10/03/2018 Blue Angels starten hun 2018 seizoen tijdens Air Show op NAF El Centro (CA), USA

De US Navy Blue Angels tijdens hun eerste show van 2018

De Blue Angels, het demonstratieteam van de US Navy, trapte op 10 maart hun 2018-seizoen af tijdens de Air Show op Naval Air Facility (NAF) El Centro in Californië. Daarvoor waren de nummers 1 tot en met 6 op de flightline geplaatst.

Van rechts naar links nummer 1 tot en met 6 van de Blue Angels

Helaas waren de weergoden het doorgaans zonnige Californië vergeten te voorzien van een wolkenvrije dag. Sterker nog, het regende aanvankelijk zelfs. Het weerhield de Blue Angels echter niet van voorvliegen, zij het dan met hun lage showprogramma.

Angel in the rain

Met gevoel voor show en perfectie marcheerden de piloten gezamenlijk voor de kisten langs. Bij iedere van de zes F/A-18’s boog een piloot af naar zijn toestel dat al door de crewchief – die in de houding stond – in gereedheid was gebracht.

De eerste piloot buigt af naar zijn kist voor het begin van de show

Vervolgens startten nummer 1 tot en met 4 aan een kant, de twee solisten even later vanaf de andere kant. Nummer 5 klom daarbij zo steil mogelijk, nummer 6 bleef tot het einde van de baan “plat op het dek”.

Nummer 1 tot en met 4 vertrekken van links…
…nummer 5 en 6 van rechts
Nummer 6 blijft tot het einde van de startbaan “plat op het dek”

Daarna werden tal van passes in een viermans-formatie gevlogen, afgewisseld door de twee solo’s. Aan het slot vlogen de Blue Angels met alle kisten in een zesmans-formatie om uiteindelijk met een spectaculaire break te eindigen.

Nummer 5 en 6 komen gespiegeld voorbij
De break van de Blue Angels aan het einde van hun eerste show van 2018

De tweezitter, nummer 7, stond als reservekist paraat op een nabijgelegen platform. Alleen… er was niet een nummer 7, er waren er twee! De ene had alleen niet meer zijn nummer volledig in de staat staan. Deze was er afgewaaid. Kennelijk waren de stickers van inferieure kwaliteit of op een niet vetvrije ondergrond geplakt (of beiden 😉 ). Met de manoeuvres van deze F/A-18’s moet je toch echt goeie plakletters hebben!

Nummer 7 en nummer …
Het nummer op de staart is er afgewaaid alsmede de namen van de bemanning
Dat werd netjes vervangen zodat er een tweede nummer 7 klaar stond

Ook de namen van de piloten op de cockpitrand waren niet meer in takt. Deze werden eveneens op de tweede reservekist met nummer 7 aangebracht. Hierdoor stonden er even later twee identieke Blue Angel reservekisten op het platform.

En voila, twee identieke nummer 7’s op het platform

Een week later traden de Blue Angels op tijdens de Air Show op Luke Air Force Base (AFB) in Arizona (toen wel met mooi weer!). Hierbij waren weer twee nummer 4 kisten! Het moet niet gekker worden… 😉 Een daarvan was een eenzitter, de ander een tweezitter. Er zijn dus meerdere kisten met gelijke nummers bij dit demonstratieteam aanwezig. Alleen het zogenaamde Buro Nummer (het navy-serienummer) is verschillend.

Twee keer nummer 4 tijdens de Air Show op Luke AFB op 18 maart 2018, de voorste is een F/A-18C, de achterste een F/A-18D
Twee keer Blue Angels #4 (en mooi weer!) op Luke AFB, 18 maart 2018

NAF El Centro is overigens een echt “Blue Angels-veld”. Het is het winterverblijf van het team. Hier trainen zij voor hun volgende seizoen. Vandaar dat het niet gek is dat ook hier hun eerste show van het nieuwe jaar gevlogen wordt.
Aan de poort van de basis is een parkje ingericht met zogenaamde gate-guards. Toestellen die op een paal geplaatst zijn. Bij El Centro zijn dit allemaal types die bij de Blue Angels gevlogen hebben. Alle toestellen hebben dan ook de Blue Angels kleuren.

162448 McDonnell Douglas F/A-18A Hornet (1986 – heden)
159790 McDonnell-Douglas TA-4J Skyhawk (1974 – 1986)
151979 McDonnell Douglas RF-4B Phantom II (1969 – 1974)
159901 Grumman F11F-1 Tiger (1957 – 1068)

Geef een reactie