(Motor)zweefvliegtuigenHelikoptersHomebuiltOld TimersSportvliegtuigenUltralights

EFLEVA Days 2018 op Sanicole – Leopoldsburg

EFLEVA Days 2018

Sanicole, 30 juni 2018 – Van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli was de luchthaven bij Leopoldsburg in België het domein van de EFLEVA Days. Deze wat merkwaardige naam staat voor European Federation of Light, Experimental & Vintage Aircraft. EFLEVA bestaat sinds 2007 en organiseert in samenwerking met de vliegclub Sanicole op Lelopoldsburg een jaarlijkse fly-in voor homebuilt en vintage aircraft.

Sanicole Tower
EI-FBY BRM Land Africa Citius Sport + EI-FXV Best Off Skyranger Nynja 912S(1)

Mini Oshkosh

Bij de opzet van dit evenement is goed gekeken naar de moeder aller fly-ins, de EAA AirVenture op Oshkosh in de VS. Daar komen jaarlijks in een week rond de 10.000 vliegtuigen bijeen. Veel daarvan zijn homebuilt en vintage aircraft. Zo groot zijn de EFLEVA Days (nog) niet. Er werden in totaal 117 bezoekende kisten geteld uit 13 verschillende landen.

D-EARY Piaggio FWP-149D ingebouwd tussen tenten

De kisten staan in rijen bijeen en de bemanning van de toestellen kan in tentjes onder de vleugel van de kist bivakkeren. Het geheel is afgezet met hekken en linten, maar het is voor belangstellende goed mogelijk om tussen de kisten door te lopen om te kijken. Just like in Oshkosh!

Kamperen bij de G-ICOM Reims/Cessna F172M Skyhawk

Eindelijk mooi weer

De organisatie van de EFLEVA Days heeft het de afgelopen jaren niet meegezeten. In 2015 begon men met het organiseren van de Experimental Days. De bezoekende toestellen moesten dat jaar in allerijl ondergebracht worden in de beschikbare hangaarruimte op het veld. Er naderde namelijk een tornado het veld! 

EFLEVA Days

In 2016 (tweede Experimental Days) en 2017 het eerste jaar dat dit evenement onder de vlag van EFLEVA gehouden werd, gooide regen en lage bewolking roet in het eten. Het aantal bezoekende kisten was daardoor gedecimeerd.

EFLEVA Days

Dit jaar was alles anders, in de wijde omgeving was het mooi weer dus toestellen die van ver moesten komen konden zowel de heen als terugvlucht op de geplande wijze laten verlopen.

PH-FCO Sequoia F8L Falco

Vans

Het meest voorkomende merk onder de zelfbouwvliegtuigen is Vans. Van dit Amerikaanse merk zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren gebouwd. Statistisch gezien dan ook niet vreemd dat dit type flink vertegenwoordigd was bij de EFLEVA Days.

D-ERVL Vans RV-7

Wat mij betreft was de PH-TGR de leukste. Deze RV-4 uit 1997 was voorheen de N740GB en is gebaseerd in Duitsland.

PH-TGR Vans RV-4

Te zien waren de modellen RV-4, RV-6/6A, RV-7/7A, RV-8 RV-9/9A en RV-10.

Europa’s

Goede tweede naast de Vans zijn de Europa’s. Ook deze waren in diverse uitvoeringen te zien. De Europa is (hoe kan het ook anders) populair binnen Europa, minder daarbuiten. Er waren Franse, Luxemburgse, Nederlandse, Belgische en Britse Europa’s aanwezig.

G-URMS Europa AL Europa

De Europa kan uitgerust zijn met een zogenaamd mono-wheel (en twee stabilisatie wieltjes onder de vleugel) of met twee hoofdwielen en een staartwiel. Ook het type met een neuswiel was te zien.

OO-145 Europa AL Europa

Bij de Europa kan de lengte van de vleugels variëren. De LX-AWT was uitgerust met lange (zweef)vleugels. De andere modellen hadden de kortere vleugels.

LX-CWT European Aviation Europa XS met lange vleugels

Italianen

Tijdens de EFLEVA Days waren een viertal Italiaanse kisten aanwezig. Twee Vans en twee Tecnams. Er was nog een vijfde toestel deze kant op gekomen, maar die is met een beschadigde propeller op Rotterdam-The Hague achtergebleven,

I-TEET Vans RV-9

De Italianen vertrokken al redelijk vroeg op de zaterdag. Zij hadden dan ook nog een hele reis voor de boeg, namelijk naar Sicilië, het zuidelijke eiland van Italië.

I-TEET Vans RV-9

Vooral de I-PIMP zag er mooi uit in zijn fraaie lichtblauwe kleurenschema. Daar was duidelijk aandacht aan besteed.

I-PIMP Vans RV-9

De kistjes waren van de Italiaanse Avioclub Salemi Bovarelle, niet ver van Palermo. Men hoopte daar op de zondag weer aan te komen.

Ieren

Een andere groep die de nodige nautische mijlen moest reizen om naar Sanicole te komen waren een vijftal Ierse ultralights. Erg leuk om te zien dat er kisten uit die regio naar België zijn gereisd. Ierse sportkisten zijn namelijk niet erg vaak op het vaste land van Europa te zien.

EI-GCP Best Off Skyranger 912(2)

De Ieren vertrokken in formatie tegen het einde van de middag. Vermoedelijk hebben ze in Engeland overnacht om ook op de zondag weer op hun thuisbasis aan te komen.

Rutan ontwerp

Van de door Burt Rutan ontworpen zelfbouwtoestellen kwamen er twee exemplaren binnen op de zaterdag. Een Zwitser en een Noor. Beide toestellen hadden maar een persoon aan boord. De toestellen hadden een flinke vlucht achter de rug.

HB-YDL Rutan Vari-Ez

De HB-YDL is een Vari-Ez en al gebouwd in 1989. Het toestel is nog altijd still going strong na bijna 30 jaar! Het canard-model kwam vanuit het Zwitserse Birrfeld.

HB-YDL Rutan Vari-Ez

De LN-HPB is een Rutan Long-Ez. De LN-HPB was in een vlucht van twee en twee en een half uur naar Leopoldsburg gevlogen.

LN-HPB Rutan Long-Ez

Na de landing werden beide kisten bij elkaar geplaatst en werd het neuswiel ingeklapt. Dit is een standaard handeling. Zo blijft het zwaartepunt van het toestel naar voren liggen en klapt het kistje niet achterover.

Verhees Delta D2

De Belg Bart Verhees baart al jaren opzien met zijn zelfgebouwde Verhees Delta zelfbouwkist. Deze vliegende vleugel (F-PDHV) is een eenzitter. De afgelopen jaren heeft hij gewerkt aan een tweezits model. Dit toestel, de F-PDHZ, is inmiddels luchtwaardig en was op Sanicole aanwezig. In een later stadium zullen we nog apart aandacht aan dit opmerkelijke vliegtuig besteden.

Uitstapje Spa

In het kader van “nu we er toch zijn” vertrokken vier Britse kistjes voor een dagtripje naar het Belgische Spa. Rond 11:00u vertrokken zij om in formatie op pad te gaan.

G-CGTT Evektor EV-97 EuroStar

Later in de middag kwamen el alleen weer terug naar Leopoldsburg. Na de landing werden alle kistjes voorzien van wat nieuwe brandstof.

Zweedse Vodka

Vanuit Zweden waren een flink aantal kistjes gekomen. Een tweetal had een toevoeging aan de registratie aangebracht. Vooral die van de SE-VOD ontlokte hier en daar een glimlach.

SE-VOD Aerospool WT-9 Dynamic

Een van de leukste klassiekers kwam ook uit Zweden, de SE-CPG Malmö Flygindustri MFI-9 Junior. Dit model is in Duistland ook onder licentie gebouwd bij Bölkow als de meer bekende Bo.208 Junior.

SE-CPG Malmö Flygindustri MFI-9 Junior

Pilatus

Een toestel van de buitencategorie, zo mogen we de N60LT toch wel noemen. Dit is een Pilatus PC-7 die gebaseerd staat op Zwartberg.

N60LT Pilatus PC-7

De kist kwam na een low-pass binnen voor een korte stop. Daarna vertrok het weer richting de thuisbasis, maar niet voordat het wederom een low-pass had gemaakt, gevolgd door een slow roll.

Nude Fly-in?

De EFLEVA Days zijn in principe voor homebuilts en vintage aircraft. Er is verder geen dresscode voor piloten opgesteld. De vlieger van de G-CDCC had wellicht toch wel behoefte aan een advies “what to wear”. Hij was namelijk zonder bovenkleding vertrokken. Het is ons niet bekend of de vlieger wel onderkleding aanhad. Dat is op de foto helaas / gelukkig niet te zien… Ik zou denken dat we hier gelijk een eerste kandidaat hebben voor een (nog te organiseren) nude-fly-in. 😉

G-CDCC Evektor-Aerotechnik EV97 Eurostar met de piloot lekker luchtig gekleed…
G-CDCC Evektor-Aerotechnik EV97 Eurostar

Kapjes

Het was een mooie dag en er was veel leuks te zien tijdens de EFLEVA Days. Toch een puntje van kritiek. Het is jammer dat zoveel piloten hun toestel bij een fly-in afdekken met stoffen kappen. Het maken van een knappe foto wordt dan al haast onmogelijk.

OE-CCM Lancair 390 helaas met een kap

Uiteraard is het voor de kist beter als deze bij felle zon of een vochtige nacht goed beschermd staat. Zou ik ook doen! Alleen zou ik wel gedurende de dag een poosje de kap er afhalen, zodat het toestel in alle schoonheid voor belangstellende te aanschouwen is. Misschien een idee om een volgende keer piloten hiertoe aan te moedigen dit voor een paar uurtjes te doen. Dat zou bijvoorbeeld gepaard kunnen gaan met een jurering van de toestellen door een vakkundig panel. Mooie aanleiding om bijvoorbeeld de EFLEVA-Trophy in het leven te roepen!

G-CIEF Aeropro Eurofox 912(S) staat dik ingepakt

G-ARXT SAN Jodel DR-1050 Ambassadeur met een bescheiden kapje, maar het ontsiert de foto wel…

BBQ

Aan het einde van de middag kwamen er geen nieuwe bezoekende kisten meer binnen. En aan het begin van de avond droogde ook het vertrekkend verkeer op. Het enige wat toen nog opsteeg van het veld waren de rooksignalen van de barbecue die men aan het opstoken was.

De poortwachter opdit veld is de FU-177 / 3R-G Republic F-84F Thunderstreak Belgian Air Force

Een goed moment om het bezoek aan Sanicole af te ronden. Met een aantal leuke foto’s op zak konden we weer huiswaarts. Bij goed weer zijn we hier volgend jaar (5, 6 en 7 juli 2019) zeker weer! Dan heet het evenement weer de Experimental Days en niet meer de EFLEVA Days.

Fotogalerij met overige toestellen