BizjetsBizpropsHelikoptersSportvliegtuigenTwinsUltralights

Satys levert Italiaanse Learjet 40 op en bezoek van Leonardo da Vinci

I-AVNE Learjet 40 (c/n 2015) voor de spuithal van Satys

Lelystad, 23 november 2018 – Bij Saytys stond sinds een tweetal weken een Italiaanse Learjet 40 in de hangaar. Dit toestel is binnengekomen als I-AVNE en is eigendom van Avionord.
Deze Learjet vliegt nog maar kort met deze registratie. Hiervoor was het de OE-GGC  en daarvoor de I-ERJG en N40077. Het c/n van deze bizjet is 45-2015. Er zijn bronnen op internet die beweren dat het c/n 45-2059 is, maar dat lijkt ons niet juist want dat is de I-GURU.
De Learjet kwam vandaag geheel opgefrist in een fraai blauw uiterlijk naar buiten. Er werd een poosje proefgedraaid met de motor. Daar leek wat mee te zijn en de beplating ging er dan ook even later van af. Uiteindelijk is de Learjet weer in de spuithal van Satys teruggezet om nog een nachtje op Lelystad Airport te verblijven. Het vertrek van de kist stond namelijk gepland voor zaterdag 24 november. De bestemming is Montichiari (VBS / LIPO). Dat ligt vlak bij Bréscia. Het vluchtnummer op die vlucht is VND5006.

Leonardo da Vinci

Tegen het einde van de middag kwam een fraaie Pilatus PC-12 binnenvallen. De kist kwam vanuit het Zwitserse Zurich en kwam een deel van een Zwitserse familie afleveren voor een feestje in Amsterdam.

HB-FVM Pilatus PC12/47E

De familie was echter nog niet compleet. Het ontbrekende deel van de familie verbleef nog in Engeland. Daarom werd de Pilatus snel bijgetankt en vertrok het na 30 minuten alweer, nu richting Biggin Hill in de UK. Exact volgens planning landde de Pilatus’ daarna weer om 20:30u op Lelystad Airport.

HB-FVM Pilatus PC12/47E

Zondagmiddag staan de retourvluchten van dit vliegtuig op het programma. Eerst vertrekt het dan weer naar Biggin Hill om twee familieleden terug te brengen naar de UK. Dan komt het weer terug om met een volle bak weer terug te gaan naar Zurich. Tot die tijd blijft de HB-FVM op het platform staan.

HB-FVM Pilatus PC12/47E

Deze Pilatus is uitgevoerd met een aantal schetsen van Leonardo da Vinci. Zelfs op de bovenkant van de vleugel staan afbeeldingen. Deze kist heeft c/n 1291. Het is indertijd door Pilatus korte tijd als demonstrator gebruikt. Tegenwoordig staat het toestel op naam van Leonardo Flyers A.G. uit Zürich.

Er is nog een tweede Pilatus PC-12 met afbeeldingen van Leonardo Da Vinci, dat is de D-FPEG met c/n 1300. Dit toestel hebben we al eens eerder de revue laten passeren op AirOnline.nl.

D-FEPG Pilatus PC-12/47E, de andere Pilatus met afbeeldingen van Leonardo da Vinci (Koblenz, 2017)

Kneusje

Bij Air Waterland stond een oude Piper PA-28-140 buiten geparkeerd, de D-EGUQ. Dit kistje is al eerder aangekomen. Normaalgesproken zijn wij van mening dat bouwjaar 1966 een prima jaar is. 😉 Dit kistje stamt ook uit 1966, maar is helaas in een matige conditie. Op diverse plekken wordt het kistje met Duckt tape bijeengehouden. De lak is er hier en daar erbarmelijk aan toe. Op de brandstoftanks in de vleugels zien er zelfs kaal uit. En ook de bekleding binnenin heeft zijn beste tijd gehad.

D-EGUQ Piper PA-28-140 Cherokee D

Dit toestel stond via Planecheck te koop in Bulgarije. De vraagprijs was € 13.000,-. Inmiddels is het kistje van eigenaar gewisseld en is het door de nieuwe eigenaar naar Lelystad Airport gevlogen.
De D-EGUQ staat voor de deur bij Air Waterland. Het staat hier op verzoek van de eigenaar om opgeknapt te worden, maar vermoedelijk wordt aan dit kistje niet te veel tijd/geld meer gespendeerd. We gaan zien wat er mee gebeurt in de toekomst.

Bezoekers

Nog een paar bezoekers vandaag; de PH-HLI, PH-VRW, OK-SUA 39, PH-VTB, PH-HGB en PH-TCM. Deze laatste maakte het nog een beetje spannend. Het kistje was niet op tijd weg om ruimte te geven aan de snellere Pilatus PC-12. Deze moest dan ook een doorstart maken.

Locals

Van de lokale kisten is de 2-ZEUZ vermeldenswaardig. We hadden deze Beech C90A King Air nog niet operationeel gezien. Deze middag stond een fun-flight naar Texel op het programma.

2-ZEUZ Beech C90A King Air

Lokaal werd er ook redelijk gevlogen deze middag. De condities waren goed. De enige MBB Bo105 in Nederland, de PH-RWY, maakte een lokale vlucht. De staartboom van deze heli is aardig aangeslagen geraakt door de uitlaatgassen. Daardoor is de registratie (zwarte letters op rood) niet zo goed meer te lezen. Maar het was hem echt… 😉

PH-RWY MBB Bo105 DBS-4

De PH-UNN wordt ingezet voor rondvluchten voor PLUS-supermarkten in het land. Daarvoor is het in de PLUS-markt-groene kleur gespoten. Vandaag arriveerde de Colibri incognito vanuit Rotterdam – the Hague. Het toestel ws geheel “ontPlust”.

PH-UNN Eurocopter EC 120B Colibri zonder stickers van de PLUS-markt

De overige lokaal gebaseerde toestellen maakte veelal een rondje om de kerk.

Geef een reactie