Focus@: Met G-YROX Rotorsport UK MT-03 de wereld rond tegen darmkanker

G-YROX Rotorsport UK MT-03
G-YROX Rotorsport UK MT-03

Registratie: G-YROX
Type: Rotorsport UK MT-03
Constructienummer: RSUK/MT-03/005
Eigenaar: Norman Frank Surplus
Locatie: Sywell (UK), september 2015
Bijzonderheden: Met deze MT-03 autogyro uit 2006 is de Noord Ier Norman Surplus in 2010 begonnen aan een solovlucht rond de wereld. Dit zou een ruim 50.000km lange reis worden. Daar had hij maar liefst vier maanden voor uitgetrokken. Uiteindelijk duurde de reis iets langer… vijf en een half jaar!
De reden van de langere reis is men name gelegen in onvoorziene omstandigheden zoals bureaucratie in Rusland. Vanwege de politieke situatie kreeg hij geen toestemming meer om over Rusland te vliegen. Als gevolg daarvan heeft zijn toestel drie jaar opgeslagen gestaan in Japan.
De vlieger heeft uiteindelijk noodgedwongen de Pacific per boot moeten oversteken. Zijn vlucht wordt daardoor helaas niet door de FAI erkend als vlucht-rond-de-wereld. Toch heeft de vlieger wel diverse andere records gezet. Zo was hij de eerste die de Atlantische Oceaan met een autogyro is overgestoken.
Op 11 augustus 2015 landde Surplus weer in zijn woonplaats Larne in Noord Ierland. Hij werd toen vergezeld door een aantal collega autogyro-vliegers. Eerder dit voorjaar was de G-YROX te zien op Oshkosh (Wi, USA), de bakermat van de EAA (Experimental Aircraft Association).
De aanleiding van deze enorme onderneming is gelegen in het feit dat de vlieger een vorm van darmkanker heeft gehad. Al tijdens zijn ziekte had hij zich voorgenomen om, als hij beter zou worden, te gaan leren vliegen met een autogyro. Hij wilde met dit rond-de-werled-project aandacht voor zijn overwonnen ziekte genereren en de Bowel Cancer stichting in het Verengd Koninkrijk sponsoren.

G-YROX Rotorsport UK MT-03 met stickers van de FAI
G-YROX Rotorsport UK MT-03 met een sticker van de FAI

De G-YROX was te zien tijdens de LAA Rally op Sywell in de UK afgelopen september.

Geef een reactie