Sportvliegtuigen

Zwitserse sledehond tussen de Alpenbloempjes van Reichenbach

HB-KEG Aviat A-1A Husky

Reichenbach, 18 mei 2018 – Tussen vrolijk bloeiende Alpenbloempjes troffen we dit voorjaar de HB-KEG, een Aviat Husky – sledehond –  aan op het Zwitserse veld Reichenbach (LSGR). Reichenbach is een voormalig vliegveld van de Zwitserse luchtmacht in het Kiental. Het is in de Tweede Wereldoorlog ontstaan, tezamen met tal van andere vliegvelden in het Berner Oberland. Doel was om het risico bij een Duitse aanval te spreiden en meer landingsplaatsen voor de luchtmacht te hebben. In 1997 kwam Reichenbach in civiele handen. Tegenwoordig is de hoofdactiviteit op het veld, parachutespringen.

De meeste kisten op dit veld staan in een vrij nieuwe hangaar met rond draaiplateau. In een van de oude verscholen bunkers op het veld stonden ook nog een paar vliegtuigen gestald. Toevallig ging de deur van deze bunker net open.
Uit die bunker-hangaar kwam de HB-KEG naar buiten rollen. Dit is een Aviat A-1A Husky uit 1990. Dit toestel met c/n 1293 heeft als eigenaar Air Sarina AG. Dit bedrijf is gevestigd op het nabijgelegen vliegveld Saanen bij Gstaad.
Op dat veld waren we op 13 augustus 2010 de HB-KEG ook al eens tegen gekomen. Toen was het nog getooid in zijn eerste, oude, lichtblauwe kleurenschema. Het kistje heeft vrijwel altijd met ski’s gevlogen. Hierdoor is het mogelijk om er mee op gletsjers hoog in de Alpen te landen.

HB-KEG Aviat A-1A Husky in zijn oude kleuren (Saanen, 13 augustus 2010)

Nog maar zeer kortgeleden is het toestel voorzien van een nieuw kleurenschema. Persoonlijk vinden wij dit een verbetering!

HB-KEG Aviat A-1A Husky

Geef een reactie