Focus@: LN-DAA Cessna 172N en het verhaal van Kato Air

LN-DAA Cessna 172N Skyhawk II
LN-DAA Cessna 172N Skyhawk II

Registratie: LN-DAA
Type: Cessna 172N Skyhawk
Constructienummer: 17269065
Eigenaar: Air Waterland (Kato Air)
Locatie: Lelystad Airport, 10 april 2016
Bijzonderheden: Op zondag 10 april 2016 arriveerde op Lelystad Airport de LN-DAA. Deze Cessna 172N werd afgeleverd aan Air Waterland en zal waarschijnlijk via hen weer in de verkoop komen. De LN-DAA stond eerder via het Noorse Assist Air op internet te koop voor € 27.000,- Het toestel is uit 1977 en heeft een respectabel aantal van ruim 9.000 landingen er op zitten. De kist ziet er van buitenaf nog mooi uit en zal vast wel weer via Air Waterland een nieuw baasje weten te vinden.
In de staart van deze Cessna staat het logo van Kato Air. Mijn interesse werd gewekt naar deze maatschappij en ik ben eens in de historie daarvan gaan spitten.

Het logo van Kato Air in de staart van de LN-DAA
Het logo van Kato Air in de staart van de LN-DAA

Kato Air is in 1995 opgericht. Het bedrijf werd opgericht door het echtpaar KArl Johan en TOrlaug Karlsen, waarmee de naam ven het bedrijf verklaard kan worden. Aanvankelijk begon men met een Piper PA-31 Navajo en deze Cessna 172. De Cessna gebruikte men voor luchtfotografie en voor het tellen van dieren. Later is daar nog een Maule bij gekomen en in 1997 een tweetal Cessna 208 Caravans.

De LN-DAA werd ingezet voor fotovluchten en wildtellingen
De LN-DAA werd ingezet voor fotovluchten en wild-tellingen

Meer serieuzer werd het toen er twee Dornier Do.228 aan de vloot werden toegevoegd. Deze werden ingezet op regionale vluchten, onder andere tussen Bodø naar Røst en Narvik. Ook werd een contract gewonnen voor het vervoer van kranten. De zaken gingen goed tot 2003. Daarna hebben er zich twee bijzondere voorvallen voorgedaan.
In 2003 werd een van hun Dorniers (LN-HTA) in de landing bij Bodø getroffen door de bliksem. Gevolg was dat het hoogteroer beschadigd raakte en het toestel kwam daardoor nog voor de baan aan de grond. De twee piloten en de twee inzittenden raakten gewond en het toestel was afgeschreven.
Een compleet ander en bizar verhaal speelde zich af aan boord van de Dornier Do.228 (LN-BER) op 29 september 2004. Toen probeerde een gestoorde asielzoeker, wiens asielaanvraag was afgewezen, op de vlucht van Narvik naar Bodø met een bijl de piloten te lijf te gaan. Hij wilde zo met toestel en al neer storen en zelfmoord plegen. De captain en copiloot kregen rake klappen met de bijl. Het toestel was toen net aan de landing op Bodø begonnen en vloog op zo’n 5.000ft.
Na de aanval door de kaper raakte het toestel in een duikvlucht en de grond kwam snel dichterbij. Toch heeft de bemanning wonder boven wonder op een hoogte van ongeveer 100ft (!!!) het toestel weer onder controle gekregen. Daarna wisten andere zes passagiers de aanvaller te overmeesteren.
De vliegers wisten snel, maar zonder verder radiocontact Bodø te bereiken. Daar wist men even niet wat men zag. De verkeersleiding had namelijk het toestel van de radar zien verdwijnen en men dacht dat het toestel gecrashed was.
De aanvaller werd overgedragen aan de politie en kreeg uiteindelijk 15 jaar cel. De piloten werden onderscheiden met onder andere de Polaris Award voor Heldenmoed en Polaris Award voor Buitengewoon Vliegerschap door de pilotorganisatie International Federation of Air Line Pilots Associations (IFALPA). Sinds dit voorval zijn de controles op binnenlandse vluchten sterk verscherpt.
De jaren hierna verloor Kato Air zijn concessies voor de lijnvluchten en ook de contracten voor het vervoer van kranten werd opgezegd. Daardoor ging het snel slechter met de maatschappij. Uiteindelijk hield Kato Air per 1 september 2008 op te bestaan.

2 gedachten over “Focus@: LN-DAA Cessna 172N en het verhaal van Kato Air

  1. Beste Berend Jan en vrouw,

    Ik vind het erg leuk om je nieuwsbrieven te ontvangen met leuke verhalen over vliegtuigen!

    Ga zo door en ik zie je wel een keer op Lelystad airport of airport Teuge…

    Hartelijke groeten Harry

    P.s. ik je toegevoegd als contact in Flickr.

Geef een reactie