Algemeen

Verhoogde verkeerstoren Lelystad Airport in gebruik genomen

Lelystad Tower vanaf vandaag weer in gebruik

Lelystad Airport, 2 juli 2018 – Vandaag was het zo ver. Na een verbouwing van iets meer dan een half jaar kon de verhoogde verkeerstoren van Lelystad Airport in gebruik worden genomen. Reden genoeg om ook even een kijkje van bovenaf te gaan nemen.

Lelystad Tower

De toren is van 11 naar 22 meter gegroeid. De oude bovenkant is hergebruikt. Boven op de oude basis zijn 3 metalen ringen geplaatst. Deze zijn als frame aangeleverd en op de luchthaven verder afgewerkt. Ook zijn er tussenvloeren geplaatst tussen de ringen.
Om het gemak te dienen is er een lift in de toren aangebracht. Alleen vandaag hebben we de sportieve route genomen, de fonkelnieuwe wenteltrap naar boven. Een beetje beweging kan geen kwaad, toch…?!? 😉
Van bovenaf is het uitzicht fantastisch! Het was ook wel een uitgelezen dag met kraakhelder en wolkeloos weer.

Prachtig uitzicht

De medewerkers van Lelystad Airport hebben de beschikking over dezelfde apparatuur die zij al hadden voor de verbouwing. Wel zijn er in de tafels uitsparingen voor nieuwe apparatuur aanwezig. Dit zal in de toekomst vast opgevuld worden.

Er is nog voldoende ruimte voor nieuwe apparatuur in de tafels

Vanuit twee comfortabele operator-stoelen heeft men goed zicht over de gehele luchthaven en het luchtruim rondom.
Richting het oosten kunnen toestellen nu makkelijk worden waargenomen die via BRAVO en SIERRA naar de luchthaven vliegen. Verkeer dat naar downwind draait is prima te volgen.

Uitzicht richting RWY05

De beide baankoppen zijn waarneembaar. Uiteraard is die van RWY23 een stuk dichterbij, maar ook RWY05 kan vanuit de toren worden gezien.

Uitzicht richting RWY23

Vanaf de toren is de nieuwe terminal ook goed te zien. Nog een jaar wachten maar dan kan men ook vanaf die kant de toestellen de juiste kant op dirigeren.

Blik op de nieuwe terminal van Lelystad Airport

Verkeer wat dichter rond de toren beweegt is ook goed zichtbaar. Het BRAVO-platform is prima te zien en ook de kistjes die “in front of tower” geparkeerd zijn kun je zien. Mocht dat toch moeilijkheden geven, dan kan via camerabeelden op een beeldscherm altijd nog gebruik gemaakt worden van extra elektronische ogen.

Zicht op het BRAVO-platform
Een elektrische Pipistrel ALPHA Electro staat voor de toren geparkeerd en is van bovenaf prima zichtbaar

De tijdelijke verrijdbare toren die in bruikleen was van defensie is vandaag weggereden van het platform. Deze kan na bewezen diensten weer opgehaald worden. Ruim een half jaar hebben de medewerkers van Lelystad Airport hierin moeten vertoeven. Na vandaag is alles een stuk beter geworden.

Tijdelijke mobiele toren bij nacht

Van oud naar nieuw

Voor de aardigheid kijken we nog even terug op het bouwproces. Gedurende de afgelopen maanden hebben we de diverse stadia van de verbouwing van de toren vastgelegd. We beginnen uiteraard bij hoe het was.

Nostalgie alom, de oude toren zoals deze was met een fraaie Spitfire Mk.I erbij (juni 2016)

 

4 gedachten over “Verhoogde verkeerstoren Lelystad Airport in gebruik genomen

Geef een reactie