RuimtevaartTwins

Focus@: N3864U Beech 58P Baron van ruimtevaartlegende John Glenn

N3864U Beech Baron

Registratie: N3864U
Type: Becch 58P Baron
Constructienummer: TJ-355
Eigenaar: Interrail Power Inc.
Locatie: AirVenture, Oshkosh (WI), 28 juli 2017
Bijzonderheden: Deze N3864U is een ogenschijnlijk doodnormale Beech 58P Baron. Toch zit er een verhaal achter deze twin uit 1981. Het is de oude kist van John Herschel Glenn (18/07/1921 – 08/12/2016). John Glenn was de eerste astronaut die in een baan om de aarde heeft gezweefd. Glen was niet de eerst Amerikaan in de ruimte. Alan Shepard en Virgil Grissom gingen hem voor, niet in een baan om de aarde, maar in een korte ballistische vlucht.
Op 20 februari 1962 werd John Glenn gelanceerd in een Mercury-Atlas MA-7 raket, genaamd Friendship-7. Na zijn ruimtevlucht ging Glenn onder andere de politiek in. Hij was van 1974 tot en met 1999 senator voor de democraten uit de staat Ohio. In 1984 deed hij zelfs een poging om presidentskandidaat te worden.
In de jaren ’90 kreeg hij een telefoontje van de NASA om te vragen of hij wilde participeren in het Spaceshuttle project. Op 29 oktober 1998 werd Glenn aan boord van de spaceshuttle Discovery (STS-95) voor de tweede keer gelanceerd. Hij verbleef tot 7 november 1998 maar liefst 9 dagen in de ruimte. Met een leeftijd van 77 jaar werd hij de oudste persoon die ooit in de ruimte heeft gevlogen.
In 2011 verkocht hij uiteindelijk zijn Beech Baron. Pas op zijn 90e verjaardag hield hij op met vliegen. In 2016 is John Glenn overleden.
Hierna is het toestel in handen gekomen van Jim Kelly. Het is op verzoek van zijn weduwe Chryol Kelly dat dit toestel als vliegend eerbetoon in stand gehouden wordt.
Aan de rechterzijde van het toestel zijn daarom twee afbeeldingen aangebracht. Op de neus is te zien hoe John Glenn in zijn capsule stapt voor zijn lancering in 1962.

John Glenn bij het instappen van de Mercury-Atlas MA-7 in 1962

Even verder op de neus staat dan nog een afbeelding van de raket die net het lanceerplatform verlaat met een afbeelding van Jon Glenn in zijn ruimtepak. Deze afbeelding is gesigneerd met “Best regards, John Glenn 1-24-2012”.

Afbeelding van de lancering gesigneerd door John Glenn

Tot slot staat in de staart nog een logo van de Frindship-7. Deze kist is daarmee de civiele evenknie geworden van zijn ruimtevaart-broertje. Door het bezoeken van evenementen zoals AirVenture in Oshkosh wordt de herinnering aan de ruimtevaartlegende John Glenn levend gehouden.

Geef een reactie