Helikopters

23/06/2016 Eerste helikopter aangekomen op Lelystad Airport voor filmwerk Dunkirk

G-WHST Aerospatiale AS.350.B2 Ecureuil
G-WHST Aerospatiale AS.350.B2 Ecureuil

In de tweede helft van de middag landde op Lelystad Airport de G-WHST. Dit is een van de twee helikopters die voor filmwerk gebruikt gaan worden boven Urk.
Hier worden tussen 23 juni en 25 juli opnames gemaakt voor de speelfilm Dunkirk van Warner Brothers Movie. De werktitel van de film is eigenlijk Bodega Bay. Deze moet in de zomer 2017 in de bioscopen gaan draaien.
Dunkirk is een film van Christopher Nolan en zal naast Urk ook in de UK en Los Angeles geschoten worden. Het wordt een actie-thriller die zich afspeeld in de Tweede Wereldoorlog en het verhaal weergeeft van de evacuatie van Duinkerken. Naast vliegtuigen zijn er ook oude schepen uit WOII opgeknapt om in deze film te figureren.
Er worden, naast de genomede heli, nog meer toestellen op Lelystad verwacht en niet de minste ook! In en beschikking van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) – onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu –  worden de volgende toestellen genoemd die boven Urk gaan opereren:
G-AIST Supermarine Spitfire Mk.I
G-CGUK Supermarine Spitfire Mk.I (de beschikking van ILenT meldt abusievelijk G-CHUK, maar dat is een Cameron ballon!)
G-CISV Supermarine Spitfire Mk.V
G-AWHK Hispano HA.1112M1L Buchon (licentiegebouwde Messerschmitt Bf.109)
G-BPIV Bristol Blenheim
N699DP Yakovlev Yak-52TW

Voor de filmopnames zijn als cameraheli aangemeld:
G-OHCP Aerospatiale AS-355F-1 Ecureuil 2
G-WHST Aerospatiale AS.350.B2 Ecureuil

De planning is dat men gedurende 13 vliegdagen de opnames boven Urk gaat maken. In het weekend wordt er volgens mij niet gevlogen, met name om ook op zondag de zondagsrust op Urk te respecteren.

G-WHST Aerospatiale AS.350.B2 Ecureuil
G-WHST Aerospatiale AS.350.B2 Ecureuil

Zover ik nu kan zien zal men opereren vanuit de Catalinahangaar op Lelystad Airport. Diverse bordje met BB Aerial (van Bodega Bay 😉 ) verwijzen hier naar toe.
Benieuwd wanneer de warbirds ten tonele verschijnen.
Oh ja, niet mijn grap, maar wel leuk; de film wordt opgenomen boven Urk. Waarom heeft de film dan niet gewoon DunkURK?!?

Inval
Er liep deze middag overigens politie te over op het veld. Dat had alleen niets met de filmopnames te maken, maar alles met een inval door een arrestatie team van de politie bij een bedrijf aan de Emoeweg op Lelystad Airport. Er zouden twee arrestaties zijn verricht. De exacte reden van de inval is mij nog niet bekend. Tijdens deze inval was het veld gesloten voor vliegverkeer, mocht er niet getaxied worden en hing de POLICE06 (PH-PXF) boven het veld.

Geef een reactie