Bizprops

HB-FXN Pilatus PC-12/47E, een vliegend Zwitsers stukje vakmanschap

HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)

Genève, 30 mei 2018 – Tijdens de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) 2018 in Genève pakte de Zwitsers vliegtuigbouwer Pilatus uit met een vliegtuig in een speciale beschildering. Het ging om de HB-FXN, een Pilatus PC-12NG (New Generation) – officieel PC-12/47E – met constructienummer 1764. De HB-FXN staat sinds 30 november 2017 ingeschreven op naam van Pilatus Flugzeugwerke AG.

HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)

Dit toestel was als enige vleugel-vliegtuig (naast nog een helikopter) ten toon gesteld in de expohallen van de beurs. Alle overige toestellen werden in de buitenlucht gepresenteerd.

Zwitsers vakmanschap

Scherenschnitt

De HB-FXN heeft een typisch Zwitserse uitmonstering gekregen, op zijn Zwitsers een “Scherenschnitt-Sonderbemalung”. Het toestel is beplakt met een authentiek en jarenoud Zwitsers ambacht, scherenschnitt. Daarbij wordt met kleine schaartjes en mesjes minutieus een silhouet uitgeknipt en op een contrasterende ondergrond uitgelegd. Meestal zwart op wit. Deze kunstvorm kent zijn oorsprong in China, maar is in Zwitserland sinds begin 1900 erg in zwang geraakt.

HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)
HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)

De Zwitserse Scherenschnitt-kunstenares Esther Gerber is gevraagd om voor deze PC-12 typische Zwitserse tafereeltjes uit te knippen. Uiteraard met hier en daar een Pilatus product er tussendoor verwerkt. Zo is er een silhouet van de PC-12, PC-21 en PC-24 op de romp terug te vinden.

De berg Pilatus in de staart

En in de staart… een stukje topografieles, daar staat de berg Pilatus, in wiens schaduw deze Zwitserse vliegtuigfabriek in Stans is gevestigd. Al met al is het resultaat een bijzonder fraai toestel met een hoog “Heidi und Peter” gehalte!

Boven op de vleugel edelweiss, nog zo’n typisch Zwitsers kenmerk

Geheim

Pilatus heeft er alles aan gedaan om dit toestel pas bij EBACE, op 30 mei 2018 te onthullen. De HB-FXN was eerder dit jaar, in april, nog als demonstrator ten toon gesteld tijdens Aero Friedrichshafen. Toen was het toestel nog wit met een paar gewone biesjes over de romp.

HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)
HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)

In de tussenliggende tijd is deze bijzondere bestickering aangebracht. Pilatus had fotografen en spotters via de social media verzocht om alstublieft geen foto’s van het toestel te publiceren voor 30 mei 2018. Dat is redelijk goed gelukt naar wij dachten, want we zijn niet vroegtijdig een plaatje op internet tegengekomen van de FXN met dit opvallende uiterlijk.

HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)
HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)
HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764)

Wel kwamen we de HB-FXN al tegen op 16 mei 2018 toen we een kort bezoekje brachten aan een regenachting Stans. Daar stond de HB-FXN met zijn bestickering al klaar in de hangaar, met bruin papier afgeplakt. Op de neus hing een bordje met “Niet Fotograferen” er op. Toch een plaatje gemaakt… maar natuurlijk niet voortijdig gepubliceerd. 😉

HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764) in de hangaar op Stans (16 mei 2018)

Gesigneerd

In de ochtend van 30 mei was het al lastig om het toestel in zijn geheel te kunnen fotograferen, zonder mensen voor het toestel. De FXN was een flinke publiekstrekker. Tegen het einde van de dag een nieuwe poging gedaan en na even wachten lukte het toen wel om de kist in zijn geheel en vrij van publiek te fotograferen.

Bijna voortdurend publiek rondom het toestel
HB-FXN Pilatus PC-12/47E (c/n 1764) eindelijk even “vrij”

Wat aan het einde van de dag ook opviel was dat het toestel inmiddels gesigneerd was. Bij de schaapjes aan de linkerkant van de deur was de handtekening van Esther Gerber verschenen. Dat maakte het toestel helemaal af!

HB-FXN hier nog zonder…
…en hier mèt handtekening van de Scherenschnitt-kunstenares Esther Gerber

Geef een reactie