Sportvliegtuigen

De vrolijk beschilderde N25FP Beech A36 Bonanza 36

N25FP Beech A36 Bonanza 36

Lelystad Airport, 23 november 2018 – De N25FP Beech A36 Bonanza 36 (c/n E-2720, bouwjaar 1992) is begin deze maand (2 november) teruggekeerd uit de UK nadat het op Bournemouth van een spectaculair kleurenschema is voorzien. De Bonanza is helemaal gespoten.  De wolkjes e.d. zijn dus geen stikkers. Dat maakte het een aardig uitdagend klusje voor de spuiterij.

Geen stickers, alles gespoten

Oude kleuren

Voor die tijd zag dit toestel er doorsnee uit. Zeker niet lelijk, dat kan ook bijna niet bij zo’n fraaie kist.

N25FP Beechcraft A36 Bonanza 36 in zijn oude kleurtjes (april 2018)

Sinds medio 2016 staat dit toestel op Lelystad Airport gebaseerd. Daarvoor stond het te koop op Maastricht – Aachen Airport.

Bonanza

De Beech A36 Bonanza 36 is een doorontwikkelde versie van de Beech Bonanza zoals die in 1947 op de markt kwam. Inmiddels zijn hier al meer dan 17.000 exemplaren in verschillende uitvoering van gebouwd en is de Bonanza nog altijd in productie.

N25FP Beech A36 Bonanza 36

Grofweg is de productie van de Beech Bonanza in drie fases samen te vatten:

1) Model 35 Bonanza (1947–1982; V-staart)
2) Model 33 Debonair (1959–1995; later weer Bonanza, is een Model 35 met rechte staart)
3) Model 36 Bonanza (1968–heden; een verlengde Model 33)

Van het type A36 – zoals de N25FP hier – zijn er tussen 1970 en 2005 in totaal 2.128 exemplaren gebouwd. De A36 kenmerkt zich ten opzichte van zijn voorgangers door een verbeterd en luxe interieur, een nieuw brandstofsysteem, een hoger startgewicht en een nieuw ontworpen instrumentenpaneel en controls. Het toestel is uitgerust met een lekker klinkende, dikke Continental IO-55-BB motor met 6 cilinders die 300 pk (220 kW) levert.

N25FP Beech A36 Bonanza 36

Hangaar

Vandaag konden we de N25FP in zijn hangaar fotograferen. Bijgestaan door een statief leverde dat een paar aardige plaatjes op. Nog leuker is het natuurlijk om dit toestel “in het wild” aan te treffen en het op een zonnige dag buiten te kunnen fotograferen. Een mens moet iets te wensen hebben nietwaar…?!? 😉

N25FP Beech A36 Bonanza 36

TRIK

Het ontwerp van dit toestel is gemaakt door TRIK. Dit is het pseudoniem van de Nederlandse tekenaar Raymond Hendriks (1976). Deze kunstenaar omschrijft zich als illustrator, politiek cartoonist, ontwerper en is docent illustratie aan de ArtEZ Academie Arts & Design Zwolle.

N25FP Beech A36 Bonanza 36

Hij heeft de Inktspotprijs 2007 gewonnen en tweemaal de Junior Inktspotprijs op zijn naam geschreven (2004 en 2006). Nu is in zijn portfolio ook een door hem ontworpen kleurenschema voor een vliegtuig bijgekomen. Niet alledaags!

N25FP Beech A36 Bonanza 36

Over het hoe en waarom van dit bijzondere kleurenschema hebben we het verhaal nog niet gehoord. De rode hand die een papieren vliegtuigje gooit, het witte lijntje dat het vliegtuigje volgt, het rode lijntje wat daarvan afwijkt, de muzieknootjes, de letters LP in de staat… Genoeg vragen! Het is in elk geval een persoonlijk verhaal van de eigenaar van deze Bonanza. De eerst volgende keer dat we elkaar ontmoeten zullen we daar zeker navraag naar doen!

N25FP Beech A36 Bonanza 36

Naast de Beech Bonanza stond nog een ander fraai toestel uit de Beech-fabrieken in de hangaar. Eentje die we al eerder voor de lens gehad hebben, de geweldige Beech D17S Staggerwing N9885H. Niet verwonderlijk dat beide kisten naast elkaar stonden, ze hebben dezelfde eigenaar.

N25FP Beech A36 Bonanza 36 naast de N9885H Beech D17S Staggerwing

Deze twee kisten, een bak koffie of een biertje en je bent minstens een uur verder voordat je hierover uitgekletst bent! En naar de toekomst toe weet ik bijna zeker dat hier nog voor minimaal een uur extra gespreksstof bij gaat komen! 😉

5 gedachten over “De vrolijk beschilderde N25FP Beech A36 Bonanza 36

  1. Hallo Jan,

   Dank voor je reactie. Bij mijn weten is de benaming wel degelijk met de aanduiding 36 (voor het model) achteraan. Ik laat het dus maar zo staan.

   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie