MilitairMuseumWrecks & Relics

02/01/2017 Vliegtuigcollectie bij Winterberg / Niedersfeld

Aircraft collection Winterberg

Even buiten Winterberg, in het Duitse Saurland, is een kleine verzameling oude vliegtuigen te vinden. Als op de navigatie het adres Am Eschenberg 1 in Winterberg wordt ingetoetst zou je er probleemloos moeten komen. Deze locatie wordt ook als het Motorrad und Automuseum Niedersfeld aangeduid.
Je kunt de toestellen niet missen, ze zijn duidelijk vanaf de weg al zichtbaar. Op deze locatie is een kartbaan gevestigd en in de wintermaanden een verhuurlocatie voor ski’s en snowboards. Ernaast kun je met een kabelbaan omhoog om een skipiste te lijf te gaan. Dat laatste lukt mijn inziens het beste  als er sneeuw ligt… 😉
Om de collectie van dichtbij te bekijken moet je wel toegang betalen, maar schik niet, de kosten zijn slechts 1 Euro. Via een automaat met een poortje kun je naar binnen.
De volgende toestellen zijn op deze dag waargenomen:

0115 Aero L-29 Delphin

Deze Delphin is van de Tsjecho-Slowaakse luchtmacht geweest. Het constructienummer is 290115. Van dit type zijn er tussen 1963 en 1974 maar liefst 3.500 exemplaren gebouwd. Vele (met name Oost-Europese) luchtmachten hebben dit toestel als trainer gebruikt. Tegenwoordig vliegen er nog een aantal met een civiele registratie als warbird.

0115 Aero L-29 Delphin
0115 Aero L-29 Delphin

22+90 Lockheed F-104G Starfighter

Deze Starfighter draagt de registratie 22+90 van de Duitse Luftwaffe. Dit is niet authentiek. De werkelijke regi van deze kist is 23+76. Het constructienummer van dit toestel is 683D-8075. Om het nog wat ingewikkelder te maken, de staartsectie van deze straaljager is van de 22+39.

22+90 (23+76) Lockheed F-104G Starfighter
22+90 (23+76) Lockheed F-104G Starfighter

Ook het kleurenschema van deze F-104 is niet zoals het in diensttijd was. Op de staart is nog het logo te zien van PS-Aero. Dat is de naam van de verzameling van Piet Smedts uit het Nederlandse Baarlo. Deze Starfighter heeft deel uit gemaakt van zijn collectie en is nu hier in Winterberg terecht gekomen.

22+90 (23+76) Lockheed F-104G Starfighter
22+90 (23+76) Lockheed F-104G Starfighter

Op de staart is het logo en de website van de vorige eigenaar provisorisch met stickers overgeplakt. Ook het Nederlandse vlaggetje op de staart van de kist is bewerkt.

Het staartstuk met het afgeplakte logo van PS-Aero, de vorige eigenaar

3014 Mikoyan-Gurevich Mig-15bisSB

Deze Mig-15 stamt uit 1957 en is afgeleverd aan de Tsjechische luchtmacht. Daar heeft het in elk geval tot 1982 dienst gedaan. Daarna is het uiteindelijk hier in Winterberg terecht gekomen. Het constructienummer van dit toestel is 713014.

3014 Mikoyan-Gurevich Mig-15bisSB

In de staart prijkt een Russische ster met hamer en sikkel. Aangezien het toestel niet ten behoeve van de USSR gevlogen heeft is dit niet origineel.

3014 Mikoyan-Gurevich Mig-15bisSB

(23+83) Mikoayn-Gurevich Mig-21UM Mongol

Deze tweezits Mig-21 is een overblijfsel van het Oost-Duitse leger. Na de val van de muur werden de strijdkrachten van Oost- en West-Duitsland samengevoegd. Veel van het Oost-Duitse materieel werd niet meer (of maar heel kort) gebruikt. In Oost Duitsland was de identiteit van het toestel 266 van de NVA (Nationale Volks Armee). Na de eenwording is dit gewijzigd in 23+83. Het constructienummer is 07695156.

(23+83) Mikoayn-Gurevich Mig-21UM Mongol
(23+83) Mikoayn-Gurevich Mig-21UM Mongol

Dit toestel is eerst in zijn vertrouwde groen camouflage-schema in Winterberg aangekomen, maar is naderhand stevig onder handen genomen. Resultaat is dit kunstzinnige kleurenschema. Tegelijk is daarmee de registratie van het toestel verdwenen. Dit spuitwerk is medio 2016 op het toestel aangebracht door de Duitse graffiti-kunstenaar Hennig Feil. Deze, in de regio wondende, artiest heeft inmiddels meerdere objecten op zijn naam staan zoals muren, vloeren en nu ook een vliegtuig.

(23+83) Mikoayn-Gurevich Mig-21UM Mongol

457 Mikoyan-Gurevich Mig-23MF Flogger-B

Deze Mig-23 heeft gevlogen bij de Poolse luchtmacht. Het toestel draagt nog zijn originele kleuren en registratie. Het constructienummer is 0390220457.
De Flogger-B was de exportversie van dit model. De Russen hebben het geleverd aan vele luchtmachten van het Warschaupact, maar ook daar buiten. Het vormde eind jaren ’70 en gedurende de jaren ‘80 de ruggengraat van de Oostblok-luchtmacht.

457 Mikoyan-Gurevich Mig-23MF Flogger-B

De Mig-23 is een bijzonder vliegtuig, met name door de verstelbare vleugels. Het toestel in Winterberg staat ten toon gesteld met de vleugels in de pijlstand. Onderdelen rond om het toestel maken het wel erg lastig om deze kist in zijn geheel in een plaatje te vatten.

457 Mikoyan-Gurevich Mig-23MF Flogger-B
457 Mikoyan-Gurevich Mig-23MF Flogger-B

(4404) Mil Mi-2URG Hoplite

Tussen de straalvliegtuigen staat ook een helikopter. Het betreft een ex Poolse landmachtheli. Dit toestel heeft geen registratie meer en is, net als de Mig-21, flink met de verfkwast behandeld. Het resultaat is een fictief kleurenschema. Voorheen was dit toestel rood, geel en blauw. Het zou zomaar kunnen dat deze heli ook door dezelfde kunstenaar is gespoten als de hierboven genoemde Mig-21.

(4404) Mil Mi-2URG Hoplite

Deze Mi-2 heeft het constructienummer 564404115. Hoewel de Mil Mi-2 een Russisch ontwerp is, bijna alle Mi-2’s zijn gebouwd in Polen, in dit geval in de PZL-Swidnik fabriek.

(4404) Mil Mi-2URG Hoplite

Van deze helikopter zijn vele versies gebouwd. Deze Mi-2URG was een flink bewapende versie die als gunstig diende of ingezet kon worden tegen tanks. Het had als bewapening o.a. externe houders voor 4 draad-geleide raketten.

Sneeuw

Op het moment van fotograferen sneeuwde het licht. Op de toestellen was een klein laagje sneeuw aanwezig. Daardoor zijn het mooie winterse plaatjes geworden, maar ja, wat wil je ook in januari in een plaats die Winterberg heet!?!

0115 Aero L-29 Delphin

Foto’s in groter formaat zien? Klik dan HIER en scrol naar Winterberg / Niedersfeld met de datum 2 januari 2017.

0115 Aero L-29 Delphin

Geef een reactie