Helikopters

Dubbele primeur voor de Bell Jet Ranger X in Nederland

OO-JRX Bell 505 Jet Ranger X

Amsterdam, 17 oktober 2018 – De beurs Helitech International in de RAI Amsterdam (16 – 18 oktober 2018) heeft er voor gezorgd dat voor het eerst zowel statisch als vliegend de Bell 505 Jet Ranger X in Nederland te zien was.

OO-JRX Bell 505 Jet Ranger X

Deze helikopter is in 2014 door Bell Helicopter geïntroduceerd. Sinds 2016 vindt productie ervan plaats in Mirabel, Quebec, Canada.
Tot op heden zijn er zo’n 100 toestellen van gebouwd. Daarvan vond een aantal al zijn weg naar Europa. Er zijn inmiddels Jet Ranger X toestellen ingeschreven in België, Denemarken, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. In Nederland is (nog) geen Bell 505 in gebruik.

Vliegende Jet Ranger X

Op dinsdag 16 oktober 2018 landde er (volgens ons) voor het eerst een Bell 505 Jet Ranger X in Nederland. Dat was op de Amsterdam Heliport. De piloot kwam voor de beurs Helitech.

OO-JRX Bell 505 Jet Ranger X

Het ging hier om de OO-JRX (c/n 65079). Dit gele toestel hoort thuis op Antwerpen en daar kwam het ook vandaan. De OO-JRX wordt gevlogen door Helimo NV. De OO-JRX is sinds juni 2018 in het Belgische register ingeschreven en is dus nog relatief nieuw.
De Jet Ranger X bleef overnachten op de Amsterdam Heliport. De volgende dag is het toestel rond het middaguur weer vertrokken naar zijn thuisbasis Antwerpen. Speciaal voor de foto draaide deze Bell boven het heli-aimingpoint een rondje.

OO-JRX Bell 505 Jet Ranger X

Al met al was deze gele helikopter een leuke verschijning tussen de bloeiende paardenbloemen en het “voorjaarszonnetje” van oktober.

OO-JRX Bell 505 Jet Ranger X tussen de bloeiende paardenbloemen

Demo Jet Ranger X

Gelijktijdig met de komst van een vliegende Bell 505 Jet Ranger X was een paar kilometer verderop, in de RAI Amsterdam, een demo-toestel van de fabrikant te zien op de stand van Bell Helicopter tijdens de helikoptervakbeurs Helitech International.

F-HJRX Bell 505 Jet Ranger X
F-HJRX Bell 505 Jet Ranger X met zijn Garmin 1000H suite in de cockpit

Het toestel dat hier ten toon gesteld stond was de donkergrijze F-HJRX (c/n 65064). Deze helikopter is over de weg bij de RAI aangekomen.

F-HJRX Bell 505 Jet Ranger X met drie ruimte zitplaatsen achterin

Een gedachte over “Dubbele primeur voor de Bell Jet Ranger X in Nederland

Geef een reactie