden overmoedig en trokken de stoute schoenen aan om een rondvlucht te maken.
Met z’n drieën hebben we toen een rondvlucht van 45 minuten gemaakt vanaf Rotterdam. De vlucht werd geboekt bij Seaport Aviation, het bedrijf dat dit op Zestienhoven indertijd verzorgde. Er werd koers gezet richting de Deltawerken. Het weer was prima, het zicht was goed. Al met al een mooi tochtje.
Na de landing terugkijkend op de eerste vlucht van hun leven, moesten mijn ouders bekennen dat het wel leuk was om alles eens van bovenaf te zien. Het schommelde alleen wel een beetje, vooral bij de landing. De vlucht werd vervolgens toch maar in de boeken geschreven als “eens maar nooit weer…”
Het is voor mijn ouders bij die ene vlucht gebleven.

19 gedachten over “Focus@: PH-VRZ Piper PA-28-140 Cherokee met een speciale rondvlucht vanaf Rotterdam”
Hoi Berend Jan,
Wat een mooi stukje aan persoonlijke historie.
Dus jou spotters activiteiten heb je vooral te danken aan je ouders die jou overal naar toe reden. Fantastisch deze support en een zeer mooie en waardevolle herinnering!
Terecht een plaatsje bij AirOnline.nl zou ik zeggen.
Jammer te lezen dat het voor hen bij 1 keer is gebleven en dat ze nooit met jou de lucht in zijn geweest met de ballon.
Groeten, Jelmer
Hoi Jelmer,
Dank voor je reactie. Inderdaad jammer dat ze nooit met mij omhoog zijn geweest in de ballon. Mijn vader is twee dagen na het behalen van mijn brevet overleden. Gelukkig heeft hij mijn examenvaart nog wel meebeleefd. Mijn moeder vond zo’n rieten mandje echt een brug te ver. Mijn broer en zus heb ik daarentegen wel in de mand gehad, dat vond ik ook erg waardevol.
Groet,
Berend Jan
Seaport Aviation, was dat niet het bedrijf van Kuiters?
Die gast met z’n aap?
Regelmatig zat die aap bij z’n rondvlieghokkie in de lantaarnpaal, of reed hij ermee rond (cabrio).
Yeh, good old memories.
B.J.,
Keep up the good work 😉
Hoi Mr. Propwash!
Was even bang dat je mij met die aap bedoelde… 😉
Die herinnering staat helaas niet in mijn geheugen. Wel een grappig verhaal!
En dank voor je compliment, er ligt nog genoeg materiaal op de plank…!
Groeten,
Berend Jan
Ja, dat klopt helemaal. Gerard Kuiters was mijn opvoedvader tot mijn 11e, bijzonder (gevaarlijke) man. Veel met hem gevlogen, een echte stuntman in de lucht tot verdriet van mijn moeder. De apen woonde bij ons op de boerderij in Nijkerk waar ze in 1977 overleden zijn. In 1978 zijn we naar Spanje verhuisd, maar bleef Seaport Aviation bestaan, hij ging vaak heen en weer van Spanje naar Nederland.
Kuiters met Aap was idd de man van de rondvluchten. Hij had ook een Fuji de PH-GIN. Ik sprak ooit een vlieger die met Aap en fotograaf omhoog moest om een foto te laten maken van de vliegende Aap..
Ik zie hem met zijn markante verschijning nog zitten in de bar van de Vliegclub Rotterdam, waarschijnlijk was die Cherokee eerst van de VCR. Toen ik daar als 16 jarige begon was de Cherokee al weg en waren er Robins en Warriors en de Arrow PH SRV..
De PH-GIN was vernoemd naar mijn moeder zei hij altijd, GINA. Hij was mijn opvoedvader. Bizar om dit hier terug te lezen.
Hallo Berend Jan, leuke herinnering. Ik heb in die tijd veel rondvluchten uitgevoerd voor Seaport Aviation. Een check van mijn logboek laat zien dat ik op die datum 3 keer een 45 minuten rondvlucht het gedaan met de VRZ. Misschien heb ik jullie wel rondgevlogen.
Met vriendelijke groet, Tjeerd Reitsma
PS. Het verhaal van Kuiters met de aap klopt.
Hallo Tjeerd,
Dank je wel voor je leuke reactie! Grappig dat je het artikeltje hebt gevonden en dat je de moeite hebt genomen om je logboek er op na te slaan. Ik denk dat het zomaar zou kunnen dat je ons dan die middag boven de Deltawerken hebt rondgevlogen. Dat had ook niemand kunnen denken dat zoveel jaar na dato dit rondvluchtje nog onderwerp van gesprek is. Dank nog voor de leuke ervaring!
Groeten,
Berend Jan Floor
Hoi tjeerd, mijn moeder was er ook altijd had relatie met gerard en wij als kinderen ook vaak de vliegtuigen wassen van gerard, PH-VRZ en de cherokee PH- SMD en de PH-LUU
mooie tijd, en heel wat beleeft met Kuiters
Hoi Sake,
Dan ben ik je vast wel eens tegengekomen in die tijd. Ik heb enige jaren voor Seaport gevlogen. Mooie tijden inderdaad.
Hoi Tjeerd, bedankt voor de snelle reactie wat leuk, ik ben inmiddels 55 jaar pfffffff jaja tijd staat niet stil, zou ik u prive een bericht mogen sturen? zou ik zeer waarderen.
groeten sake
Hoi Sake,
Prima!
Mvg, Tjeerd
Hallo Tjeerd, in welke periode vloog jij voor Seaport? Gerard was (helaas) mijn opvoedvader. dan moet je hem gekend hebben
Hallo Brenda,
Zeker heb ik hem gekend. Ik heb in de jaren 1982 en 1983 voor Seaport gevlogen. Maar had meer contact met het oudere echtpaar wat toen de rondvluchten runde.
Gr. Tjeerd
Hoe bijzonder. Mijn moeder ook en ik ging vaak mee de lucht in met mijn broer!
Hallo Ssake, dat is wel heel bijzonder dat ik jou hier tegenkom. Mijn moeder had ook een relatie met Gerard van 1971 – ongeveer 1981. Ik ben ook vaak met hem de lucht in geweest, tot verdriet van mijn moeder die zijn kunstjes maar niets vond.
Wat leuk om te lezen. Ik woonde toen in Schiedam en fietste een paar keer in de week naar Zestienhoven. Vaak kon ik met allerlei klusjes helpen. Ik bekeek een keer de Electra van Iscargo op het platform (dat kon toen nog) en de vlieger nodigde mij uit in de cockpit en vroeg of ik wilde helpen. Hij legde uit welke knoppen er ingedrukt moesten worden, liep naar buiten en riep welke knop. Na 10 minuten waren we klaar en dankte hij mij hartelijk. Geen idee waar ik op gedrukt had, maar als 15 jarige voelde ik mij een hele bink. Met mijn opa maakte ik op mijn 12e mijn eerste rondvlucht op de PH-KFF. Een tijdje later met mijn vader en moeder een rondvlucht op de PH-GIN. Er zou die dag een luchtshow zijn, maar die ging niet door of was verlaat(dat weet ik niet meer). De eigenaar van de PH-GIN vond dit vervelend voor alle mensen die gekomen waren. Hij steeg op met de PH-GIN en liet zien wat je allemaal uit deze kist kon halen. Na de landing werd hij met een luid aplaus onthaald. Nu vele jaren (en vlieglessen) later veel goede herinneringen aan Zestienhoven. Samengewerkt met Roland Wondoleck om jongeren op te leiden in alle facetten van het vliegveld: brandweer, catering, security, marshallen etc.
Nu kijk ik toe hoe mijn zoon bezig is zijn brevet te halen op de Cessna 152 /172 bij Dwarf op Hilversum.
Hartelijke groeten,
Robert
Hoi Robert,
De fiets was vroeger ook mijn vervoermiddel, vanuit Delft naar Zestienhoven.
Leuk dat jouw zoon bezig is met vlieglessen. Als hij interesse heeft om beroepsvlieger te worden, nu is een goed moment.
Mvg. Tjeerd Reitsma