Twins

Focus@: G-AWOE Aero Commander 560E van de Elstree Flying Club

G-AWOE Aero Commander 680E

Registratie: G-AWOE
Type: Aero Commander 560E
Constructienummer: 680E-753-41
Eigenaar: Elstree Flying Club / John Houlder
Locatie: Elstree Airport (EGTR), 30 augustus 2018
Bijzonderheden: De G-AWOE is al een oud beestje. Het is een Aero Commander 680E uit 1968. Deze klassieke twin kwamen we tegen tijdens onze “strooptocht” op het Elstree Airport(EGTR), even ten noorden van Londen.

G-AWOE Aero Commander 680E

De G-AWOE is eigendom van de Elstree Flying Club. Het is daar op 5 augustus 1968 aangekomen. Kort daarvoor heeft het nog even in de VS de registratie N3844C gehad. Bij aflevering had het overigens een keurig standaard wit-blauw kleurenschema. Deze semimilitaire uitdossing heeft de kist pas later gekregen. Al die jaren heeft het maar een eigenaar gehad. Helaas is de kist op 21 december 2015 uitgeschreven.
De G-AWOE stond op naam van de Elstree Flying Club met daarbij (professor) John Maurice Houlder als vertegenwoordiger. Hij was de exploitant van Elstree Airport. Het vliegveld van Elstree lag er in de jaren 60 vervallen bij en hij heeft het initiatief genomen om weer nieuw leven in het vliegveld te blazen door een 40-jarig leasecontract voor de exploitatie aan te gaan. In 2012 is hij op 95 jarige leeftijd overleden. Tot zijn 94e heeft Houlder nog gevlogen en tot op hoge leeftijd is hij bij Elstree Airport betrokken gebleven.

G-AWOE Aero Commander 680E

Dat het toestel niet meer vliegt is wel te zien. De kleuren zijn door de jaren flink verweerd. De glans is er inmiddels wel af. Oorzaak daarvan is het permanent buiten staan in het soms barre Engelse weer. De staart zit inmiddels vol met vogelpoep van vogels die dit een comfortabel uitzichtpunt vinden.

De staart van de Aero Commander zit inmiddels flink onder de vogelpoep

Van de Aero Commander 680E zijn 100 exemplaren gebouwd. Dit model is een mengeling van voorgaande modellen. De romp is verlengd ten opzichte van de oerversie de Commander 500. Het heeft het onderstel en de verbeteringen van de Commander 560A. Van de 560E werd dan weer de vergrote vleugel toegepast. Verder werd het toestel iets lichter gemaakt dan zijn voorgangers, wat de nuttige belading ten goede kwam. De Lycoming GSO-480-B motoren waren goed voor 270 pk (198 kW) aan vermogen.

G-AWOE Aero Commander 680E

Momenteel staat de Commander 560E te wachten op de dingen die komen gaan. En dat wachten zou in Engeland nog wel eens lang kunnen duren. Op Elstree staan namelijk wel een paar meer toestellen die al lang niet meer luchtwaardig zijn, maar nog niet zijn verschroot. Dat laatste zou best wel zonde zijn van zo’n kist als deze. Misschien dat er toch nog liefhebbers zijn die het toestel ooit willen conserveren ter behoud. Dat zou op Elstree prima passen gezien de historie van deze kist op het vliegveld en zijn voormalige vlieger/eigenaar John Houlder.

G-AWOE Aero Commander 680E

Een gedachte over “Focus@: G-AWOE Aero Commander 560E van de Elstree Flying Club

Geef een reactie