Old TimersParachutistenSportvliegtuigenTwins

13/08/1994 Uit de oude doos: Aerobatic Kampioenschappen op Sanicole/Leopoldsburg

Aerotek Pitts S-2A Special

De oude schoenendoos is weer eens opengegaan. Wat we tegenkwamen was een leuke serie foto’s gemaakt op Leopoldsburg oftewel Sanicole in België. Zover na te gaan zijn de foto’s gemaakt op 13 augustus 1994.
In dat weekend waren er aerobatic-kampioenschappen boven het veld. Er was een redelijk internationaal deelnemersveld aanwezig met onder andere kisten uit Engeland, Duitsland en er was zelfs een Russisch geregistreerde deelnemer.

RA-01333 Yakovlev Yak-55M

Vanuit Nederland was de PH-KYK aanwezig. Deze Bellanca vloog in die tijd bij Wings over Holland op Lelystad. In februari 2008 raakte dit toestel onherstelbaar beschadigd bij Bosschenhoofd. Naar verluid worden de cockpit, motor en propeller nog altijd bewaard op Seppe.

PH-KYK Bellanca 8KCAB Decathlon

Opvallend was ook het aantal deelnemende Pitts Specials. Er waren diverse uitvoeringen van één- en tweezitters.

OO-NUE Pitts S-2A Special
OO-MOV Pitts S-2B Special
G-BSRH Pitts S-1C Special
OO-NOV Pitts S-2A Special

Van de – in Frankrijk ontwikkelde – aerobatic-kisten van Avion Mudry waren twee exemplaren aanwezig, een Duitse CAP-10B en een zeldzamere CAP-20. Het betrof hier de G-BIPA, een Mudry CAP-20LS-200 met constructienummer 03. Van dit model zijn er slechts 12 gebouwd.

D-EXXX Mudry CAP-10B
G-BIPO Mudry CAP-20LS-200, slechts 12 gebouwd

Er werd ook met een paar klassiekere kisten gevlogen, de Stampe G-ATIR was daarbij, met als bouwjaar 1948, de oudste.

G-ATIR Stampe-Vertongen SV.4C

Een andere klassieker was de Globe Swift. Dit toestel was indertijd gebaseerd in Nederland en was voorzien van opvallende Akzo-sponsoring. Dit fraai-gelijnde toestel stamt uit 1951.

N2451B Globe GC-1B Swift

Naast aerobatic vliegen werd er ook parachutegesprongen boven het veld. Met het opengaan van het IJzeren gordijn werd in de komst van Oostblok toestellen mogelijk. Hierdoor werd op Leopoldsburg gebruik gemaakt van de YL-KAB, een Antonov An-28 die in licentie in de Poolse fabriek van PZL-Mielec is gebouwd. De Poolse typeaanduiding is M-28.

YL-KAB PZL-Mielec (Antonov AN-28) M-28 Bryza staat klaar om te vertrekken met parachutisten

Tot slot nog een plaatje van een Amerikaans geregistreerde Cessna Cardinal. Dit toestel stond op dit veld geregistreerd als de herinnering nog klopt.

N2549V Cessna 177RG Cardinal

Mocht iemand nog aanvullende informatie over dit evenement hebben, dan houden we ons uiteraard aanbevolen!

Geef een reactie