AutogyroBizjetsHomebuiltSportvliegtuigenTwinsUltralightsWarbirds

24/02/2018 Ad-Hoc Fly-in op Teuge

Verschillende vormen van vervoer tijdens deze Ad-hoc Fly-in

Op Teuge werd zaterdag 24 februari een Ad-hoc Fly-in georganiseerd. Een laagdrempelig evenementje, kort van tevoren opgezet. Via de social media werden vliegers opgeroepen langs te komen.

Logo van de Ad-Hoc Fly-in op Facebook

Omdat de weersverwachtingen al een aantal dagen liet zien dat het weliswaar koud, maar prachtig vliegweer zou worden in het weekend werd deze Fly-in georganiseerd. Voor twee personen per vliegtuig was een kop erwtensoep beschikbaar bij het restaurant Take-off en men mocht gratis een touch & go maken. Ook was er de gelegenheid bij de Skydeck hangaar de toestellen van Postbellum en het Koude Oorlog Museum te bewonderen.

D-EIFE Piaggio FWP-149D

En omdat restaurant en Skydeck-hangaar aan weerseinden van het veld liggen was voor transport gezorgd. Namens AOPA verzorgde Goof Bakker als chauffeur een ongeregelde lijndienst tussen de locaties met als tussenstop het kantoor van de havendienst. Het vervoer werd uitgevoerd met een tractor en een open huifkarretje. De aanblik was zowel hartverwarmend als ijzingwekkend koud tegelijk… 😉

De Goof Bakker-taxi

In totaal werden 23 deelnemende kisten geteld, waarvan er eentje (PH-MDF) van Teuge zelf. Deze vlieger vloog eerst naar Nordhorn om vervolgens als overlandvlucht aan te komen en zo een gratis kop soep te scoren. Een kistje (PH-VHA) is niet op de foto gezet omdat deze pas aankwam toen we zelf alweer achter de kachel zaten.
Uiteindelijk maakte maar weinig piloten gebruik van de gelegenheid om een extra touch & go te oefenen, maar ja het was ook niet verplicht.

PH-ACW Velocity 173 SW FG

Van de meeste toestellen is het veld van herkomst bekend. Alleen van de PH-2K9 is ons dit onbekend. De OO-54 was de enige “buitenlandse” deelname (uit Schaffen Diest – EBDT) en werd gevlogen door de eigenaar van de welbekende Verhees Delta, het opmerkelijke zelfbouwtoestel in de vorm van een vliegende vleugel.

OO-54 Pottier P-80S

Fotogalerij Fly-in

Al met al werden de volgende deelnemers genoteerd:

Deelnemers

Registratie Type Herkomst
D-EIFE Piaggio FWP-149D EHLE
D-ELAM Piper PA-28RT-201 Arrow IV EHLE
D-ESHP Aeromere F-8L Falco III EHHV
N207HV Piper PA-28R-201T Turbo Arrow III EHHO
OO-54 Pottier P-80S ?
OO-PVA Slingsby T.66 Nipper Mk.III EHHV
PH-2K9 Avid Aircraft Avid Mark IV ?
PH-3W8 Zenair CH601 Zodiac EHLE
PH-4K6 Zenair CH-601 Zodiac XL EHLE
PH-4M2 Pipistrel ALPHA Trainer EHMZ
PH-826 Scheibe SF.25B Falke EHHV
PH-ACW Velocity 173 SW FG EHLE
PH-DON Cessna 172P Skyhawk II EHHV
PH-EAM Reims/Cessna F172N Skyhawk II EHLE
PH-FLK Diamond DA20-A1 Katana EHLE
PH-HLI Cessna 172S Skyhawk SP EHMZ
PH-JPO Reims/Cessna F172N Skyhawk II EHHO
PH-MDF Reims/Cessna F172N Skyhawk EHTE
PH-NSC Robin DR-400-140B EcoFlyer EHRD
PH-PLC Ultravia Pelican PL EHDR
PH-TDS Diamond DA-40D Diamond Star TDI EHAM
PH-VHA Tecnam P2002 Sierra EHHV
PH-VMT Piper PA-28-140 Cherokee B EHLE
PH-FST Cessna 208B Grand Caravan komt binnen met een steile daling

Dan was er nog wat overig verkeer. Voor de parachutisten was het ook erg koud. Er werden dan ook maar een paar sticks gevlogen deze dag. De nieuwste Cessna Caravan PH-FST was in gebruik. Een aantal keer kwam dit toestel via een erg steile nadering naar het veld, een spectaculair gezicht.

PH-FST Cessna 208B Grand Caravan

Slagboom en Peeters

De fotokisten van Slagboom en Peeters hadden het druk vandaag. Op pad waren de PH-SLA, -SLC, -SVS, -SVY en -RVS. De SVY en SLC hebben we binnen zien komen. De ander kisten arriveerden later na hun urenlange survey-vluchten boven het land.

PH-SVY Piper PA-31T Cheyenne II
PH-SVY Piper PA-31T Cheyenne II
PH-SVY Piper PA-31T Cheyenne II

De PH-SLC van Slagboom en Peeters is hun nieuwste aanwinst. Dit is tevens de eerste en enigste Partenavia P.68 Observer 2 in Nederland. Het meest kenmerkend van dit toestel is de glazen neus. Hierdoor heeft men een geweldig uitzicht, als ware het een helikopter.

PH-SLC Partenavia P.68 Observer 2
PH-SLC Partenavia P.68 Observer 2 met zijn glazen neus

De PH-SLC (c/n 466-36/OB2) is eind vorig jaar overgenomen van het Deense collega-bedrijf Bioflight. In Denemarken vloog het rond als OY-ILS.

OY-ILS Vulcanair P-68 Observer 2 voordat het PH-SLC werd (okt 2017)

Yaks

Op Teuge staan tegenwoordig een drietal Yak-52’s. Naast de felrode PH-YAX zijn hier ook de PH-DTM en PH-KWI gehuisvest. Eerder was Lelystad de thuishaven van deze warbirds.
Twee van hen vlogen vandaag. De PH-DTM vertrok naar Lelystad en de PH-KWI maakte een lokale vlucht.

PH-DTM Yakovlev Yak-52
PH-DTM Yakovlev Yak-52 strekt de benen

Bij vertrek van de PH-DTM werden we getrakteerd op een low-pass. Vervolgens werd koers gezet naar de Flevopolder. Alleen strak rechtuit vliegen was daarbij zichtbaar geen optie, maar daar nodigt zo’n kist dan ook voor uit.

PH-DTM Yakovlev Yak-52 (air-to-air? …of gewoon een hoge trap?) 🙂

Autogyro

PH-4P8 AutoGyro Cavalon

Tussen de vleugelvliegtuigen door is een autogyro altijd leuk. De PH-4P8 hoort thuis op Teuge en maakte een aantal circuitjes. Doordat dit toestel zo’n korte start- en landingsbaan nodig heeft kon het over de lengte van de baan op Teuge makkelijk twee touch & go’s per keer maken. En in de breedte van de baan een touch & go lijkt ook wel mogelijk! 😉

Na de vlucht werd de PH-4P8 AutoGyro Cavalon weer in de hangaar geduwd

Bizjet

PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+

In de middag werd Teuge vereerd op een kort bezoekje van de PH-HGT. Dit is, zeker voor Teuge, een imposante biztjet. Het toestel, een Cessna 680 Citation Sovereign+, kwam vanaf Eindhoven. Er werden koffers en ski’s ingeladen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de bestemming van de Citation richitng de Alpen lag. Na een klein uurtje werd gestart voor een vlucht naar het Oostenrijkse Innsbruck.

PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+

De PH-HGT is wel vaker op Teuge te zien, afgewisseld door de PH-MDG, ook een Citation van hetzelfde type.
Beide toestellen worden gevlogen door ASL-JetNetherlands en ze landen op Teuge (en ook regelmatig op Twente) ten behoeve van de familiebedrijf/multinational VolkerWessels. De familie woont in het Twentse Rijssen en kan zo als het ware voor de deur opstappen naar verre bestemmingen.

PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+, de enorme spanwijdte van dit toestel is hier goed te zien

De PH-HGT is een opmerkelijk stille privéjet en heeft maar aan een korte landingsbaan genoeg. Er kunnen in totaal 9 passagiers mee. Verder is het toestel van alle gemakken voorzien. Wil je weten hoe dat er uitziet? Bekijk dan de brochure van de PH-HGT van ASL-JetNetherlands HIER.

Locals

Tot slot nog even de aandacht voor de overige lokale toestellen. In de fotogalerij hieronder zijn een paar plaatjes opgenomen van de toestellen die voor de lens voorbij kwamen deze middag.

Geef een reactie