02/04/2017 Luchtvaartbeurs in het Aviodrome op Lelystad Airprort

Luchtvaartbeurs Aviodrome

Vandaag (2 april 2017) werd een luchtvaartbeurs in het Aviodrome georganiseerd. Tussen 10:00 en 17:00u kon een grote variëteit aan verzamelobjecten op gebied van de luchtvaart bekeken worden. Er waren stands met boeken, oude onderdelen, foto’s, kaarten etc. Ook kon men zich oriënteren op bijvoorbeeld vlieglessen of parachutespringen.

Luchtvaartbeurs Aviodrome

Er waren tafels ingericht in een aparte zaal van het Aviodrome en gedeeltelijk tussen de collectie van het museum zelf. Altijd leuk om even langs te dwalen. Er is meestal voor eenieder wel wat te vinden.
In het Aviodrome is momenteel ook een kleine expositie ingericht met luchtvaartschilderijen. Deze dag werd zelfs een schilderij onthuld. Dat ging op een bijzondere wijze.
Een re-enactor van Schlasta 6 verrichtte de onthulling door met een sabel het doek van het schilderij af te tillen. Schlasta 6 is een groep acteurs die de tijd van de Eerste Wereldoorlog nabootsen. Dat doen zij door middel van kleding en uitrusting, maar binnenkort ook door een heuse replica van een Halberstadt CL.4. Dit was een bommenwerper uit die tijd.

Onthulling Schilderij van Henk Uitslag – Halberstadt CL4

Niet toevallig dat juist leden van de historische groep Schlasta 6 de onthulling verrichtten. Op het schilderij staat namelijk ook een Halberstadt CL.4 afgebeeld.

Schilderij van Henk Uitslag – Halberstadt CL4

Het schilderij is overigens gemaakt door de luchtvaartschilder Henk Uitslag. Het is olieverf op doek en is te koop voor €1.950,- (zonder lijst). Meer werk van Henk Uitslag is te vinden op zijn site www.henkuitslag.com. De groep Schlasta 6 heeft digitale prints van dit doek laten maken, eveneens voor de verkoop.
In het kader van “nu we er toch zijn…” ook even een rondje door het museum gemaakt. Op zoek naar een paar wetenswaardigheden die het vermelden waard zijn. Die hebben we gevonden!

N1247 Nieuport 11 C1 Replica

Als eerste de Nieuport C11. Ik had dit kistje nog niet eerde gefotografeerd. Deze replica van een dubbeldekker uit de Eerste Wereldoorlog was eerst onderdeel van de automobielcollectie van Louwman. Tegenwoordig staat het toestel in het Aviodrome. Het staat bij de Fokker DR1 replica.

152/17 Fokker DR1 replica

De Fokker S.IV bevindt zich nog in een niet voltooide restauratie. Deze originele Fokker S.IV met c/n 108 is in de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven bij de TU Delft. Een langjarige restauratie wordt uitgevoerd in het Aviodrome.

Aan de (PH-SIV) Fokker S.IV replica moet nog veel gebeurenEN

De Douglas DC-3 Dakota “PH-TCB” is van haar vleugels ontdaan. Het toestel is een beetje aan de kant gezet om ruimte te creëren voor een nieuw tijdelijk onderdeel in het museum.

G-BVOL (PH-TCB) Douglas DC-3 Dakota

Ditzelfde geldt voor de gele North American Harvard. Dit toestel heeft als B-73 bij de luchtmacht gevlogen. Het toestel heeft geen registratie meer en draagt de nam Cathy.

(B-73) North American AT-16 Harvard

Ook een beetje aan de kant stond de PH-NDC. Dit is het prototype van de Fokker S.12. De Fokker S.12 is een Fokker S.11 met een neuswiel. Het is niet in Nederland in productie genomen, alleen in Brazilië heeft een kleine productie plaatsgevonden bij Fokker Industria Aeronautica.

PH-NDC Fokker S-12 prototype

Omdat het prachtig weer was heb ik ook even buiten een paar plaatjes gemaakt. Wat daarbij opvalt is dat een paar kisten inmiddels erg te lijden hebben onder de weersinvloeden. Ik doel dan op de Lockheed Neptune en de Douglas DC-4. Beide toestellen beginnen er verweerd uit te zien. Bij de Neptune komen de oude KLM-kleuren op sommige plekken weer naar boven.

De verf op de NL-316 Douglas C-54A-5-DO (DC-4) Skymaster begint te vervagen

Hopelijk weet men binnen het Aviodrome middelen vrij te maken om de collectie op peil te houden. Dit is geen gemakkelijk taak lijkt me, maar de toestellen vertegenwoordigen een historische waarde voor Nederland en moeten gekoesterd worden.

De 210 Lockheed SP-2H Neptune begint ook te bladderen
De oude kleuren van de KLM-bedrijfsschool worden weer zichtbaar
Vogels hebben vrij spel op de staart van de Neptune

De Fokker F-27 Friendship stond er vandaag subliem bij. Strak in het zonnetje voor het fraaie oude stationsgebouw. Een plaatje dat zomaar uit de jaren ’60 had kunnen komen. Toch echt in 2017 te zien!

PH-FHF Fokker F27-100 Friendship voor het oude stationsgebouw van Shiphol-Oost

In de T-2 hangaar is men nog altijd druk met het realiseren van een tweetal replica’s. De Spyker V.2 en de Van Berkel W.A. Bij beide kisten is men nu bezig de vleugels met linnen te bespannen.

W.57 Van Berkel WA replica
Een van de vleugels van de W.57 Van Berkel WA replica wordt met linnen bespannen

Ook is de romp van de Spyker inmiddels van doek voorzien. De originele 80 pk sterke Thulin motor ligt al te wachten om gemonteerd te worden. Het wordt dan wel een Spyker replica, maar er zitten wel degelijk originele onderdelen op!

Spyker Trompenburg V.2 replica
Ook van de Spyker worden de vleugels bekleed.
De originele Thulin motor van 80 pk voor de Spyker V.2

Een gedachte over “02/04/2017 Luchtvaartbeurs in het Aviodrome op Lelystad Airprort

Geef een reactie