HomebuiltMilitair

Focus@: N104AZ Vans RV-10 met een eerbetoon aan de Amerikaanse troepen

N104AZ Vans RV-10

Registratie: N104AZ
Type: Vans RV-10
Constructienummer: 41226
Eigenaar: Rodney M. Jarrell
Locatie: AirVenture, Oshkosh (WI), juli 2015 en juli 2017
Bijzonderheden: Deze RV-10 is een verhaal op zich. Het toestel is geheel voorzien van talloze prachtige paintbrush afbeeldingen, allen om de Amerikaanse troepen te ondersteunen. We zoomen zo dadelijk eens even in op al die afbeeldingen.

N104AZ Vans RV-10

Maar eerst iets over het toestel zelf. Het is in 2013 gebouwd door Rick Gray and Steve Jarrell. Nog voordat het geheel af was kocht Steve’s broer Rodney Jarrell het toestel.In 2014 was het toestel geheel luchtwaardig en werd het gebaseerd op Deer Valley Airport in Arizona. De letters AZ in de registratie N104AZ verwijzen ongetwijfeld naar deze staat.
Nu het toestel af was moest er ook nog wel even een kleurenschema voor bedacht worden. Daarvoor werd John Stahr van Stahr Design. Samen werd een project bedacht waarbij de Amerikaanse troepen geëerd konden worden. In 2015 was het project, genaamd Liberty, gereed. We lopen plaatje voor plaatje het toestel rond.

N104AZ Vans RV-10

Romp (links)

Hier is een afbeelding de zien van de National Guards. Diverse taken zoals brandbestrijding worden uitgebeeld. Ook is er een Sikorsky UH-60 Blackhawk helikopter afgebeeld met rodekruis tekens.

National Guard

Vleugel (links)

De linkervleugel gaat over de U.S. Air Force, de luchtmacht. Op links komen we op de remklep allereest een Northrop T-38 Talon tegen, een opleidingstoestel. Op het linker rolroer is een Fairchild-Republic A-10 Thunderbold geschilderd.

US Air Force met de T-38 Talon
US Air Force met de A-10 Thunderbold op het rolroer

Het vleugeloppervlak heeft vele afbeeldingen. We zien een Curtis P-40 Warhawk, een Boeing B-17 Flying Fortress en een Boeing B-52 Stratofortress. Hiertussen zijn de logo’s van de USAF en de AFA verwerkt, dit laatste – de Air Force Association – is de ondersteunende organisatie voor het thuisfront vanuit de USAF.

Logo’s, Warhawk, Flying Fortress en B-52

Wat dichter bij de romp is een afbeelding van de eerste vrouwelijke gevechtspilote van de USAF geschilderd. Bij haar zijn een General Dynamics F-16 Fighting Falcon afgebeeld en een Northrop Grumman B-2 Spirit stealth bommenwerper.

Eerste vrouwelijke gevechtspilote, F-16 en B-2

Neus (links)

Op de neus links is ruimte voor de US Army. Afgebeeld is daarbij Capt. Patrick Daniel Tillman. Hij was een bekende American footballspeler die koos voor een functie in de US Army. Hij heeft diverse in diverse missies naar Afghanistan gediend. In 2004 is hij gesneuveld in datzelfde Afghanistan.

US Army

Neus (boven)

Boven op de neus is de naam van het toestel te zien, Liberty. Daarboven is een afbeelding van het graf van de onbekende soldaat zoals dat op de Arlington National Cemetery (Virginia) staat. Op de tombe staat “Here Rests In Honored Glory An American Soldier Known But To God”.

Liberty en het graf van de onbekende soldaat

Neus (rechts)

De rechter neus is toegewijd aan de US Marines. Afgebeeld zijn een Boeing AV-8 Harrier II en een Bell AH-1 Super Cobra helikopter.

United State Marine Corps

Vleugel (rechts)

Op rechts is de US Navy uitgebeeld. Een vliegdekschip met een overvliegende Grumman F-14 Tomcat staat aan de buitenkant. Op het rechter rolroer staat een rubberboot van de Navy seals, op de flap aan die kant een onderzeeboot. Deze onderzeeboot is de 701 en dat zou de USS La Jolla (SSN-701) moeten zijn. Deze duikboot is inmiddels uit de vaart genomen en dient nu als trainingsschip voor de US Navy.

US Navy met vliegdekschip, Tomcat en rubberboot van de Navy seals
US Navy met de onderzeeboot USS La Jolla (SSN-701)

Meer richting de cabine is de historie van de US Navy uitgebeeld. Naast het embleem van de Navy is een Vought F-4U Corsair te zien, een oud slagschip, volgens mij de USS Arizona (BB-39) en een antiek zeilschip. De Arizona is tot zinken gebracht tijdens de aanval op Pearl Harbour.

US Navy history

Romp (rechts)

Ook de Coast Guard ontbreekt niet op deze Vans RV-10. De Eurocopter HH-65 Dolphin is de helikopter die door de Coast Guard wordt ingezet en is dan ook op het toestel geschilderd.
De zeilboot op deze afbeelding is de USCGC Eagle (WIX-327), voorheen de Horst Wessel en bekend als de Barque Eagle. Dit schip uit 1936 is 90 meter lang. Het is een opleidingsschip van de Coast Guard.

US Coast Guard

Staart (links)

Op het staartvlak is een eerbetoon aan 9-11 weergegeven. De Twin-Towers in New York staan op de achtergrond van het Vrijheidsbeeld, Miss Liberty.

Eerbetoon aan 9-11

Staart (rechts)

Op de staart rechts hét symbool van America; the American Eagle. Deze adelaar komt in veel logo’s en insignes terug en is al kort na de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van America (4 juli 1776) gekozen tot nationaal symbool.

The American Eagle

Nog meer

Naast alle besproken afbeeldingen is er nog meer te zien aan dit toestel. Op de bovenkant zijn 4 straaljagers geschilderd die in een break gaan voor de landing. Op de onderzijde, tot slot, is een grote banier geschilderd met daarop de tekst “God Bless Our Troops”.
De eigenaar van de N104AZ heeft zelfs een eigen Facebookpagina geweid aan dit toestel. Voor wie dit leuk vindt, kijk eens op https://www.facebook.com/Vansrv10liberty/.
Afsluitend kunnen we stellen dat de eigenaar er in is geslaagd een bijzonder en opvallend uiterlijk voor het toestel te verzinnen. De doelstelling om de Amerikaanse troepen een hart onder de riem te steken lijkt me meer dan geslaagd!

Een gedachte over “Focus@: N104AZ Vans RV-10 met een eerbetoon aan de Amerikaanse troepen

Geef een reactie