AirOnline.nl *** JAAROVERZICHT 2017 ***

De laatste dag van het jaar. Tijd om terug te blikken in jaaroverzicht nummer 7. En het viel wederom niet mee om een keuze te maken uit alle foto’s die het afgelopen jaar gemaakt zijn. De lat ligt hoog om slechts 15 foto’s te selecteren. In de eerste ruwe selectie zijn het er veel te veel, een kwestie van strepen dus. En welke foto laat je dan vallen? Kwestie van smaak en gevoel. Gevoel om met deze foto’s het afgelopen jaar zo goed mogelijk uit te beelden.
Het was weer een bijzonder mooi jaar, met een paar prachtige reizen die interessant materiaal op hebben geleverd. Met stip op één staat nog altijd de AirVenture op Oshkosh. Dit jaar mocht ik er voor de vierde keer ronddwalen. Als een kind in een snoepwinkel! Het leverde meer dan 12.000 foto’s op. Ik ben nog bezig om dit allemaal te verwerken (geestelijk en in mijn computer 😉 ).
Bij Oshkosh zijn overigens een flink deel van de foto’s genomen door Sabina. En dat zij dat ook geweldig in de vingers heeft blijkt bijvoorbeeld uit de foto met de twee Mustangs in het jaaroverzicht. Die is van haar hand.
Een andere klapper was een korte reis naar Israël. Allemaal last-minute-werk, maar erg bijzonder. In Israël werd de oefening Blue Flag 2017 bijgewoond.
Verder zijn we een aantal keer met Hans en Luc op pad geweest. Hans aan het stuur van de Cessna 172 vanaf Hilversum. Velden in Nederland, België en Duitsland werden bezocht. Meest memorabel daarbij was een spontane ontmoeting op Mönchengladbach met Hanno Fischer (inmiddels 93 en vliegt nog steeds!), de ontwerper van de Rhein-Westflug RW-3 Multoplane en diverse bodem-effect “vliegboten”.
Zwitserland, een prachtig luchtvaartland, werd tweemaal aangedaan. In het voorjaar Geneve met EBACE-2017 en in september werd de Breitling International Airshow op Sion aangedaan.
In de fotoserie kan natuurlijk niet een foto gemaakt op Lelystad Airport – mijn “thuisbasis”- ontbreken. Het was een roerig jaar op het veld met alle activiteiten omtrent de baanverlening. Kort voor de start van die werkzaamheden heb ik nog een avond geëxperimenteerd met fotografie in het donker. De havendienst bediende bereidwillig de platformlampen met een paar prachtige plaatjes als resultaat.
In oktober diende zich onverwachts nog een ander hoogtepuntje aan, de gelegenheid om air-to-air opnames te maken van de vlucht van het eerste elektrische vliegtuig boven Nederland. De foto’s van deze Pipistrel Alpha Electro zijn inmiddels in diverse luchtvaarttijdschriften verschenen.
Ook leuk dit jaar was het resultaat van mijn inzending bij de fotowedstrijd van de Oostwold Airshow. De foto met de vier Spitfires in formatie (van achteren gefotografeerd) sleepte een verdienstelijke 2e prijs in de wacht.

Klaar voor de top 15? Hier komen ze!

N3596T Aero Commander 500 (Lelystad Airport, 24 mrt)
N451MG en N551J North American P-51D Mustang, gemaakt door Sabina (Oshkosh, 24 jul)
HB-JBA Bombardier CSeries CS100 Swiss (Geneve, 22 mei)
Prijswinnende foto bij de Oostwold Airshow (Oostwold, 5 jun)
Blue Angels (Oshkosh, 27 aug)
Frecce Tricolori (Sion, 15 sep)
N281PR Scaled Composites 281 Proteus (Oshkosh, 24 jul)
840 F-15C Baz 106sq Israeli Air Force (Ovda, 8 nov)
G-BUCO Pietenpol Air Camper (Schaffen Diest, 12 aug)
I-X052 Pipistrel Alpha Electro (Soesterberg, 13 okt)
D-EKUM Rhein-Westflug RW-3 Multoplane met Hanno Fischer (Mönchengladbach, 29 apr)
F-AZCQ North American T-6G Texan Breitling (Sion, 16 sep)
D-EBUT Stampe-Vertongen SV-4C (Dorsten am Kanal, 8 jul)
N191H Bell P-63A-6-BE Kingcobra + N163FS Bell P-63C-5 Kingcobra + N6763 Bell P-63F Kingcobra (Oshkosh 28 jul)
Misschien wel de meest historische foto van 2017; Fifi en Doc, de enige twee luchtwaardige Boeing B-29 Superfortress in formatie voor het eerst in ruim 50 jaar (Oshkosh, 29 jul)

2017 is nu ten einde, 2018 staat voor de deur. De eerste plannen voor het nieuwe jaar zijn alweer in de maak. We (Sabina en ik) hopen jullie ook het komend jaar weer te vermaken met nieuwe berichten en interessant fotomateriaal. Het is inmiddels gebleken dat dit door jullie zeer gewaardeerd wordt. We ontvangen leuke reacties. Ieder jaar neemt het aantal bezoekers van de site AirOnline.nl toe en daar zijn we best trots op!

Jaarlijks groeiend aantal bezoekers op AirOnline.nl (voor 2012 werd op een ander manier gemeten)

We bouwen aan de site in de eerste plaats omdat we het zelf leuk vinden, maar als anderen daar ook plezier aan beleven is de voldoening alleen maar groter!

*  *  F I J N E   J A A R W I S S E L I N G  *  *

Wil je overigens ook nog even terugkijken over de voorgaande jaren? Dat kan:
Jaaroverzicht 2016
Jaaroverzicht 2015
Jaaroverzicht 2014
Jaaroverzicht 2013
Jaaroverzicht 2012
Jaaroverzicht 2011

 

 

Geef een reactie