
Op deze warme zonnige zondagmiddag trokken veel privévliegers er nog even op uit met hun kist. Volgens mij was Texel verreweg de meest gekozen bestemming. Een prima pleitsterplaats voor afkoeling bij deze oplopende temperaturen tot boven de 20 graden Celsius. Het meeste verkeer was dan ook lokaal oubound en later in de middag weer inbound. Bezoekers waren er maar een paar.
Bezoekers
Op Rotterdam – The Hague hoort de PH-SPZ thuis. Deze Robin van de Vliegclub Rotterdam bracht vanmiddag een bezoekje.

Een Nederlands veld waar maar zelden bezoekers voor Lelystad vandaan komen is Nistelrode. Vanaf dit zweefveld kwam de D-KSFO. Deze Dimona werd op het platform geparkeerd.

Aan het einde van de middag kwam er nog een uitwijker binnen. De Cessna 172 N910LC van Vliegveld Hilversum was bezig met zijn terugvlucht van Texel naar de thuisbasis. Bij Biddinghuizen meldde het toestel zich met een lage oliedruk-waarschuwing.

Er werd niets aan het toeval overgelaten en de vlieger zette direct koers naar Lelystad. Hier maakte hij een nette en probleemloze voorzorgslanding.

Al vroeg in de ochtend was de helikopter N71SL aangekomen. Dit toestel is wel vaker op Lelystad te zien geweest. Het werd ook nu weer voor de deur bij Rotor en Wing geparkeerd. Aan het einde van de middag vertrok de N71SL Schweizer 269C weer. Met een beetje tegenlicht kon het nog net gefotografeerd worden.

Fototoestellen
Vandaag opereerden er drie vliegende fotokisten vanaf Lelystad. Twee Denen en een Belg. De OO-PXL kwam al eerste terug.

Later meldde BioFlight03 zich. Dat was de OY-GNS een Vulcanair P.68C-TC

Niet kort daarna volgde ook BoiFlight01. Dat is een Vulcanair P.68 Observer 2. Alle drie de kisten zijn geen onbekenden voor Lelystad.

Facelift
De PH-VMT vliegt niet zo vaak. Ik had het toestel nog niet eerder gezien na zijn facelift. Toen het van een Deens kenmerk (OY-BKY) naar een Nederlands kenmerk over ging werd de PH-registratie op een groot geel valk met donkerblauwe letters aangebracht. Dat moest wel op deze wijze omdat de oude registratie op het toestel gespoten was. Om dat te verwijderen moet je eigenlijk het hele toestel opnieuw spuiten. Dat was niet de bedoeling.

Natuurlijk, over smaak valt niet te twisten… maar ik vond het niet de mooiste oplossing met het gele vlak. Tot dat inzicht is men nu ook gekomen en het gele vlak is verdwenen en verwisseld voor een wit vlak met daarop de registratie. Van een afstand zeker netjes en van dichtbij redelijk netjes, omdat je dan nog wel kleurverschil ziet in het wit van de sticker en het wit van het toestel. Maar, veel beter zo!

De PH-VMT mocht de zilte Zeeuwse zeelucht op gaan snuiven. Midden Zeeland was het reisdoel voor deze middag.

Nog steeds wennen
Bij de start van de eerdergenoemde PH-VMT moest de Extra PH-ZWS een doorstart maken. Dit komt door de (tijdelijke) baansituatie op Lelystad Airport. Daar moeten sommige vliegers nog steeds aan wennen. Veel vaker dan voorheen worden er momenteel doorstarts gemaakt door piloten die te dicht uitkomen op hun voorganger in het circuit.

Of, zoals in deze situatie, een startende kist moet zo lang wachten totdat het voor hem/haar landende toestel de baan af is dat het volgende landende toestel al in zijn nek zit.
De oorzaak is gelegen in het feit dat men pas aan het einde van de baan kan afzwaaien. Als men het toestel al aan het begin van de baan neerzet en onder controle heeft, moet men nog een paar honderd meter door taxiën om bij N3 als eerste gelegenheid de baan te verlaten. Want er geld natuurlijk duidelijk dat er maar een toestel tegelijk op de baan mag.
Enkele vliegers maken een zogenaamde long-field-landing en zetten het toestel pas op het tweede deel van de baan neer. Dat scheelt tijd en taxiën.

Voor nu lijkt de beste oplossing; voldoende afstand houden in het circuit en goed luisteren wat de kist voor je gaat doen. En verder goed kijken bij het opdraaien van de baan, want niet alle kisten maken momenteel een gelijk circuit. Sommigen draaien eerder, andere weer later in. Dat beïnvloed de tijd om te starten.
Duo’s
Op Lelystad Airport zijn soms duo’s aan te wijzen. Wat bedoel ik dan? Welnu kisten die vaak met elkaar op pad gaan, of die een relatie met elkaar hebben. Voorbeeldje?
De PH-PAL en G-OKMA gaan vaak met z’n tweeen op pad. Ook vandaag weer. En onder het motto samen uit – samen thuis, ze kwamen ook weer achter elkaar binnen.


Oh ja en weten we nog waar de registratie G-OKMA voor staat? Als we inzoomen op de letters wordt het misschien al wat duidelijker… kijk in de O. Go-Kiss-My-Ass 😉 Tja…..!

Een ander duo is bijvoorbeeld de PH-VMT en de PH-4K6. Ook deze kisten gaan regelmatig gezamenlijk op pad. Soms wordt de VMT verruild voor de PH-3W8, maar vandaag was het duo VMT-4K6 op pad.

Niet samen met elkaar op pad, maar wel onder een dak horen de N263CD en de N264CD. Dit is zo te zien een eeneiige-tweeling. Deze kistje hebben in de fabriek in 2003 het kraambed naast elkaar gelegen. De constructienummers zijn namelijk opeenvolgend; 1308 en 1309. Beide Cirrus SR20’s waren vandaag actief.


Toren
Tot slot nog iets over de toren van Lelystad. Het ziet er naar uit dat de verhoging van de markante toren aanstaande is. Een deel van het platform is afgezet en er zijn een paar bouwketen geplaatst.

Tot het einde van de huidige bouwfase (vermoedelijk 17 november 2017) is de toren gehuisvest in een mobiele unit die door defensie beschikbaar is gesteld. Dat is volgens mij best wel even behelpen met de ruimte… Ik schat in dat na fase 5 de tijdelijke “toren” verplaatst wordt naar het platform tot de verhoogde toren gereed is.

Fotogalerij
Een gedachte over “15/10/2017 Zonnige nazomermiddag op Lelystad Airport”
Ph-pal en G-okma ook gelogd op ehow Oostwold op 15_10_2017