Boekbespreking: Doen – Jaap van Mesdag en zijn Early Birds door Jos Sinnema

Doen – Jaap van Mesdag en zijn Early Birds

Op tafel ligt het boek DoenJaap van Mesdag en zijn Early Birds. Dit boek is op 21 oktober 2017 ten doop gehouden in de hangaar van de Stichting Early Birds op Lelystad Airport.
Het boek, geschreven door Jos Sinnema, geeft een historische blik op het leven van Jaap van Mesdag en zijn levenswerk; de Stichting Early Birds. Jaap van Mesdag is helaas in 2015 overleden op 93-jarige leeftijd. Doen in de titel van het boek slaat op de bijnaam van Jaap van Mesdag. Hij kreeg die al op jonge leeftijd en typeerde hem simpelweg in een woord.
In het boek wordt de levensloop geschetst van Jaap van Mesdag en de belangrijke rol die hij voor de historische luchtvaart in Nederland heeft gespeeld. Het boek geeft aan hoe van Mesdag verbonden was met chocolade en hoe hij de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen, een periode die hem zou tekenen voor de rest van zijn leven. Zijn stappen in de luchtvaart worden een voor een beschreven met onder andere zijn trans-Atlantische oversteken met een aantal Mooney’s.
Van Mesdag is in staat geweest om binnen zijn Stichting Early Birds vanaf 1976 een indrukwekkende collectie luchtwaardige antieke vliegtuigen bijeen te brengen en gelijkgestemden rond de historische luchtvaart te verenigen. Dit boek beschrijft de meest opmerkelijke projecten binnen de Stichting, zoals de restauratie van de FK.23 Bantam in het Rijksmuseum, de Bleriot XI en de kanaaloversteek met dat toestel en natuurlijk niet te vergeten de Mustang.

PH-BLE Bleriot XI replica waar het kanaal mee is overgevlogen

De North American P-51D Mustang PH-JAT mag wel gezien worden als het kroonjuweel van de Stichting. In het boek wordt de relatie van de broer (Jan-Bart, bijnaam Jat) van Jaap van Mesdag tot dit vliegtuig uit de doeken gedaan.

Kroonjuweel PH-JAT North American P-51D Mustang in het boek

Een ander uniek wapenfeit van Jaap van Mesdag dat in het boek wordt beschreven is het naar Nederland halen van een – van de zeven nog bekend zijnde – originele Fokker D.VII’s. Dit toestel werd indertijd op naam van Fokker door van Mesdag aangeschaft tijdens een veiling in de V.S. Het toestel is bij Fokker gerestaureerd en staat nu als pronkstuk in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Als bezoeker van diverse oldtimer fly-inn’s heb ik zelf in het verleden Jaap van Mesdag dikwijls gezien met een of meerdere van zijn vliegtuigen. Zoals ook in het boek beschreven heb ik kunnen warnemen dat hij tot op hoge leeftijd nog een vaste bezoeker was met de Aeronca op de oldtimer fly-inn op Schaffen-Diest in België.

N1079E Aeronca 7AC Champion van de Early Birds waar Mesdag nog tot op hoge leeftijd mee vloog

Dit uiterst lezenswaardige boek DoenJaap van Mesdag en zijn Early Birds telt 152 pagina’s met vele kleurenfoto’s. Het boek is geschreven door Jos Sinnema en is in eigen beheer uitgegeven. Het ISBN-nummer van dit boek is 9789082750201 en het boek kost € 20,-. De opbrengst van het boek komt ten goede aan de Stichting Early Birds. Het boek is te bestellen via http://www.vroegevogels.org/boek-doen/ of door een mail te sturen naar jossinnema@vroegevogels.org. Het boek is ook verkrijgbaar bij The Pilot Shop op Lelystad Airport.

N724V Fleet Model 2 op een van de fotopagina’s in het boek

Dit boek hoort in de boekenkast van iedere rechtgeaarde liefhebber van de Nederlandse historische luchtvaart. Een aanrader als cadeau voor de komende feestdagen!

Een gedachte over “Boekbespreking: Doen – Jaap van Mesdag en zijn Early Birds door Jos Sinnema

  1. Een boeiende beschrijving van een man die veel moeilijkheden overwon en uiteindelijk een droom kon waarmaken, wat resulteerde in een prachtige collectie historische vliegtuigen. Die hield hij niet voor zichzelf maar deelde hij graag met zijn medewerkers bij wie zijn naam blijft leven in de historische luchtvaart.

Geef een reactie