Homebuilt

Focus@: PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV, een vliegend kunstwerk door Floor van het Nederend

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV

Registratie: PH-BCF
Type: SkyStar Kitfox Classic IV
Constructienummer: c-95120133 (NVAV No. 178)
Eigenaar: Jan Willem Honders
Locatie: Lelystad Airport, 2016, 2017, 2018
Bijzonderheden: De PH-BCF is een SkyStar Kitfox Classic IV. Dit model is oorspronkelijk in 1984 ontworpen door de Amerikaan Dan Denney. Het toestel werd in kit-vorm aangeboden door Denney Aerocraft. De Kitfox is een tweezits STOL-vliegtuig bedoeld om vanaf kleine en ruwe landingsstrips te kunnen opereren.
Aanvankelijk was een nieuw ontwikkelde stermotor bedoeld als krachtbron. Dit werd uiteindelijk vervangen door een 2-takt Rotax motor in de eerste versies. Wel is de ronde motorbeplating met uitstulpingen gebleven om de illusie van een stermotor hoog te houden.
De hier besproken Classic IV versie heeft een 4-takt Rotax 912 UL DCDI zuigermotor. Deze krachtbron geeft het toestel een vermogen van 81 pk (60 kW).
In 1992 werden de productierechten van de Kitfox overgedragen aan SkyStar Aircraft. Dit is ook de producent van het bouwpakket van de PH-BCF. Op dit moment zijn er ruim 4.500 kist van dit model in diverse varianten geleverd. Een succesvol ontwerp kunnen we daarom wel stellen!

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV

De PH-BCF werd al in 1998 in het Nederlands register ingeschreven op naam van Th. Van der Heijden uit Bergen (NH). In juli 2001 verhuisde deze eigenaar naar Moshi. Voor wie niet weet waar dit ligt, dat is in Tanzania te vinden. Dit is veelal de uitvalsbasis voor diegenen die de Kilimanjaro willen gaan beklimmen. In oktober 2001 werd de PH-BCF echter weer uitgeschreven omdat er nog steeds geen Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) had verkregen. Wel zou de kist 5H-MUT als kenmerk krijgen.

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV

In april 2008 werd de 5H-MUT uitgeschreven omdat de eigenaar weer terugkwam naar Nederland. Pas in juni 2009 werd de PH-BCF opnieuw in Nederland geregistreerd.
Nu is de PH-BCF eigendom van Jan Willem Honders. Hij is werkzaam bij het Vliegbedrijf Tom van der Meulen op Lelystad Airport. Niet vreemd dan ook dat de PH-BCF in de hangaar van dit bedrijf onderdak vindt.

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV

De PH-BCF vliegt niet zo vaak. Je kunt het kistje nog wel eens aan het einde van de werkdag waarnemen, als de eigenaar na een dag hard werken even wil ontspannen door “een rondje om de kerk” te vliegen.
De PH-BCF was de eerste jaren van zijn actieve carrière overwegend wit. Alleen de vleugelstruts en de raamstijlen waren in geel uitgevoerd. Daardoor was het kistje best saai en ook minder goed waar te nemen tegen een bewolkte achtergrond als we dit in het licht van veiligheid bezien.

PH-BCF Skystar Kitfox Classic IV was minder goed zichtbaar tegen een lichte lucht

De eigenaar besloot daar begin 2017 verandering in te brengen. De motorbeplating werd daarom zwart gemaakt. Verder werden de staart en vleugeluiteinden frisgeel geverfd.
In deze uitmonstering heeft de Kitfox kort het voorjaar van 2017 rondgevlogen. Daarna werd nog een finishing touch aangebracht.

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV vloog in het voorjaar van 2017 kort zo rond

De kunstenaar/illustrator Floor van het Nederend beschilderde de PH-BCF speciaal met een paar afbeeldingen van een stripfiguur. Het gaat daarbij om zijn creaties rondom zijn stripfiguur Melvin the Cat.

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV
PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV

Op de staart zijn aan weerszijden twee verschillende afbeeldingen aangebracht en de linkerzijde is door de maker gesigneerd. Onder de rechtervleugel is tenslotte nog een enorme mug verschenen.

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV heeft een grote mug onder de vleugel

Door de nieuwe kleurtjes en de stripfiguren is de PH-BCF omgetoverd van een doorsnee basic homebuilt naar een waar vliegend kunstwerkje. Uniek en vooral leuk om te zien!
Meer zien van kunstenaar/illustrator Floor van het Nederend? Bezoek dan zijn website http://www.floorvanhetnederend.com/.

PH-BCF SkyStar Kitfox Classic IV

(Bron registerinfo: www.hdekker.info)

 

Geef een reactie