25/01/2018 De verbouwing van Lelystad Tower; de kop is er af!

Lelystad tower met natuurlijk een vliegend object erbij in beeld! 😉

De verkeerstoren van Lelystad Airport is eerder deze week ontdaan van zijn bovenstuk. De ramen en het dak zijn er met een hijskraan vanaf getild en naast de oude toren geplaatst.

De oude bovenkant ligt naast te toren…
…en zal later weer gemonteerd worden op de nieuwe hoogte

Hierdoor is de weg vrijgemaakt om de eerste van drie nieuwe elementen erop te plaatsen met als eindresultaat een toren die 11,4 meter hoger is en waarbij de verkeersleiding vanaf 20,4 meter over het maaiveld kan kijken. Verantwoordelijk voor dit klusje zijn Kampstaal staalbouw, Wouda installatietechniek en Jorritsma Bouw.

Met een hijskraan werd het eerste opzetstuk vastgehouden
Lelystad tower
Lelystad tower

Vandaag is daadwerkelijk het eerste deel bovenop de gescalpeerde oude toren gezet. In de weken hiervoor was dit deel al klaargemaakt op het platform, naast de toren. Met een hijskraan werd het bouwdeel vastgehouden terwijl men een stalen ring om de toren vastmaakte die verbonden is met een aantal pijlers voor de gewenste stabiliteit. De nieuwe toren moet natuurlijk zo’n westerstorm als vorige week straks moeiteloos kunnen doorstaan.

Hier is de ring met de steunpilaren goed te zien
Met een hoogwerker wordt de stalen ring vastgezet

Aan de voet van de toren liggen de betonnen tussenvloeren ook al gereed voor montage. De nieuwe stalen wenteltrap die er ligt is ook klaar voor montage.

De nieuwe stalen wenteltrap

En voor wie niet meer weet hoe de nieuwe “bowlingpin” van Lelystad eruit komt te zien, hieronder nog een plaatje zoals het op de website van de luchthaven wordt getoond. Onmiskenbaar een uniek ontwerp. De toren van Lelystad was al markant en dat wordt het na deze metamorfose alleen nog maar meer. Een perfect handelsmerk lijkt me!

Zo komt de toren er uiteindelijk uit te zien (Afbeelding: Lelystad Airport)

Vliegtuigen

F-HCPB Cessna 525 CitationJet CJ1

Naast de werkzaamheden aan de toren nog twee vliegtuigen uitgelicht. Een Cessna Citation en een Europa.

F-HCPB Cessna 525 CitationJet CJ1

De Cessna Citation maakte een retourtje Rouen in Frankrijk. Met twee vliegers aan boord en een enkele passagier vertrok het kistje aan het einde van de middag huiswaarts.

F-HCPB Cessna 525 CitationJet CJ1 taxiet uit

De lichtomstandigheden waren toen al niet meer ideaal op deze overwegend grijze dag. Met wat kunst en vliegwerk zijn er toch nog wel een paar aardige plaatjes uit de bus gekomen.

F-HCPB Cessna 525 CitationJet CJ1 in de takeoff
F-HCPB Cessna 525 CitationJet CJ1 airborne

De PH-JAI is het tweede toestel dat voor de lens kwam vandaag. Deze Europa staat normaal op Den Helder gebaseerd. Dit zelfbouwtoestel maakte een aantal circuitjes.

PH-JAI European Aviation Europa XS

Geef een reactie