30/06/2017 Jetstream bij AIS en MLD collectie in wording bij Aviodrome op Lelystad Airport

PH-FCI British Aerospace BAe-3201 Jetstream 32EP

Vandaag was de PH-FCI eindelijk eens te fotograferen. Deze BAe Jetstream stond bij AIS voor de hangaar. Men was zo vriendelijk om toestemming te verlenen deze kist even vanaf het platform vast te mogen leggen.

PH-FCI British Aerospace BAe-3201 Jetstream 32EP

De PH-FCI was voorheen als SE-LHE in gebruik bij het Zweedse Direktflyg. De kleuren van deze maatschappij zijn nog steeds op het toestel aanwezig. Toch is het toestel al in februari 2016 uit het Zweedse register verdwenen. Het toestel is nog niet in de kleuren van AIS gespoten. De Nederlandse registratie staat er momenteel nog met stickers op.

De registratie is met stickers aangebracht
Ook onder de vleugel staat de registratie op een sticker

Naast de PH-FCI was ook de PH-CCI aanwezig. Deze Jetstream was net naar binnen gereden voor het nodige onderhoud. Even later werd de PH-FCI ook binnen gezet.

PH-CCI British Aerospace BAe-3201 Jetstream 32EP

In totaal zijn er momenteel 10 Jetstream van AIS in het Nederlandse register ingeschreven. De PH-FCI was voor mij nummer 9. Alleen de PH-ICI heb ik nog niet voor de lens gehad. De PH-ICI is al in mei 2016 ingeschreven, maar er zijn bij mijn weten nog geen waarnemingen van…

Visitors

Op het platform bij de toren stond een Duitse Beech 200. De D-ICKE stond klaar voor vertrek. De bemanning zat al in het toestel op de passagiers te wachten. Even later zou de kist verstrekken.

D-ICKE Beech King Air B200GT

Net voor het vertrek van de Beech kwam een andere Duitser binnen. Een Robinson Helikopter deze keer. De D-HHAG werd pal aan het hek geparkeerd en was daardoor prima te fotograferen.

D-HHAG Robinson R44 Raven
D-HHAG Robinson R44 Raven

Dan nog een derde Duitser in het verhaal, de D-GLBA. Deze Diamond DA42 Twin Star is wel vaker op Lelystad Airport aanwezig. Meestal om onderhoud te ontvangen bij Martinair. Dat was vandaag ook het geval. Zonder motorbeplating werd even proefgedraaid bij de daarvoor bestemde plek bij taxi-way ALPHA.

D-GLBA Diamond DA 42 Twin Star in onderhoud bij Martinair

Al een paar dagen lang is de Zwitserse Cardinal HB-CGM aanwezig. Deze Cardinal is in 1976 in licentie bij het Franse Reims gebouwd.

HB-CGM Reims/Cessna F177RG Cardinal

Het toestel stond op een wat ongebruikelijke plek geparkeerd, in het gras, naast de brandweergarage. Hier stond het met touwen aan de grond verankerd.

HB-CGM Reims/Cessna F177RG Cardinal

Aviodrome 100 jaar MLD

Dan ben ik even wezen kijken naar de vorderingen van het inrichten van de speciale expositie over 100 jaar Marine Luchtvaartdienst in het Aviodrome. Deze tijdelijke tentoonstelling moet vanaf 5 juli voor het publiek toonbaar zijn.

227 (PH-UEY) Agusta-Bell (I)UH-1B

Men was nog volop bezig met de aankleding. De kisten stonden wel al op hun plek, soms in nog niet complete toestand.

227 (PH-UEY) Agusta-Bell (I)UH-1B

Allereerst is de Agusta-Bell UH-1 227 (PH-UEY) zichtbaar. In het Amerikaanse register staat deze wentelwiek nog als N204U ingeschreven. Deze heli staat op een verhoging.

227 (PH-UEY) Agusta-Bell (I)UH-1B

Er waren plannen om deze helikopter weer luchtwaardig te maken. Dat duur al meer dan 5 jaar. De vraag is of dit ooit gaat slagen. Op dit moment ligt de restauratie duidelijk even stil, omdat de heli nu in de collectie van het Aviodrome is opgenomen.
Een andere oude MLD-helikopter is de Sikorsky HO4S. Vanaf 1953 heeft de MLD met drie exemplaren gevlogen. Twee kwamen vroegtijdig aan hun einde door ongevallen. Dit exemplaar bleef tot 1963 in dienst en is later aan het Aviodrome geschonken.

076 Sikorsky H04S-3 (UH 19F)

De Van Berkel WA replica is inmiddels af. Het toestel is van de T2-hangaar naar de museumhal gebracht. De bovenvleugels moeten er nog op gemonteerd worden, dan is het toestel toonbaar voor publiek.

W.57 Van Berkel WA replica

Ook de Spyker V.2 replica is bijna gereed om getoond te worden. De vier vleugels moeten er nog aan. Deze liggen al klaar in de T2-hangaar, geschilderd en wel.

C-16 Spyker V.2 replica nog zonder vleugels…
…die liggen nog in de T2-hangaar

Ook moet de originele Thulin-motor nog gemonteerd worden op deze kist. Deze motor heeft in 1919 op de Spyker V.2 met de registratie C-16 gezeten. De replica van het Aviodrome heeft inmiddels ook het kenmerk C-16 gekregen.

Ook de Thulin motor moet nog op de C-16 Spyker V.2 replica gemonteerd worden

Als we het dan toch over de MLD hebben, dan moeten we ook het lelijke eendje van het museum noemen vind ik… De Grumman Tracker 159 staat nog altijd in een desolate toestand voor de T2-hangaar. Zeker gezien de huidige tijdelijke expositie had dit toestel wellicht een opknapbeurtje verdiend…

159 Grumman S2N Tracker

Geen onderdeel van de collectie, wel in MLD-kleuren; ook de Catalina was deze middag te zien bij het Aviodrome. Vanaf hier vertrok men voor een paar vluchten met passagiers. Altijd een imposant gezicht met indrukwekkend geluid als deze pracht kist vertrekt!

PH-PBY / 16-218 Consolidated PBY-5A Catalina

Dan is er ook nog een vliegtuig dat buiten de deur is gezet. De Starfighter D-8061 stond namelijk in de museumhal, maar moet nu wijken voor de MLD-expositie.

D-8061 Lockheed F-104G Starfighter

De F-104G is voor het oude stationsgebouw gezet, naast de Saab Viggen. De Starfighter moet het overigens doen zonder rechter vleugel, die is in de hal achtergebleven…

D-8061 Lockheed F-104G Starfighter
D-8061 Lockheed F-104G Starfighter

Foto’s in groter formaat zien? Klik dan HIER en scrol naar Lelystad Airport met de datum 30 juni 2017.

2 gedachten over “30/06/2017 Jetstream bij AIS en MLD collectie in wording bij Aviodrome op Lelystad Airport

Geef een reactie