04/05/2016 Gevarieerde bezoekers op Lelystad Airport

Gevarieerde visitors
Gevarieerde visitors

Vandaag een redelijke variatie in nationaliteiten van de bezoekende kisten op Lelystad Airport (D, G, HB, N, OO, OY). Op een gegeven moment stonden een Zwitser, Duitser, Amerikaan en Deen gebroederlijk naast elkaar voor de toren. Een bonte verzameling toestellen.
Als we ze even van links naar rechts aflopen beginnen we met de Zwitserse Mooney. De HB-DHA kwam na een vlucht van bijna drie uur binnen vanuit Bern. De kist werd even op het platform gestald en taxiede vervolgens naar een hangaar toe. Wellicht alleen voor een nachtstopje, maar misschien is het ook wel een nieuwe polderbewoner.

HB-DHA Mooney M20K 252TSE
HB-DHA Mooney M20K 252TSE

Naast de Mooney stond de D-EGPZ. Dit is een Sportcruiser die vertrok richting Stadtlohn in Duitsland.

D-EGPZ Czech Sport Aircraft PS-28 Cruiser
D-EGPZ Czech Sport Aircraft PS-28 Cruiser

Een oude bekende is de N3596T. Dit toestel is dit seizoen vaker op Lelystad geweest voor fotovluchten boven het noorden van het land. Deze Aero Commander 500 hoort thuis op Oxford en bleef voor de nacht over.

N3596T Aero Commander 500
N3596T Aero Commander 500

Naast de Aero Commander stond de OY-ILS van Bio Flight. Deze Vulcanair was samen met de OY-GNS wederom actief vanaf Lelystad Airport.
Als we het dan toch over fotokisten hebben, ook de HA-SVA was nog aanwezig op Lelystad. Deze 206, die zondag binnen is gekomen, had dinsdag een lokale vlucht gemaakt. Vandaag stond het toestel buiten voor de hangaar bij Wings over Holland.

HA-SVA Cessna TU206E Turbo Stationair
HA-SVA Cessna TU206E Turbo Stationair

Een bezoek van korte duur legde de Cessna T182T Turbo Skylane OO-LEG af. De kist met een mooi kleurenschema kwam binnen voor Aero Service. Kort daarna kwam men even naar de toren toe, waarschijnlijk om het landingsgeld te voldoen, om vervolgens met een roling take-ff er vandoor te speren.

OO-LEG Cessna T182T Turbo Skylane
OO-LEG Cessna T182T Turbo Skylane

Even later riep Lelystad Tower het toestel nog een keer op, met enige irritatie in de stem. De OO-LEG antwoordde al niet meer. Ik heb een vermoeden wat er aan de hand was, op Flightradar24 was te zien hoe deze Cessna gelijk naar 3000ft uitklom na de start in zuidelijke richting. Da’s midden in de Schiphol TMA, die begint op 1500ft. De kist was, zover ik kan nagaan, met een VFR-vliegplan weggegaan en heeft dan op die hoogte niet veel te zoeken. Nog maar te zwijgen van de gevaarlijke situatie die zicht kan voordoen als het naderende verkeer van Schiphol deze sportkist op gelijke hoogte tegenkomt…
De N978SR was kennelijk al op 28 april op Lelystad Airport binnengekomen. Deze Cirrus SR22 had ergens in een hangaar onderdak gekregen en vertrok vandaag weer. De 28e was het uit Hamburg aangekomen en vandaag vertrok het naar Toussus le Noble, net onder Parijs. Deze Cirrus heeft een Zwitsers vlaggetje in de staart. Het zou daarom zo maar kunnen dat dit het thuisland is van deze strakke reiskist.

N978SR Cirrus SR22 GTS G3
N978SR Cirrus SR22 GTS G3

Op 4 mei vliegen de Edambusters. Dit is een gelegenheidsformatie van een aantal sportvliegers. Zij verzorgen diverse fly-pasts over dorpen en steden ten behoeve van de dodenherdenking. In de middag ging de aanvoerder van de formatie al op pad voor een korte verkenningsvlucht. Het ging hier om de F-BNYC, een Gardan Horizon. Dit toestel staat op Lelystad. De vliegers waren duidelijk goedgehumeurd en zwaaiden vriendelijk voor een gezellige foto!

F-BNYC Gardan GY-80-180 Horizon
F-BNYC Gardan GY-80-180 Horizon

De Catalina is weer vliegklaar voor het seizoen. Het toestel werd voorzien van brandstof. Daarvoor moest het naar hetp platform gesleept worden. Op de foto is duidelijk te zien dat je bij het tanken van een Cataline lenig moet zijn en zeker geen hoogtevrees moet hebben.

PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina
PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina
PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina
PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina

De PH-PBY is overigens voorzien van een embleem op de neus om de 75e verjaardag van het toestel luister bij te zetten. 15 november 2016 is de heugelijke dag dat deze oude dame 75 wordt!

PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina
PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina

Na het tanken ging de Cat weer huiswaarts. Klaar om op 5 mei het bevrijdings-defile boven Wageningen luister bij te zetten.

PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina
PH-PBY Consolidated PBY-5A Catalina gaat terug naar de hangaar

Als de deuren van de Catalinahangaar openstaan is te zien dat hier nog een andere ex-marine kist gehuisvest is. Het betreft hier de PH-ACG Fokker S-11.

PH-ACG / 179 Fokker S-11.1 Instructor
PH-ACG / 179 Fokker S-11.1 Instructor

Vanaf Hilversum kwam de G-CMPA langs. De Arrow IV bracht een bezoekje aan Air Waterland.

G-CMPA Piper PA-28RT-201T Turbo Arrow IV
G-CMPA Piper PA-28RT-201 Arrow IV

De PH-ATW is een Cessna 172 die thuishoort op Rotterdam – the Hague. Dit kistje komt niet vaak naar Lelystad.

PH-ATW Reims/Cessna F172N Skyhawk
PH-ATW Reims/Cessna F172N Skyhawk

Met heli’s was het ook weer druk op Lelystad Airport vandaag. Soms zelfs zo druk dat men even moet manoeuvreren bij het heli-aiming-point. De PH-JPS en PH-FVD moesten elkaar even passeren.

PH-FVD + PH-JPS Robinson R44
PH-FVD + PH-JPS Robinson R44

De PH-HCE, de enige Robinson R66 in ons land, vertrok met een fotograaf linksvoor. Om mooie plaatjes te kunnen schieten was de linker deur ook maar verwijderd.

PH-HCE Robinson R66 Turbine
PH-HCE Robinson R66 Turbine

De PH-ARJ tot slot, ging ook op pad met een fotograaf. Na de vlucht werd ik door hem aangesproken. Terwijl ik van hem en plaatje had gemaakt, had hij dat weer van mij gedaan. De spotter gespot!

PH-ARJ Cessna 150M
PH-ARJ Cessna 150M

Tja en dan hoop je natuurlijk op Lelystad altijd de krenten in de pap aan te treffen. Ik mag zeker niet klagen hoor! Ik zie vaak leuke dingen op het veld. Maar vandaag vertrok, zonder dat ik er een plaatje van kon maken, de 5N-MPA. Deze Beech 1900 was eerder binnengekomen bij QAPS voor een spuitbeurt. Deze was nu klaar de de kist vertrok rond 18:00u… gemist! 😉
De foto’s in dit artikel (en meer) zijn in een groter formaat te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures en scrol naar Lelystad met de datum 4 mei 2016.

Geef een reactie