MilitairWrecks & Relics

Oude Zwitserse Dassault Mirages op Stans / Buochs

R-2109 Dassault Mirage IIIRS Swiss AF

Op het vliegveld van Stans/Buochs is de Mirage-Verrein-Buochs gehuisvest. Zij voeren het beheer over een tweetal Dassault Mirages op dit veld. Stans was – tot de uitfasering – het veld waar de Zwitserse Mirages hun onderhoud en modificaties kregen. Operationeel stonden de toestellen op Dübendorf. In 2003 verloor het veld zijn militaire status.

R-2109 Dassault Mirage IIIRS Swiss AF met fotoneus

J-2109

Een van de fotokisten is bewaard gebleven en in handen van de Mirage-vereniging. Het gaat om de J-2109. Dit toestel vindt onderdak in een shelter aan de noordkant van het veld.
Men probeert het toestel zo operationeel mogelijk te houden. Dat doet men met een groep enthousiaste vrijwilligers.

R-2109 Dassault Mirage IIIRS Swiss AF
R-2109 Dassault Mirage IIIRS Swiss AF

J-2313

Sinds 2008 stond ook de Mirage III J-2313 op Stans. Dit toestel was op een sokkel geplaatst bij hangaar 2, aan de zuidkant van het veld. Het stond daar schuin omhoog met bewapening onder de vleugels.

J-2313 Dassault Mirage IIIS Swiss AF

In januari van 2011 kreeg een fikse storm vat op het toestel en rukte het los van een van de bevestigingspunten. Gevolg was dat de linker vleugeltip beschadigd raakte.

J-2313 Dassault Mirage IIIS Swiss AF

Inmiddels is het toestel van zijn sokkel gehaald en op zijn wielen gezet. Ook is het beheer overgenomen door de Mirage-vereniging.

J-2313 Dassault Mirage lllS Swiss Air Force op zijn nieuwe plek aan de noordzijde van het veld

Tegenwoordig staat dit toestel aan de noordkant van het veld, niet ver van de shelter van de J-2109. Alleen staat deze kist nog altijd in de open lucht. Dat doet het frame over het algemeen voor de lange termijn geen goed.

Geef een reactie