ParachutistenSportvliegtuigen

HB-NBH, de eerste Quest Kodiak 100 in Zwitserland

HB-NBH Quest Kodiak 100

In 2004 werd door Quest Aircraft de Kodiak 100 gepresenteerd. En sinds de start van de productie in 2007 zijn er meer dan 220 toestellen van de band afgerold in de VS.

Alleskunner

De Kodiak is een multifunctioneel vliegtuig. Deze alleskunner kan gebruikt worden voor personenvervoer, maar de stoelen zijn er ook makkelijk uit te verwijderen zodat er vracht mee vervoerd kan worden. Links achteraan zit een grote deur. Die opening kan ook van een roldeur voorzien worden zodat de Kodiak als parakist ingezet kan worden. Verder zijn er ook drijvers voor het toestel beschikbaar zodat het ook vanaf het water kan opereren.

N31JA Quest Aircraft Kodiak 100 Ampibian met een spectaculair kleurenschema

De naam heeft het toestel te danken aan Kodiak Island. Dit is het twee na grootste eiland van de VS en ligt aan de zuidkant van ruige en onherbergzame Alaska. Een prima naam voor een toestel dat in deze contreien prima gedijt.

Cockpit van de Quest Kodiak 100

De Kodiak laat zich wellicht het beste vergelijken met een korte Cessna 208 Caravan. In een eerste oogopslag heeft het toestel daar ook wel wat van weg.

De Quest Kodiak 100 heeft sterke gelijkenissen met de Cessna 208 Caravan I zoals hierboven

Belangrijke klanten van de Kodiak zijn de Mission Aviation Fellowship (MAF) and JAARS. Deze organisaties verzorgen wereldwijd in ontwikkelingslanden transport door de lucht van personen en hulpgoederen.

N113MF Quest Kodiak 100 op drijvers van de MAF

Europa

In Europa is de Quest Kodiak 100 nog maar zelden te zien. Rheinland Air Service (RAS) op Mönchengladbach is de importeur in deze regio. Zij proberen het toestel aan de man te brengen, o.a. door het te tonen op beurzen zoals tijdens de jaarlijkse beurs EBACE op Geneve.

Demokist N500QK Quest Kodiak 100 van RAS tijdens EBACE op Geneve in 2016

HB-NBH

De parachutisten op het Zwitserse veldje Gruyère maken sinds 2016 ook gebruik van een Quest Kodiak 100. Het gaat hier om een toestel uit 2011 met constructienummer 100-0053. Eerst vloog men het toestel met zijn Amerikaanse kenmerk N1232H.

N1232H Quest Kodiak 100 (Gruyère, 13 juni 2016)

Dit voorjaar werd het toestel omgeregsitreerd en kreeg het een Zwitsers kenmerk. Sinds 16 maart 2018 is het de HB-NBH geworden en staat het op naam van Wikiplane SA in Epangy.
De HB-NBH staat gebaseerd op Fribourg-Ecuvillens omdat op Gruyère zelf niet voldoende hangaarrruimte is. Beide veldjes liggen dicht bij elkaar, dus dat levert minimale logistieke problemen op.

HB-NBH Quest Kodiak 100

Als er gesprongen wordt, landt het toestel gewoon op Gruyère. Voor het tanken en voor de stalling vliegt het dan weer naar Fribourg-Ecuvillens.
Op 12 mei kwamen we deze kersvers ingeschreven Zwitser tegen in zijn hangaar op Fribourg-Ecuvillens. Hoewel het goed weer was werd er die dag niet mee gesprongen.

Geef een reactie