BizpropsCommutersHomebuiltSportvliegtuigenTwins

03/10/2007 Luchtvaart en toerisme in Monument Valley (USA)

N208WD + N208WW Cessna 208B Grand Caravan

Toerisme en luchtvaart gaan soms prima samen, een bezoekje aan Monument Valley Airport valt bijvoorbeeld in die categorie. In 2007 brachten we hier een tweedaags bezoek. De aanduiding die de FAA voor dit veldje hanteert is UT25.

Het indrukwekkende landschap van Monument Valley

Monument Valley is een van de bekendste natuurreservaten in de Verenigde Staten. Het ligt op grondgebied van de Navajo indianen in de staat Utah. Door de imposante rotsformaties is het een van Amerika’s meest gefotografeerde gebieden.

Decor

Ook heeft Monument Valley als decor gediend van talloze speelfilms. Dit landschap verbeeldt het “Wilde Westen” bij uitstek. Bekende films die hier onder ander zijn opgenomen zijn Stagecoach uit 1939 met John Wayne, Once upon a time in the West van Siergo Leone maar ook Back tot he future deel III is hier “geschoten”.

Voor toeristen wordt het John Wayne gevoel nagebootst door een indiaan op een paard te zetten voor de foto

En de luchtvaart dan? Welnu, midden in Monument Valley ligt het resort Goulding Trading Post, een pleisterplaats die sinds jaar en dag bestaat en wordt gerund door de Navajo indianen. Hierbij is een hotel en een tankstation gevestigd en, jawel… een vliegveldje.

Goulding’s Lodge

Red Bull

Tot 2007 stelde dit stripje niet zo veel voor, maar de Red Bull Air Race heeft daar verandering in gebracht. In het voorjaar van 2007 werd er namelijk een editie van deze fameuze air race boven Monument Valley gehouden. Om de toestellen en meereizende crew de ruimte te geven is het baantje opgeknapt en is daarbij een deel van het platform geasfalteerd.

N208WD Cessna 208B Grand Caravan

Het baantje is zo’n 1.200 meter lang en 23 meter breed. Landen kan doorgaans in de richting 16, starten gaat omgekeerd, via 34. Veel mogelijkheden voor service zijn er overigens niet. Er kan bijvoorbeeld niet getankt worden en er kan alleen geland worden indien dit vooraf aangekondigd is.

Airstrip

Het veldje wordt vooral gebruikt voor general aviation en een beetje charterverkeer. Tijdens onze aanwezigheid – begin oktober 2007 – waren van beide type een paar voorbeelden te zien. Voor de aanvoer van toeristen werd onder ander gevlogen met de bekende Cessna 208 Caravan.

N208WD Cessna 208B Grand Caravan
N208WW Cessna 208B Grand Caravan

Op de vroege morgen van 4 oktober cirkelden drie homebuilts boven Monument Valley. Na een vlucht rond de rotsformaties kwamen deze drie Vans een voor een binnen voor een tussenstop.

3x Vans RV on the runway
N914E Vans RV-7A
N500YP Vans RV-8
N113UD Vans RV-8
N113UD + N500YP Vans RV-8
N914E Vans RV-7A

Verder was er nog een Beech King Air te zien. Dit toestel maakte een nachtstop bij de Trading Post.

N715RD Beech 200 Super King Air

Al met al is dit natuurlijk geen vliegveld om de hele dag bij te gaan staan wachten op wat komen gaat. Bij een bezoekje aan Monument Valley is het echter leuk om even bij langs te gaan. Overigens kunnen we aanraden de nacht in de Trading Post door te brengen, al doen je er dan wel verstandig aan vooraf reserveren in verband met beperkte beschikbaarheid. Door in Monument Valley te overnachten kan de doorgaans prachtige zonsondergang worden gadegeslagen, de moeite waard!

Zonsondergang in Monument Valley, de moeite waard!

Geef een reactie