BizjetsHelikoptersSportvliegtuigenUltralights

31/03/2018 Stille zaterdag op Lelystad Airport met een leuke Citation 510 Mustang

N747KS Cessna 510 Citation Mustang

De zaterdag tussen goede vrijdag en eerste paasdag wordt stille zaterdag genoemd. We zullen eens kijken of die benaming aan de vliegbewegingen op Lelystad Airport gehangen kan worden.
We beginnen meteen maar met de leukste bezoeker van de dag, de N747KS. Een Cessna Citation 510 Mustang die uit Rostock kwam. Daarvoor was het toestel in Bazel in Zwitserland gestart.

N747KS Cessna 510 Citation Mustang

Via een straight-in meldde het kistje zich 5 en 2 minuten voor de landing. Daarna werd op het BRAVO-platform geparkeerd en alvast bijgetankt voor een volgende vlucht.
De volgende vlucht laat vast even op zich wachten aangezien de doppen op de motoren werden geplaatst en de twee inzittenden, de piloot en een oudere dame samen met een rolkoffertje vertrokken.

N747KS Cessna 510 Citation Mustang

Eerder was al een Zwitserse bezoeker vertrokken in de vorm van de HB-PHG. Deze Piper PA28-181 Archer II hoort thuis op Sarnen-Kägiswil. Dit is een klein grasveldje niet ver van Alpnach en Stans-Bouchs. We kennen Sarnen goed omdat in het Kantonsspital Obwalden aldaar onze vriend Jelmer uit Almere werkt. Hij woont daar met zijn (1 april net 50 jaar geworden) Margot. In mei a.s. hopen we hen én dit veldje weer te bezoeken. Wellicht zien we de HB-PHG dan ook weer. 🙂

HB-PHG Piper PA-28-181 Archer II

De Piper was op vrijdag via Hannover (EDDV) naar Lelystad Airport gekomen. Met zwemvesten om vertrokken de inzittenden deze ochtend richting Ameland.

HB-PHG Piper PA-28-181 Archer II met zwemvestjes om bij de bemanning

Het goudgele strand van Ameland werd aan het einde van de dag weer ingeruild door de vette polderklei van Lelystad Airport. Voor de tweede nacht op rij zou dit kistje overblijven.
De HB-PHG hadden we overigens niet voor het eerst voor de lens. Al in 1985 ben ik over dit toestel “gestruikeld” toen het Hilversum aandeed. In die tijd had het duidelijk een ander kleurenschema.

HB-PHG Piper PA28-181 Archer II in 1985 op Vliegveld Hilversum

Het kon niet op met de buitenlandse bezoekers vandaag, ook uit België kam een toestel aanwaaien. De OO-MDA. Deze Cessna 182RG met intrekbaar landingsgestel was dit jaar al eens eerder geweest, op 17 februari om precies te zijn. Het kistje werd voor de toren geparkeerd voor een uurtje.

OO-MDA Cessna R182 Skylane RG

Vanaf Eindhoven verscheen de PH-DEC. Dit aerobatic-kistje kwam op bezoek bij Wings over Holland. Deze American Champion 8KCAB Super Decathlon maakte een lokaal vluchtje.

PH-DEC American Champion 8KCAB Super Decathlon

De PH-4M2 is een Pipistrel ALPHA Trainer die door de importeur iFly op Midden Zeeland gebruikt wordt. Het kistje deed Lelystad kort aan om vervolgens weer te vertrekken, nu richting Breda/Seppe.

PH-4M2 Pipistrel Alpha Trainer
PH-4M2 Pipistrel Alpha Trainer

Niet spectaculair, maar toch een bezoeker, de PH-JBG. Deze bekende Cessna 172 vanaf Teuge kwam langs voor een aantal touch & go’s.

PH-JBG Reims/Cessna F172P Skyhawk

Princes Amalia

De DC-3 Dakota van de DDA Classic Airlines was in de ochtend al vertrokken voor een vluchtje naar Schiphol Oost. Vanaf daar vloog deze grand-old-lady genaamd “Princes Amalia” een lokale vlucht. Halverwege de middag meldde de PH-PBA zich weer bij Lelystad Airport en kwam via BRAVO, SIERRA en downwind met een normaal circuit binnen op de in gebruik zijnde baan 23. Bij de landing viel op dat de Dakota zijn staart erg hoog hield. Wellicht omdat het toestel vrij licht was met maar twee personen – de vliegers – aan boord.

PH-PBA Douglas DC-3 Dakota

Rondvluchten

Dit Paasweekend is het bij de grote attracties in Nederland weer topdrukte. Zo ook bij het Aviodrome. Om de bezoekers, die dat willen, te voorzien van een rondvlucht zijn de rood-witte Cessna 172’s van Special Air Services (Teuge) druk in de weer. De PH-ALW, PH-IRO en PH-KRI waren hiervoor vandaag actief.

PH-ALW Reims/Cessna F172M Skyhawk vertrekt voor een rondvlucht met bezoekers van het Aviodrome

Locals

Lokaal verkeer was er vandaag meer dan genoeg. Op enig moment was er zelfs filevorming en vertraging richting de baan. Van de lokale kisten die we voor de lens hebben gekregen beperken we ons tot een fotootje in de fotogalerij.

Fotogalerij

Alles bij elkaar kunnen we concluderen dat – hoewel het stille zaterdag was – dat dit zeker niet voor Lelystad Airport gold vandaag.

2 gedachten over “31/03/2018 Stille zaterdag op Lelystad Airport met een leuke Citation 510 Mustang

Geef een reactie