MuseumOld TimersSportvliegtuigenWarbirds

11/03/2017 Fotokist en drukte bij Early Birds op Lelystad Airport

D-EAOO Cessna T210N Turbo Centurion

Vandaag was er weer een fotokist te gast op Lelystad. Ditmaal een Cessna 210 van Hansa Luftbild D-EAOO. Deze maatschappij was eerder dit jaar al te zien met hun (eveneens knalgele) Cessna 402 D-IHLB. Dit bedrijf is op Munster Osnabrück gehuisvest.

Yaks

De Yaks die bij Wings over Holland gestationeerd zijn, hebben de winterslaap achter de rug. Er werd weer volop getraind in het formatievliegen. In totaal waren alle vier de toestellen (PH-DTM, -DTW, -DTY en -KWI) actief.

PH-DTM Yakovlev Yak-52
PH-DTW Yakovlev Yak-52
PH-DTY Yakovlev Yak-52
PH-KWI Yakovlev Yak-52

Een Yak is dorstig. Daardoor staan deze kisten regelmatig bij de pomp. Met wat handkracht, trekken en duwen wordt de PH-DTY verplaatst om ruimte te maken voor wachtende kisten die ook willen tanken. Een Yak vliegen is dus best een fysieke aangelegenheid! 😉

PH-DTY Yakovlev Yak-52 wordt met fysieke kracht verplaatst

Schlasta 6 bij Early Birds

Schlasta 6 is een groep mensen die in hun vrije tijd het dagelijks leven van een Duits ‘Schlachtflieger’ eenheid (aanvalsvlieger van gronddoelen) uit 1918 uitbeelden. Zij bouwen momenteel een Halberstadt CLIV vliegtuig om hun uitbeelding kracht bij te zetten.
Deze zaterdag waren zij te gast bij de Vroege Vogels op Lelystad. Er werden diverse fotoshoots gemaakt bij de kisten van dit bijzondere vliegende museum.

PH-LVA Fokker D.VII replica
PH-LVA Fokker D.VII replica

Ook werd er bij de Early Birds proefgedraaid met de unieke en meer dan 100 jaar oude rotatiemotor van La Société des Moteurs Gnome et Rhône. Met rook, oliedampen en gepruttel draaide de motor met propeller en al zijn rondjes. Deze motor is op een houten bok geplaatst en kan aan de achterzijde bediend worden. De bediening bestaat uit contact aan – contact uit.

La Société des Moteurs Gnome et Rhône motor
La Société des Moteurs Gnome et Rhône motor
La Société des Moteurs Gnome et Rhône motor
La Société des Moteurs Gnome et Rhône motor
La Société des Moteurs Gnome et Rhône motor

Naast de re-enacotrs waren natuurlijk ook de overige toestellen van de collectie de moeite van het bekijken waard. Hieronder een kleine selectie.

N131EB Bucker Bu-131 Jungmann / Aero T-131
N102JW Stampe-Vertongen SV-4C
N70889 Piper J3C-65 Cub

Overige kisten

Vanaf Hilversum was de PH-VHC te zien. Deze Tecnam is een regelmatige bezoeker. Na de koffie (of thee) vertrok men weer naar Hilversum, de thuisbasis.

PH-VHC Tecnam P2002-JF Sierra

Op Maastricht-Aachen hoort de PH-EMK thuis. Dit is een relatief nieuw exemplaar van de aloude Cessna 172. Dit is een Cessna 172R.

PH-EMK Cessna 172R Skyhawk II

De Extra EA-300/LT PH-ZWS wordt gesponsord door Leaseweb. Na getankt te hebben werd de passagiers in de riemen geholpen. Vervolgens werd een lokale vlucht gemaakt waarbij hoogstwaarschijnlijk slechts korte stukjes rechtuit gevlogen werd…

PH-ZWS Extra EA-300/LT
PH-ZWS Extra EA-300/LT

Foto’s in groter formaat zien? Klik dan HIER en scrol naar Lelystad Airport met de datum 11 maart 2017.

Geef een reactie