Warbirds

Voetbaloorlog bijgelegd op Texel Airport

De OE-EAS en PH-JAT bij elkaar, twee oude vijanden, nu goede vrienden

Texel, 4 augustus 2018 – Op 14 juli 1969 brak er in Midden-Amerika een oorlog uit tussen Honduras en El Salvador. Deze escalatie van een langdurig conflict eindigde na 100 uur en wordt daarom ook wel de 100 Hour War genoemd. Een andere benaming waaronder deze oorlog bekend staat is de La guerra del fútbol oftewel de voetbaloorlog.

FIFA Wereldbeker 1970

De bestaande spanningen tussen de twee landen vielen samen met rellen tijdens de FIFA Wereldbeker-kwalificatiewedstrijden in 1970. Het lot besliste dat El Salvador en Honduras in de voorrondes tegen elkaar moesten spelen.

El Salvador en Honduras in Midden-Amerika

Die wedstrijden gingen gepaard met hevige rellen en gevechten. Op 9 juni 1969 speelde men tegen elkaar in Honduras. Honduras won met 1-0. 15 juni 1969 was de return in El Salvador. Die werd gewonnen door El Salvador met 3-0. Op 23 juni 1969 werd daarop een play-off wedstrijd gespeeld in Mexico City. Na verlening won El Salvador deze wedstrijd met 3-2.

Vlam in de pan

Toch was voetbal niet de oorzaak van het conflict. In de dagen rond deze wedstrijden sloeg de vlam wel verder in de pan.
In Honduras woonden veel Salvadoraanse immigranten. Er ontstonden conflicten toen de Hondurese regering land van deze immigranten op ging eisen omdat men dit illegaal zou hebben verkregen. Dit land werd toebedeeld aan autochtone Hondurezen. Al met al leidde dit tot dermate grote spanningen dat dit uitmondde in een oorlog tussen beide landen. Op 14 juli 1969 viel El Salvador Honduras aan.

Strijd in de lucht

In de lucht werd deze oorlog uitgevochten met vliegtuigen stammend uit de Tweede Wereldoorlog. Op het strijdtoneel gebruikte men North American P-51D Mustangs, Chance-Vought F4U Corsairs, North American T-28A Trojans en North American AT-6C Texans. Ja zelfs Douglas C-47 Skytrains – die provisorisch omgebouwd waren tot bommenwerper – kwamen in actie. Allemaal materiaal verre van modern op dat moment. Dit is zelfs de laatste oorlog die in de lucht uitgevochten is met vliegtuigen met zuigermotoren.

Met dergelijke oude gevechtstoestellen bond men in 1969 de strijd aan
De meeste toestellen waren toen al zo’n 25 jaar oud en zwaar verouderd

Het trieste resultaat was dat er 900 Salvadoraanse slachtoffers te betreuren waren en maar liefst 2.100 Hondurese slachtoffers, veelal burgers. Het aantal Hondurese slachtoffers is veel groter omdat de strijd zich grotendeel op en boven Hondurees grondgebied afspeelde.

Staakt het vuren

Na vier dagen kwam de oorlog ten einde.  Ondanks een formeel vredesverdrag, een beslissing van het Internationaal Gerechtshof (International Court of Justice / ICJ) – dat werd gesteund door OAS (Organization of American States) – en bijna 50  jaar die zijn verstreken, blijft het geschil actief.

Twee strijders ontmoeten elkaar

Terug naar Texel 4 augustus 2018. Daar stonden twee vechtersbazen uit deze voetbaloorlog zij-aan-zij naast elkaar tijdens de Leaseweb Texel Airshow 2018. Het betrof de Oostenrijkse Chance Vought F4U-4 Corsair OE-EAS (bouwjaar 1945) en de Nederlandse North American P-51D Mustang PH-JAT (bouwjaar 1944).

OE-EAS Chance-Vought F4U-4 Corsair

De OE-EAS heeft dienst gedaan bij de Fuerza Aérea Hondureña als FAH 614 ten tijde van deze oorlog. In diezelfde tijd was de PH-JAT in dienst bij de Fuerza Aérea Salvadoreña als FAS 410. Beide kemphanen hebben elkaar dus in de zomer van 1969 bevochten in de lucht.

PH-JAT North American P-51D Mustang

Nu jaren later zijn beide toestellen prachtig gerestaureerde warbirds die graag geziene gasten zijn op internationale vliegshows. Na de Flying Legends Airshow op Duxford afgelopen juli was dit de tweede maal dat beide oude fighters elkaar ontmoetten na hun oorlogstijd.

Beide kemphanen bij elkaar

Strijdbijl begraven

Beide kisten hadden de nacht voor de vliegshow op Texel over hun zonden na kunnen denken. Ze hadden ruim de tijd om het jarenlange geschil bij te leggen. Dat is gelukt…

OE-EAS Chance-Vought F4U-4 Corsair tijdens de vliegshow op Texel

De hele dag hebben de oude kemphanen gebroederlijk naast elkaar gestaan. De strijdbijl lijkt begraven. Beide toestellen werden in de middag goedgemutst door hun vliegers voor het toegestroomde publiek voorgevlogen. Weliswaar achter elkaar, niet tegelijk. Laten we de broze vriendschap niet forceren!

PH-JAT North American P-51D Mustang wordt op Texel voorgevlogen

2 gedachten over “Voetbaloorlog bijgelegd op Texel Airport

Geef een reactie