Handvol buitenlandse bezoekers deze zaterdag op Lelystad Airport

G-KVIP Beech B200 Super King Air

Lelystad Airport, 23 juni 2018 – De grootste kist van vandaag was de G-KVIP. Een Beech B200 Super King Air van het Britse Capital Air Ambulance. Deze twin was de middag ervoor al aangekomen met een patiënt die per ambulance verder werd vervoerd. Voor ambulancedoeleinden is dit toestel speciaal uitgerust met een brancard zodat een patiënt liggend vervoerd kan worden.

G-KVIP Beech B200 Super King Air

De G-KVIP was vertrokken vanaf het eiland Man (tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland). De driekoppige bemanning besloot om voor de nacht op Lelystad Airport te blijven.

G-KVIP Beech B200 Super King Air

Al vroeg in de ochtend, klokslag 09:00u, vertrok het toestel weer. Nu stond een vlucht naar Mallorca op het programma. Daar moest kennelijk hun volgende patiënt opgehaald worden. Later op de dag is de kist geland op Bournemouth in de UK.

G-KVIP Beech B200 Super King Air
G-KVIP Beech B200 Super King Air

Visitors

In korte tijd kwamen er op de zaterdagmiddag een drietal buitenlandse kisten binnen. Het spits werd afgebeten door de D-EINS. Deze Piper PA-46 Malibu is wel al eens eerder op Lelystad Airport neergestreken. Dit keer arriveerde het vanuit Frankfurt Egelsbach (EDFE).

D-EINS Piper PA-46-310P Malibu

Als tweede arriveerde kort daarop een Piper PA-28-161 Warrior II. Dit was een Brits kistje met de regi G-EDGA. Een dergelijk kenmerk verraadt eigenlijk gelijk al wat hiervoor het kenmerk van dit toestel was, D-EDGA. Sinds 2005 vliegt het echter met een G in plaats van een D als eerste letter.

G-EDGA Piper PA-28-161 Warrior II

De G-EDGA wilde later in de middag doorvliegen naar Eelde. Men had daarvoor geen vluchtplan ingediend omdat men dacht dat dit niet nodig was aangezien Eelde binnen dezelfde FIR-boundery ligt als Lelystad. Vanwege de CTR op Eelde is dit echter wel nodig. De kist stond op het punt te vertrekken maar verliet de baan toch maar weer bij SIERRA2 om alsnog een vluchtplan in te dienen.
Het kon niet op, weer even later hing er een gele Cessna 152 voor de baan. De G-BSCZ is van de Royal Air Force Halton Aeroplane Club.

G-BSCZ Cessna 152

Deze Aeroclub heeft drie Cessna 152’s. Een ander exemplaar (G-BKNI) deed gelijktijdig Eelde aan.
De D-ECPU was eveneens present. Dit toestel hoort thuis op Hoogeveen. Deze Katana is wel vaker op Lelystad Airport te zien.

D-ECPU Diamond DA 20-A1 Katana

Vanaf Den Helder verscheen de PH-DHA. De Aquila van de Aeroclub Maritime werd voor de toren geparkeerd en de inzittenden namen het er even van in het restaurant Flantua’s.

PH-DHA Aquila A210

Rondje met “Trusty Rusty”

De vaste piloot van de Mustang “Trusty Rusty” – Arie Bogaerds jr. – mocht het stof deze middag van de twaalf cilinders blazen van deze geweldige warbird. In de backseat zat vrijwilliger van Early Birds, Ben Boddeman.

PH-JAT North American P-51D Mustang

Ben Boddeman is – naast vrijwilliger bij Early Birds – ook mede-oprichter van de Model Vliegclub Nijverdal (MVN). Deze vereniging had een internationale vliegshow op zaterdag 23 juni op hun terrein aan de Tempelweg 1 in Hulsen / Nijverdal. Heel toevallig lag de route van de PH-JAT over Nijverdal. 😉

PH-JAT North American P-51D Mustang

Na de start van de PH-JAT werd even naar Nijverdal gebeld dat de kist er aankwam. Zo kon men tijdelijk het modelvliegverkeer aldaar even stilleggen. Een klein kwartiertje later zou de Mustang vervolgens boven Nijverdal aankomen. Met zo’n kist is dat een kwestie van minuten!

PH-JAT North American P-51D Mustang

Na een drie kwartier kwam de Mustang weer terug in het circuit. Dit keer geen go arround of touch & go. Behoedzaam werd het kroonjuweel van Stichting Vroege Vogels op de baan gezet.

PH-JAT North American P-51D Mustang

Na de landing werd even voor de hangaar van Vroege Vogels langs getaxied, op weg naar de hangaar van Bogaerds Cord. Arie heeft beloofd de volgende keer daarbij iets minder serieus kijken… 🙂

PH-JAT North American P-51D Mustang
Ben Boddeman in de backseat, Arie Bogaerds jr. heeft beloofd de volgende keer vrolijker te kijken…! 😉

Lokaal verkeer

Uiteraard was er ook het nodige lokale verkeer te zien. Dit is bijeengevoegd in onderstaande fotogalerij.

Geef een reactie