Amstel Bier pakt uit… eh, pakt in bij #vliegendevrienden

PH-ITI Airbus Helicopters H125

Lelystad Airport, 15 september 2018 – Wraps zijn hot. Op een beetje lounge feest worden ze geserveerd; de groenten-wraps, wraps met tonijn of zalm. En als je een feestje op de macro-chaotische toer hebt krijg je een glutenvrije quinoa-tempeh-wrap met kikkererwten geserveerd. 😉
Nodig je dan ook nog bekende Nederlanders uit op je feestje, dan kun je ook nog hun vervoermiddel wrappen.

PH-ECD Eurocopter EC 120B Colibri

Dat laatste heeft Amstel Bier gedaan bij hun evenement De Vliegende Vrienden van Amstel Live. Op drie locaties (bij Amsterdam, Zwolle en Eindhoven) was een 11-uur durend muziekfestijn georganiseerd. Geschoeid op de leest van De vrienden van Amstel Live wat jaarlijks in Ahoy in Rotterdam wordt gehouden.

PH-HCE Robinson R66 Turbine

Kennelijk was goed gekeken naar de bevrijdingsfestivals in Nederland. Daar worden jaarlijks een aantal artiesten door Defensie, met helikopters, tussen de verschillende pop-podia in het land gevlogen.
Amstel Bier kon alleen voor het vervoer per helikopter niet aankloppen bij Defensie. Bij HeliCentre op Lelystad Airport ging de deur wel open bij het aanbellen en zo ontstond een van de grootste civiele helikopter-operaties in ons land. Vast de grootste van het jaar en misschien wel de grootste operatie ooit.

Logo op de helikopters

Door het inzetten van de eigen vloot, door het inhuren bij CHC Helicopter en Heli Holland werd door HeliCentre de benodigde capaciteit bijeengebracht. In totaal 12 helikopters!

De meeste heli’s werden voorzien van grote logostickers op de zijkanten en de tekst #vliegendevrienden ten behoeve van de social media. Bij drie toestellen werd helemaal uitgepakt, die werden namelijk helemaal ingepakt, gewrapt!
De PH-ITI, PH-UNN en PH-ECD werden in een paar dagen door het bedrijf JaBe Reclame voorzien van een nieuw uiterlijk. De toestellen werden rood-wit-blauw. Op het rode deel stonden de namen van de deelnemende artiesten, een hele waslijst!

PH-ECD Eurocopter EC 120B Colibri met de deelnemende artisten

Op zaterdagmorgen vertrokken een aantal van deze helikopters vanaf Lelystad. Als darren op zoek naar hun benodigde stuifmeel kwamen de gemotoriseerde bijen een voor een uit hun bijenkast/hangaar. Is het te merken in deze beeldspraak dat wij al jaren een ijverig bijenvolkje in onze spouwmuur van het huis hebben?!?

PH-UNN Eurocopter EC 120B Colibri

We hebben geprobeerd een totaaloverzicht van de gebruikte toestellen te maken. We zijn daarin niet geheel volledig. Aanvulling zijn daarom welkom! Volgens ons zijn deze helikopters ingezet voor Vliegende Vrienden;

Registratie Type Operator Nummer
PH-ECD Eurocopter EC 120B Colibri Heli Holland #1
PH-EUJ Agusta-Westland AW-139 CHC Helicopters #5
PH-HCE Robinson R66 Turbine HeliCentre #10
PH-HHJ Aerospatiale 355F2 Ecureuil 2 Heli Holland
PH-ITI Airbus Helicopters H125 HeliCentre #2
PH-JPS Robinson R44 Raven II HeliCentre #11
PH-RIW Robinson R44 Raven II HeliCentre #12
PH-SHK Agusta-Westland AW-139 CHC Helicopters
PH-SHO Eurocopter EC 155B1 Heli Holland
PH-UNN Eurocopter EC 120B Colibri HeliCentre #9

 

Het was overigens maar goed dat de artiesten per helikopter werden vervoerd. Over de weg was dat geen succes geworden. Op social media zijn de berichten namelijk niet van de lucht over verkeersopstoppingen van en naar de festivalterreinen. Lang in de file en lang wachten bij de entree. Ook was de (alcoholvrije) biervoorziening niet helemaal in orde. Deze was op een locatie al snel op. Voor een volgende editie zal het draaiboek daarop nog een beetje bijgeschaafd moeten worden…

PH-ECD Eurocopter EC 120B Colibri

De helikopter-exercitie was er daarentegen eentje van een indrukwekkend formaat!

Geef een reactie