Een leuke Extra is altijd extra leuk!

D-ETTH Extra EA.400

Maandag 23 april 2018 – Een extra leuke bezoeker vandaag op Lelystad Airport, een Extra EA.400. Dit model vloog voor het eerst in April 1996, alweer 22 jaar geleden. Het model doet modern en zelfs een beetje futuristisch aan.

D-ETTH Extra EA.400
D-ETTH Extra EA.400

De Extra fabriek staat net over de grens bij Arnhem. Op Flugplatz Schwarze Heide bij Dienslaken worden heden ten dage de Extra’s gebouwd. Op dit moment worden daar alleen nog de Extra aerobatic toestellen gebouwd.

D-ETTH Extra EA.400

Bij de ontwikkeling van deze zeszitter met drukcabine is Extra Flugzeugproduktions – und Vertriebs GmbH geholpen door de Technische Universiteit in Delft. Er is een Nederlandse bijdrage geleverd bij de enginering en bij de aerodynamica van het toestel.

D-ETTH Extra EA.400
D-ETTH Extra EA.400

Bij dit model is gebruik gemaakt van carbon fiber. Ook het landingsgestel oogt opmerkelijk. Dit is erg stevig gebouwd en heeft een aparte, ingewikkelde technische constructie. Dit maakt het onderhoud complex en daarmee duur.

De Extra EA.400 heeft een complex landingsgestel

De EA.400 heeft een Teledyne Continental TSIOL 550-C turbomotor van 350 pk (261kW). Versies van deze krachtbron worden onder andere ook gebruikt in de Beech Bonanza, Cirrus SR22, Cessna T240 TTx Corvalis of de Mooney Ovation. Het toestel kent ook nog een turbinevariant, de EA.500.

D-ETTH Extra EA.400 met een Continental turbomotor
Kijkje in de cockpit van de D-ETTH Extra EA.400

Erg populair is de EA.400 uiteindelijk niet geworden, er zijn 27 exemplaren gebouwd. De D-ETTH op Lelystad Airport heeft constructienummer 021.

Het identificatieplaatje van de D-ETTH met nummer 021

Op de kist staat het logo van YourPlane AG. Dit is een luchtvaartonderneming uit het Ruhrgebied en is in 2006 door een oud Lufthansapiloot opgericht. Aan het begin van de avond vertrok de kist voor een vlucht naar Bremen.

D-ETTH Extra EA.400
D-ETTH Extra EA.400

Geef een reactie