Dutch Thunder Yaks tijdens Leaseweb Texel Airshow 2018

Dutch Thunder Yaks

Texel, 3 en 4 augustus 2018 – De Dutch Thunder Yaks is een groep vliegers die met hun kleurrijke Yakovlev Yak-52 toestellen het formatievliegen tot een serieuze zaak hebben verheven. Al jaren timmeren zij aan de weg en hebben in de loop der jaren een demo ontwikkeld voor vliegshows waarbij zij met een viertal Yaks-52’s een performance weggeven van internationaal niveau.
Tijdens het formatievliegen wordt in wisselende figuren gevlogen en worden zelfs formatie-loopings gemaakt. Veel van deze aerobatic-manoeuvres kom je tegen bij demo-teams die op militaire leest zijn geschoeid. Bij civiele teams als deze zie je dat veel minder vaak, zeker niet in Nederland.

Dutch Thunder Yaks

De Dutch Thunder Yaks opereren vanaf Lelystad Airport. Dikwijls oefenen zij boven de Noordoospolder en het Ketelmeer. Zo raken de vliegers op elkaar ingespeeld en is men in staat een strakke show weg te geven.

Commentaar

Ook tijdens de Leaseweb Texel Airshow 2018 vlogen de Dutch Thunder Yaks voor. De show op zaterdag verliep prima. Het commentaar tijdens de show werd gedaan door Stephen van Dijck, ook een van de vliegers. Hij neemt doorgaans deel aan de formatie met zijn Sukhoi Su-29. Wel een vreemde eend in de Yak-bijt, maar een mooie aanvulling.

Dutch Thunder Yaks na de landing

Helaas was zijn toestel niet operationeel tijdens de vliegshow op Texel. Zodoende mocht hij de microfoon vasthouden en het publiek informeren over de verrichtingen. Iets dat hem overigens prima af ging!

Arrival day

De Dutch Thunder Yaks arriveerden al op de vrijdagmiddag. Toen was het stralend en warm weer, met een strakblauwe lucht. Dat leverde mooiere beelden op dan tijdens de vliegshow zelf op zaterdag. Toen was de lucht inmiddels wat minder helder geworden. Vandaar dan ook dat we bij dit artikeltje veelal de foto’s van de vrijdag hebben toegevoegd.

Dutch Thunder Yaks

Op de vrijdag vloog het team in een formatie van vijf kisten. Een van de vaste toestellen (PH-DTY) was niet ingepland voor de demo op zaterdag en zodoende werd de PH-KWI van Teuge gecharterd om ook deel te nemen. Deze kist is namelijk niet een vaste deelnemer (meer) van het team.

Dutch Thunder Yaks

Bij de aankomst werd in formatie en met “smoke on” over het veld gevlogen. Vervolgens ging de formatie in een break zodat men met een veilige separatie op downwind uitkwam. Daarna werden de stevige wielpoten van de Yaks een voor een op het stoffige Waddeneiland gepoot.

Vervolgens werd men naar de static-positie gebracht en kon het team de meegebrachte tentjes opzetten voor de nacht.

PH-YAX Yakovlev Yak-52
PH-DTW Yakovlev Yak-52
PH-DTX Yakovlev Yak-52
PH-DTY Yakovlev Yak-52
PH-KWI Yakovlev Yak-52

Bij sommige toestellen was de ruimte achter de tweede vlieger “tot de nok” gevuld met slaapzak e.d.

Met zoveel bagage in je nek ga je vanzelf minder vrolijk kijken… 😉

Dogfight

Bij een toestel, de PH-DTY, was de ruimte achter de vliegers voor een ander doel in gebruik. Die positie werd ingenomen door een hond genaamd Pluk.

PH-DTY Yakovlev Yak-52

We hebben dit al vaker gezien en Pluk is inmiddels een ervaren Yak-vlieger met meer ervaringsuren op dit toestel dan menig van u lezers en ik… 😉 Pluk is dan ook de mascotte geworden van de Dutch Thunder Yaks.

PH-DTY Yakovlev Yak-52

Bij het voorbij-taxiën na de landing waren beide cockpitkappen van de PH-DTY al geopend en Pluk snoof daarbij al even lekker de schone Texelse lucht op. Dat daar een snuifje verbrandingsgassen van de Vedeneyev M14P stermotor tussen zat nam Pluk maar even op de koop toe! 🙂 Bij het zien van deze hond in de Yak kreeg ik ook ineens een ander beeld van de term “dogfight”…

PH-DTY Yakovlev Yak-52

Terugreis

Op zaterdagavond, na de vliegshow vertrok het team weer huiswaarts. Twee toestellen (PH-YAX en PH-KWI) naar Teuge en drie (PH-DTW, PH-DTX en PH-DTY) naar Lelystad Airport.

Overige Yaks

Er was overigens op de zaterdag nog een zesde Nederlandse Yak-52 naar Texel gekomen, de PH-YAK. Dit toestel vertrok ook weer in de avond naar Lelystad Airport waar het tegenwoordig staat.

PH-YAK Yakovlev Yak-52

Uiteindelijk ontbrak alleen de blauwe Yak PH-DTM als zevende en laatste Nederlandse Yak tijdens deze airshow. Het Texels feestje was er echter niet minder om!

Geef een reactie