Focus@: G-BMWN Cameron Temple-80 Special Shape versus het origineel

G-BMWN Cameron Temple-80 SS
G-BMWN Cameron Temple-80 SS

Registratie: G-BMWN
Type: Cameron Temple-80 SS
Constructienummer: 1211
Eigenaar: Forbes Europe Inc, (New York)
Locatie: Internationale Ballonfiësta Barneveld, augustus 1991
Bijzonderheden: Malcolm Forbes was een steenrijke en excentrieke Amerikaanse zakenman die de uitgever was van het Amerikaanse tijdschrift Forbes Magazine. Dit blad nam hij over van zijn vader die het had opgericht. In 1990 overleed Forbes op 70-jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn tijdschrift wordt sindsdien door zijn zoon Steve uitgegeven.
Bij leven had de flamboyante Forbes een aantal bijzondere hobby’s. Al eerder heb ik op de site aandacht besteed aan zijn verzameling zeldzame porseleinen Fabergé eieren. Ook verzamelde hij Harley Davidson motoren. Maar bovenal had hij een passie voor ballonvaren en dan met name special shape ballonnen.
In de jaren ’80 bezocht hij vele landen in de wereld. Om zijn reizen luister bij te zetten liet hij voor de landen die hij bezocht een special shape ballon maken die symbool stond voor dat land.
Zo liet hij voor Egypte een sfinx maken, voor Thailand een olifant, voor Turkije een metershoge Sultan, voor Spanje het galjoen van Columbus.
Ook bezocht hij in juli van 1986 Japan met zijn Forbes Friendship Tour. Daarvoor liet hij de beroemde gouden tempel bij Kyoto namaken om hiermee en op motorfietsen door het land te trekken. Die ballon, de G-BMWN, werd in 1986 gebouwd door de Engelse ballonfabrikant Cameron en is hierboven afgebeeld. De ballon was onder andere te zien bij de Internationale Ballonfiësta in Barneveld in 1991.

De Gouden Tempel in Kyoto (december 2015)
De Gouden Tempel in Kyoto (december 2015)

De Gouden Tempel is een boeddhistische  Zen tempel en is één van de meest bekende toeristische trekpleisters van Japan. De benaming is officieel Rokuonji-tempel ( 鹿苑寺, Hertentuin Tempel) of ook wel Kinkaku-ji (金閣寺, Gouden Paviljoen Tempel). De oorsprong van het gebouw voert terug tot 1397. Het gebouw in de huidige vorm stamt uit 1955. In de tussenliggende tijd is het paviljoen een aantal keren door band verwoest. De laatste keer was in 1950. Toen stak een geestelijk gestoorde monnik de boel in de fik.
De tempel is na de laatste brand weer herbouwd. De wanden zijn voorzien van bladgoud en dat zorgt voor het typerende uiterlijk.
In december was Sabina, één van de fotografen van AirOnline.nl, in de gelegenheid om de Gouden Tempel te bezoeken en uiteraard te fotograferen. Een unieke gelegenheid om de echte tempel en de ballon eens met elkaar te vergelijken.
Zoals regelmatig voorkomt bij ballonnen is er van deze special shape ook een ballon-pin gemaakt. Deze maakt uiteraard ook deel uit van de pin-collectie van AirOnline.nl.

Ballon-pin van de G-BMWN Cameron Temple-80 SS
Ballon-pin van de G-BMWN Cameron Temple-80 SS

De G-BMWN is inmiddels niet meer luchtwaardig. De ballon is in november 2002 uit het Britse luchtvaartregister verdwenen. De echte Gouden Tempel, die staat er gelukkig nog steeds, zoals op de foto is te zien. De locatie heeft inmiddels zelfs de UNESCO-status als wereld erfgoed locatie gekregen.
Lees HIER meer over de Fabergé-eieren verzameling van Forbes.

Geef een reactie