16/08/2017 35e editie van de Internationale Ballonfiësta Barneveld

PP-XUP Airfly AF-SS-28 Pelican + PP-XXY Airfly AF-SS-16 Neptuno

De 35e editie van de Internationale ballonfiësta in Barneveld werd van woensdag 16 tot en met zaterdag 19 augustus gehouden. Plaats van handeling was zoals van ouds de Koeweide achter het Kasteel De Schaffelaar in Barneveld.
Gezien de weersverwachtingen was de inschatting dat gelijk de eerste avond qua weersomstandigheden een van de beste gelegenheden zou zijn om de ballonnen te zien varen.

PH-JRL Cameron Z-140

Het was gelijk al druk de eerste avond. Er vormden zich flinke rijen bij de kaartverkoop, voor het loket van de muntjesverkoop en daarna voor de frietkramen. De rijen waren echter zo groot dat ik er van overtuigd ben dat het omzet gekost heeft van mensen die niet de moeite hebben genomen om in de lange rij te gaan staan.

RA-0419G Interavia Matroschka

Ook de toegangswegen naar de Koeweide stonden vast. Door werkzaamheden was de N805 afgesloten. Dat is de provinciale weg tussen Voorthuizen en Barneveld. Deze weg voert ook langs de Koeweide. Via een omleiding naar de N800 kon de opstijglocatie bereikt worden, wel na dik een half uur stapvoets filerijden.

PH-PUB Cameron A-275

De ballonnen waren inmiddels op het veld uitgelegd. Omdat de Koeweide een beperkte afmeting heeft kunnen er geen 35 volgauto’s tegelijk op staan. 35 is het maximum aan ballonnen dat op een Nederlands evenement mag opstijgen. Er is daarom een efficiënte indeling gemaakt waarbij men elkaars auto gebruikt om de ballon voor de start aan te verankeren. De overige auto’s stonden, na de ballon te hebben uitgeladen, buiten het startveld geparkeerd.

PH-SOB Schroeder Fire Balloons G 60/24

Als eerste wapenfeit werd de PH-JVS gedoopt. De burgervader van de gemeente viel deze eer ten deel. Het betreft een nieuwe ballon uit de stal van Van Maanen. De vloot van deze Barneveldse ondernemer is inmiddels aardig richting de 20 gelopen.

PH-JVS Ultramagic N-300

De registratie PH-JVS is overigens toepasselijk voor Barneveldse begrippen, JVS staat voor Jan van Sachaffelaar. Hij was het die na de belegering van Barneveld door de Hoeken van de toren sprong op 16 juli 1482 en zo nog altijd geroemd wordt om zijn moed en vastberadenheid.
Na deze ballon vetrokken er een voor een diverse gewone ballonnen. Eigenlijk allemaal bekende exemplaren die vooral uit de regio kwamen.

PH-SCC Ultramagic N-180

Het leukste voor publiek zijn natuurlijk de special shape ballonnen. Doorgaans weet men in Barneveld daar een flink aantal vast te leggen. Een aantal daarvan komen uit Nederland, maar de kersen op de Barneveldse taart komen uit het buitenland. Deze 35e editie van de oudste ballonfiësta van Nederland was daarop geen uitzondering.

OO-BEK Cameron Head 2-120

Hieronder één van de Nederlandse special shapes. De PH-BAB “Babette” is een ballon die voorheen in België gevaren heeft. Het is in grote lijnen een gewone ballon met toevoegingen. Daarvan zijn er meer. Het is een relatief eenvoudige oplossing om een special shape ballon te ontwerpen.

PH-BAB Ultra Magic M-130

Andere specials met “add-on’s” waren onder andere de OO-BTU (Baby Lente), G-CILZ (piraatje), OO-BGN (Garfield).

OO-BTU Cameron Z-120 Baby Lente
G-CILZ Cameron Z-140 Piraatje
OO-BGN Cameron Z-180 Garfiled SS

Een van de leukste specials was de OK-1961. Dit is een ballon in de vorm van de ruimte capsule Vostok-1. De Russische ruimtevaarder Joeri Gagarin maakte met de Voskok-1 op 12 april 1961 de eerste ruimtereis. Zo hoog ging deze Vosktok vandaag niet. Met als piloot de bekende gas-ballonvaarder Willie Eimers (D) vertrok het gevaarte voor een tochtje binnen onze dampkring.

OK-1961 Kubicek Balloon BB-S Vostok

Twee andere publiekstrekkers waren van Nederlandse bodem. Als laatste (in de regen) vertrokken de enorme racemotor van Herman Kleinsmit en de ufo van Jan Fokken. Beide ballonnen stonden al even klaar op de Koeweide, maar wachtten op vertrek totdat een passerend buitje uitgeregend was.

PH-GJV Lindstrand LBL Motorbike
PH-GJV Lindstrand LBL Motorbike
PH-UVO Cameron Spaceship-110

Het opmerkelijke van die bui was overigens dat dit de enige vlek op de buienradar was boven heel Nederland. Overal droog, behalve een kwartiertje boven de Koeweide in Barneveld…! 😉

Alleen boven de Koeweide regende het!

Nadat ook deze ballonnen waren vertrokken werden nog twee fraaie Braziliaanse ballonnen opgezet, een pelikaan en een zeepaardje genaamd Neptuno. Beide ballonnen vertrokken niet en konden helaas met nog maar een beetje overgebleven daglicht gefotografeerd worden.

PP-XUP Airfly AF-SS-28 Pelican
PP-XUP Airfly AF-SS-28 Pelican + PP-XXY Airfly AF-SS-16 Neptuno

Buiten de Vostok en de Brazilianen waren nog een paar andere bijzondere buitenlandse bezoekers. Als eerste is de G-CJES Cameron TR-77 te noemen. Dit was de tweede Smurf ballon. Geen special shape, maar een smalle, langwerpige wedstrijdballon. Dit type zie je doorgaans niet op een ballonfiesta. Dergelijke modellen worden gebruikt voor het varen van wedstrijden.

G-CJES Cameron TR-77

Dan was er ook de F-HONS UltraMagic M-90 Baby Owl. Een grappige ballon met een aantal toevoegingen waardoor het op een uiltje lijkt.

F-HONS Ultramagic M-90 Baby Owl

De Belgische kikker was ook nieuw voor mij. In de basis is dit ook een gewone ballon met toevoegingen van poten en een kikkersnuit. Daarmee kan het doorgaan als een tot kikker omgetoverde prins. De registratie van deze ballon is G-CGDG en het is een Cameron Concept 80 special shape. Toen deze ballon in 2009 werd afgeleverd, was het nog een gewoon exemplaar, zonder toevoegingen. In 2012 zijn voor de nieuwe Belgische eigenaar de kikkerpoten en snuit toegevoegd.

G-CGDG Cameron C-80 Frog SS

De overige ballonnen waren lokaal bekende ballonnen of exemplaren die al eerder op de Barneveldse ballonfiësta te zien zijn geweest.

PH-ENR Cameron Z-69

Foto’s in groter formaat zien? Klik dan HIER en scrol naar Barneveld met de datum 16 augustus 2017.

Geef een reactie