MuseumOld Timers

Junkers F-13 replica aangekomen bij Aviodrome voor evenement Rescue Heroes

HB-RIM Junkers F-13 replica on short final

Lelystad Airport, 15 augustus 2018 – Komend weekend (18-19 augustus) staat het Aviodrome op Lelystad Airport in het teken van Rescue Heroes. Al een aantal jaar wordt dit evenement – waar onder andere hulpdiensten in de schijnwerpers staan – tegen het einde van de zomer georganiseerd.

HB-RIM Junkers F-13 replica

Daaromheen zijn doorgaans ook een aantal interessante vliegtuigen te zien. Dit jaar is dat beperkt tot de Zwitsers Junkers F-13 replica. Er waren een paar andere highlights voorzien, maar die zijn om diverse redenen afwezig. Zo had men graag de Convair willen laten zien maar die is in Zuid-Afrika verongelukt. De Catalina heeft motorpech en moet verstek laten gaan en ook een traumaheli was niet beschikbaar om ten toon te stellen.

HB-RIM Junkers F-13 replica taxiet van de baan af

De Junkers F-13 is evenwel een gast van de buitencategorie. Er vliegt er maar eentje van, deze Zwitserse HB-RIM. Het is een replica die voor het eerst in september 2016 gevlogen heeft.
Deze replica is het project van Dieter Morszeck, de CEO van Rimowa, de fabrikant van aluminium koffers met een ribbelstructuur.

Een echte Rimowa koffer uit onze eigen collectie 🙂

Deze ribbelstructuur is gelijk de verbindende factor. Hugo Junkers ontdekte dat deze structuur vliegtuigen sterker en lichter kon maken dan voorheen mogelijk was. De gebruikte legering heet Duralumin. De vader van Dieter (en grondlegger van Rimowa) ontwikkelde deze structuur voor de onverwoestbare Rimowa koffers.

HB-RIM Junkers F-13 replica gemaakt met Duralumin

De Junkers F-13 is een historisch vliegtuig, het was het eerste – geheel metalen – passagiersvliegtuig ter wereld. Het vloog voor het eerst in 1919, nu bijna 100 jaar geleden! Tot 1932 werden er 322 exemplaren van gebouwd.  Het toestel zou zo’n 20 jaar in dienst zijn.

HB-RIM Junkers F-13 replica

De Junkers F-13 had een afgesloten verwarmde passagierscabine voor vier personen. Die konden plaatsnemen op mooie lederen stoelen. De twee vliegers zaten er een stuk minder comfortabel bij in een apart compartiment in de open lucht.

HB-RIM Junkers F-13 replica met zijn open cockpit

Er zijn nog een paar (niet luchtwaardige) F-13’s in vier Europese musea. Dieter Morszeck, die zelf al zo’n 35 jaar zijn vliegbrevet heeft, vond het tijd voor een vliegende F-13. Minutieus werd daarop gekeken naar de Junkers F-13 in het museum in Parijs en zo werden er bouwtekeningen gemaakt voor een replica.
Deze replica werd gebouwd door Rimowa Flugzeugwerke AG in het Zwitserse Dübendorf. In 2015 onthulde Morszeck tijdens de EAA AirVenture in Oshkosh (Wisconsin, USA) zijn plannen om met deze Junkers te gaan vliegen. Het toestel was hiervoor speciaal in een container naar Amerika gebracht.

HB-RIM Junkers F.13 replica tijdens de onthulling van het project in 2015 tijdens de EAA AirVenture op Oshkosh

Het zou nog meer dan een jaar duren voordat de eerste vlucht kon plaatsvinden. Vervolgens werd een proces voor certificering door de Zwitserse luchtvaartautoriteiten doorlopen. In het voorjaar van 2018 ontving het zijn bewijs van luchtwaardigheid in de categorie antique/replica.

De HB-RIM valt in de categorie antique/replica, om dat aan te geven staat er historic op het toestel

De Junkers heeft een 450 pk sterke Pratt & Whitney R-985 Wasp Junior stermotor en heeft een maximum startgewicht van 2.000 kg. In vroeger jaren heeft de Junkers F-13 met vele motorvarianten gevlogen zoals BMW, Mercedes, Junkers vloeistof-gekoelde inline motoren, Armstrong Siddeley Puma, Gnome-Rhône Jupiter en Pratt & Whitney Hornet radial motoren.

HB-RIM Junkers F-13 replica

Dieter Morszeck is een ambitieus man. Hij is van plan om de Junkers F-13 in serieproductie te nemen. Voor zo’n USD 2,2 miljoen kun je er eentje bestellen. De serieproductie zou ook op Dübendorf in Zwitserland moeten plaatsvinden.

HB-RIM Junkers F-13 replica

Vandaag kwam de HB-RIM vanuit Le Touquet (LFAT) in Frankrijk naar Lelystad Airport gevlogen. Aan boord alleen de twee piloten

HB-RIM Junkers F-13 replica

Na de landing op baan 23 werd het toestel door de follow-me naar het Aviodrome gedirigeerd. Daar stond de crew van het museum het toestel al op te wachten.

HB-RIM Junkers F-13 replica

Kort nadat de piloten waren uitgestapt werd het toestel met de hand richting het oude stationsgebouw van Schiphol geduwd. Daar zal het dit weekend te bewonderen zijn voor het publiek dat het evenement Rescue Heroes bezoekt.

HB-RIM Junkers F-13 replica voor het “oude Schiphol”

Als we goed geïnformeerd zijn zal de Junkers op zaterdag nog een lokale vlucht maken.

HB-RIM Junkers F-13 replica wordt naar zijn plek voor het komend weekend geduwd (en Raymond zag dat het goed was.. 😉 )

Dank aan de Vliegclub Flevo voor de front-row gelegenheid om de landing vast te leggen en ook dank aan het Aviodrome (met “Abraham” Dicke) voor faciliteiten na de landing.

 

Een gedachte over “Junkers F-13 replica aangekomen bij Aviodrome voor evenement Rescue Heroes

Geef een reactie