(Motor)zweefvliegtuigenGyrocopterHelikoptersSportvliegtuigenUltralights

04/06/2017 Eerste Pinksterdag op Flugplatz Borkum (EDWR)

Borkum (EDWR)

Al een aantal jaar maken we van het Pinksterweekend een leuk weekendje weg in het jaar dat de tweejaarlijkse Oostwold Airshow plaatsvindt. In de dichtstbijzijnde van der Valk (Zuidbroek) boekten we voor de derde keer het zogenaamde “Wadden Arrangement”. Naast een prima hotelkamer en een goed ontbijt ontvang je hierbij ook twee boottickets voor de veerdienst Eemshaven – Borkum. Borkum is het meest westelijk gelegen Duitse Waddeneiland. Het is qua grootte vergelijkbaar met Schiermonnikoog, het kleinste bewoonde Nederlandse Waddeneiland.
Op Borkum ligt een vliegveldje dat we dit jaar eveneens op deze manier bezocht hebben. Vanaf het stadje Borkum is het een uurtje lopen. Een fiets huren kan doorgaans ook, alleen in het Pinksterweekend is er in het centrum geen tweewieler meer te krijgen…
De havenmeester, die in zijn bescheiden torentje zit, was zo vriendelijk om toestemming te verlenen om op de airside foto’s te maken. In alle jaren heb ik hier op een hartelijke wijze toestemming voor gekregen.

D-EOUW Socata MS.893E Rallye 180GT Gaillard

Het vliegveldje Borkum (EDWR) heeft een verharde baan (13-31) en twee grasbanen (12-30 en 05-23). Naast een klein stationsgebouwtje heeft het één grote hangaar om een aantal lokale kisten onderdak te bieden.

D-MBKF Aerostyle Breezer

Die hangaar biedt ook onderdak aan een flink aantal zwaluwen. Deze beestjes vliegen er lustig op los als de hangaardeuren opstaan. Naast dat ze rondvliegen doen de beestje nog wat anders… poepen! De kisten in de hangaar zitten in meer of mindere mate onder de vogelpoep. Bij sommige kisten probeert men de ramen een beetje schoon te houden door er kleden, doeken of vlaggen over te leggen. Een lapmiddeltje. Het lijkt me uitermate slecht voor de lak als deze uitwerpselen lang op een kist blijven zitten!

D-HTMD Eurocopter EC 135P2+
D-EHJR Cessna T206H Stationair TC
D-MWWS Autogyro Europe MTO Sport

Borkum is in het hoogseizoen druk. Ook tijdens het Pinsterweekend verblijven er (veelal) Duitse toeristen. Een aantal daarvan komt met het vliegtuig. Dat kan door er zelf naar toe te vliegen, of met een lijnvlucht vanuit Emden uitgevoerd door Die Ostfriesische Luft Transport GmbH. Een retourtje kost € 163,-.

Borkum (EDWR)

Tijdens dit Pinksterweekend was het veld goed gevuld, maar niet overvol. We hebben het wel eens drukker gezien. Veel kistjes zijn de bekende types als de Cessna 172’s of Piper Cherokees.

D-EIEE Reims/Cessna F.172N Skyhawk II
D-ESFP Piper PA-28-181 Archer III

De D-ECZB was ook een van die “gewone” Cessna’s. Van oorsprong is dit een Cessna FR172F Reims Rocket met een fraaie 6-cilinder Rolls Royce motor. De spinner lijkt me niet origineel, alsmede de driebladige prop.

D-ECZB Reims/Cessna FR172F Reims Rocket
D-ECZB Reims/Cessna FR172F Reims Rocket met een driebladige prop

Maar soms zit er ook wat leukers tussen al die bezoekende kisten, zoals dit jaar een Zlin Z.143L. Deze D-EZLN heeft als constructienummer 4.

D-EZLN Zlin Z.143L
D-EZLN Zlin Z.143L met c/n 0004 in de staart

Van de Z.143L is er in de beginjaren ’90 een bescheiden aantal van 53 exemplaren gebouwd. Het vier-persoons toestel heeft een 235 pk (175 kW) sterke Lycoming-motor en het is zelfs geschikt voor eenvoudige aerobatic-manoeuvres.

D-EZLN Zlin Z.143L met een Lycoming motor aan boord
D-EZLN Zlin Z.143L

Als je op Borkum met de kist wilt arriveren en je wilt een koffertje meenemen, dan is een toestel met wat betere prestaties dan de doorsnee sportkist wel lekker. Van dergelijke toestellen waren er ook genoeg te vinden op Borkum dit weekend, getuige de onderstaande kisten.

Cessna TR182 Turbo Skylane RG
D-EVOK Socata TB-20 Trinidad
D-EKLB Beech A36 Bonanza

Tja, en dan ga je helemaal naar Borkum om eens wat anders te zien, komt daar gewoon de PH-MLR binnenrollen vanaf Lelystad Airport. Op kistjes vanaf mijn “thuishaven” zat ik natuurlijk niet te wachten! Nou ja vooruit dan maar, toch een plaatje gemaakt… 😉

PH-MLR Socata TB-10 Tobago

Een ander toestel met “Lelystadse roots” is de N126DG. Deze Grumman AA-5 is indertijd verkocht door Air Waterland op Lelystad aan de huidige eigenaar die het toestel op Borkum heeft gestationeerd.

N126DG Grumman American AA-5 Traveler

In de hangaar stond ook nog een oud TB-tje. Met constructienummer 15 is deze D-EGRC een van de oudere vliegende Socata TB-10’s in Europa.

D-EGRC Socata TB-10 Tobago

Na dit fotorondje over het veld werd de voettocht van ruim een uur aangevangen terug naar de badplaats Borkum. Aldaar lekker een terrasje opgezocht voor een broodje en een verfrissinkje. Vervolgens de reis naar de vaste wal weer in omgekeerde volgorde aanvaard om na een lekker dag weer in het hotel aan te komen.

D-KBUO Scheibe SF.25C Falke

Foto’s in groter formaat zien? Klik dan HIER en scrol naar Germany -> Borkum met de datum 4 juni 2017.

Geef een reactie