BizpropsCommutersHelikoptersSportvliegtuigen

02/03/2018 Belgische Pilatus PC-12 en vooral veel kou op Lelystad Airport

OO-JWB Pilatus PC-12/47E

De OO-JWB is een bezoeker die wel vaker te zien is. Het is een Pilatus PC-12 van NextGen Aviation dat op Antwerpen gevestigd is. Op maandag 26 februari was dit toestel ook al langs geweest. Toen werd richting Zwitserland gevlogen.
Vandaag kwam het toestel met 7 personen aan boord retour uit het Zwitserse St. Gallen-Altenrhein.
De vijf passagiers werden uitgeladen, inclusief hun bagage. Daarbij werd voor het gemak de enorme vrachtdeur aan de achterzijde opengemaakt en werd er nog even een stoel op het platform geplaatst.

Bij het uitladen van de bagage werd een stoel voor het gemak even uit de Pilatus verwijderd

De parkeermeter hoefde niet erg vol gestort te worden, want binnen 30 minuten was het toestel alweer airborne met de twee bemanningsleden richting Antwerpen.

OO-JWB Pilatus PC-12/47E

Overigens had men dermate haast dat niet naar het begin van de baan werd getaxied (SIERRA5-5), maar men lijnde bij SIERRA-4 al de baan op. Gelukkig heeft een PC-12 maar een kort baantje nodig en mocht het vanaf daar starten, als men de volgende keer maar even netjes naar het begin zou rijden.

Nog kouder

PH-HCI British Aerospace Jetstream 3201 AIS Airlines

Alsof het nog niet koud genoeg was, de PH-HCI vertrok vandaag naar het hoge noorden. Deze Jetstream 3201 van AIS Airlines was op 20 februari binnengekomen en vertrok vanmiddag naar het Zweedse Ostersund.

PH-HCI British Aerospace Jetstream 3201 AIS Airlines

Hier op Lelystad Airport was het rond het vriespunt, met een snijdende oostenwind. In Ostersund was het -14 graden. Het kan dus altijd nog kouder…

PH-HCI British Aerospace Jetstream 3201 AIS Airlines

Onderhoud

De PH-RAC hoort thuis op Rotterdam – the Hague. De gebruiker van deze Diamond DA 40 is de Rotterdamsche Aero Club. Er werd een kort proefvluchtje mee gemaakt vanuit Wing over Holland, alwaar het toestel voor onderhoud aanwezig was.

PH-RAC Diamond DA 40 TDI Star

Helikopters

Dan nog kort wat helikopter “geweld”. De PH-HCE kwam terug van een vlucht met een militaire vlieger aan boord. Kennelijk worden met deze turbine aangedreven Robinson van HeliCentre instructie/ervaringsuren gemaakt voor het DHC (Dienst Helikopter Commando) van de Koninklijke Luchtmacht.

De PH-ECD is van Heli Holland. De Eurocopter Colibri maakte een vlucht richting de Oostvaardersplassen. Wellicht om de situatie ten aanzien van de “grote grazers” in het natuurpark in ogenschouw te nemen. Of om de ijsdikte te inspecteren, dat kan natuurlijk ook!

PH-ECD Eurocopter EC-120B Colibri

IJzig

Verder was het ijzig koud op het veld. En ook ijzig stil. Er werd bijna niet gevlogen. Veel vliegers vonden het te koud en daar kan ik het wel mee eens zijn. Daarnaast stond er een pittig vlagerig windje. Vandaar dat wij ook snel de kachel weer hebben opgezocht! 🙂

Brrrrr……

Geef een reactie