AirOnline.nl *** JAAROVERZICHT 2018 ***

Terugblik met een oliebol erbij?

Almere, 31 december 2018 – Oudjaarsdag! Dat betekent bij AirOnline.nl traditioneel terugblikken op het afgelopen jaar. Terugblikken in een paar woorden en in een paar (15) beelden. Gewoon even stil staan bij wat er allemaal gepasseerd is. En dat is weer heel wat het afgelopen jaar.
Allereerst moet me van het hart dat 2018 vooral een jaar van zorgen om gezondheid is geweest. Mijn vrouw Sabina, die een grotere rol bij AirOnline.nl heeft dan menigeen zou vermoeden, heeft te kampen gehad met de strijd tegen een (goedaardige) hersentumor. Dankzij goede zorgen van betrokken medisch personeel (de gezondheidszorg in Nederland is zo slecht nog niet!) is zij weer flink aan het herstellen. We zijn nog niet helemaal waar we willen zijn maar dat komt ongetwijfeld in 2019. Vandaar dat we ook reikhalzend naar het nieuwe jaar uitkijken met alles wat het ons gaat brengen.

Bezoekers

Dan wil ik alle luchtvaartliefhebbers die plezier beleven aan AirOnline.nl bedanken voor hun interesse. Zowel de website maar ook via Facebook blijft de belangstelling groeien. Dit jaar knalden de aantallen bezoekers omhoog, een groei van maar liefst meer dan 70%!

Stijging van de bezoekersaantallen van AirOnline.nl in een grafiekje

En we krijgen leuke reacties op de artikelen op de site. Het klink egoïstisch, ik maak de site vooral omdat ik het zelf leuk vind maar het feit dat anderen het werk ook waarderen doet me een groot plezier! Voor mij daarom reden genoeg om lekker met AirOnline.nl door te gaan.

Piloot en Vliegtuig van november 2018 met een foto van Aironline.nl op de voorkant

Ook beleef ik plezier aan het feit dat een aantal van mijn foto’s en artikelen hun weg elders weten te vinden. Het blad PlaneOwner van de Nederlandse AOPA-tak en Piloot en Vliegtuig hebben regelmatig iets van mij gepubliceerd. Klapstuk daarbij was voor mij november 2018 toen Piloot en Vliegtuig zelfs hun voorpagina sierde met een foto van mij.

Op pad

Wat hebben we allemaal gedaan dit jaar? We zijn een aantal keer op reis geweest. Dat begon al in maart van dit jaar toen de VS aangedaan werd. Met een groep van 4Aviation werden vliegshows aangedaan en er werd een helikoptervlucht gemaakt boven de desert boneyard bij Tucson in Arizona. Een belevenis! En dat leverde mooi fotowerk op!
Zwitserland is en blijft een van mijn populairste luchtvaartlanden. In mei werd een korte reis hier naar toe ondernomen. Een aantal civiele velden werden daarbij bezocht, inclusief Stans, de bakermat van de Pilatusvliegtuigen.
Het was een lange en hete zomer. Dat had ook zo zijn weerslag op de velden in onze omgeving. Zowel de fly-in Keiheuvel als de vliegshow op Texel leken plaats te vinden boven een uitgedroogde steppe. Dor gras en stof waren de ingrediënten van de landingsbaan.
Vliegend werden Schaffen-Diest en Brasschaat aangedaan maar ook een vluchtje richting de Duitse Wadden stond op het programma.

In september ben ik met mijn vaste “vliegmaatjes” Luc en Hans (met de auto) naar de UK geweest. Hoofddoel was de LAA Rally op Sywel en een vliegshow boven Old Warden. Een leuke trip met bezoeken aan diverse veldjes op de route en het museum op Duxford.
Nog laat in het seizoen werd een bezoek gebracht aan de Bahrain International Airshow. In 2016 waren we hier ook naar toe geweest. Vooral de afwisseling van exotisch militair en civiel materieel maakte ook deze 4Aviation trip tot een mooie belevenis.

Mustang

Vlucht in de Mustang PH-JAT

Het grootste hoogtepunt van het jaar had ook met vliegen te maken. Voor mijn verjaardag werd ik getrakteerd op een vlucht in de prachtige North American P-51D Mustang van de Stichting Vroege Vogels. Een onvergetelijke belevenis!
Ook werd, samen met de Stichting Vroege Vogels, op Lelystad Airport een fotodag georganiseerd waarbij de gehele verrijdbare museumcollectie van dit vliegend museum naar buiten werd gereden. Zo konden een 20-tal fotografen de zeldzame toestellen in ideale daglichtomstandigheden buiten fotograferen. Een zeldzaam moment, dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen!
Verder werd het afgelopen jaar weer zeer genoten van alle activiteiten op Lelystad Airport, mijn “homebase”.  Niet alleen bedrijven maar ook de luchthavenautoriteiten gaven mij veelal ruim baan om de leukste plaatjes te kunnen maken. Enorm bedankt voor de gastvrijheid Aviodrome, Vliegclub Flevo, Dynamic Aviaton, Zeusch, Havendienst, Zelf Vliegen, Bogaerds Cord, KLM Aero Club, Satys, Wings over Holland, Tom van der Meulen, Vroege Vogels, ANWB, HeliCentre, Air Waterland, AIS en nog een hele rij personen die ik gemakshalve niet allen apart ga noemen!
Hoogtepunten waren er op Lelystad Airport volop. We noemen er een paar; het bezoek van de Spitfire van Frits van Eerd (van de Jumbo supermarkten) samen met een tweezitstoestel, de aflevering van een prachtige gele Beech D17S Staggerwing, vele interessante klanten voor de spuithal van Satys en een fotoreportage met een bruidspaar dat per watervliegtuig naar hun trouwlocatie vertrok.
Ook moeten we helaas stilstaan bij een aantal minder leuke feiten zoals het aangekondigde vertrek van de Catalina, het daadwerkelijke vertrek van de Fouga Magister en het verongelukken van de Convair van het Aviodrome die bijna op weg was vanuit Zuid-Afrika naar Lelystad Airport. Droefenis ook bij het in Duitsland verongelukken van twee inzittenden in een gloednieuwe Beech 58 Baron die op Lelystad thuishoorde.

15 foto’s

Dan de – voor mij ieder jaar lastige – opgave om uit alle AirOnline.nl-luchtvaartfoto’s van 2018 de leukste, mooiste of zeldzaamste te plukken. Net als de vorige 7 jaar is me dat wederom NIET gelukt… 😉 Goed, hieronder komen zo dadelijk 15 foto’s maar het kiezen valt me altijd enorm lastig. Voor de Facebookpagina Lelystad Airport Aviation Group maakte ik bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar een selectie van 100 foto’s genomen op dat veld. Dit jaar zijn het er 145… simpelweg omdat ik niet kan kiezen. Teken van zwakte? Kan zijn, maar er is in mijn optiek gewoon te veel moois te zien in deze luchtvaartwereld! Dit zijn ze in elk geval geworden voor dit jaar:

OE-FDN Short SC.7 Skyvan 3 (Lelystad, 5 april 2018)
Desert boneyard (Tucson, 11 maart 2018))
D-HHTJ AgustaWestland AW169 (Amsterdam Heliport, 14 oktober 2018)
168311 / MV-51 Lockheed Martin F-35B Lightning II US Marines (Yuma, 17 maart 2018)
G-CRIK Colomban MCR-15 Cri Cri (Sywell, 31 augustus 2018)
HB-RIM Junkers F-13 replica (Lelystad Airport, 15 augustus 2018)
PH-JAT North American P-51D Mustang (Lelystad Airport, 15 september 2018)
G-CKUE Supermarine Spitfire LF.XVIe (Lelystad Airport, 15 september 2018)
PH-LVA Fokker D.VII Replica (Lelystad Airport, 21 april 2018)
IAF 1602 Lockheed Martin F-16D Fighting Falcon (Rainbow Canyon, 15 maart 2018)
G-ARSG AVRO Triplane Mk IV Replica en G-ASPP Bristol Boxkite Replica (Old Warden, 2 september 2018)
53-2135 Boeing EB-47E Stratojet USAF (Pima Air & Space Museum, 11 maart 2018)
Extra EA.300 van The Global Stars (Sakir Air Base – Bahrein, 15 november 2018)
Huwelijk Saskia en Maurice Breed-van der Veen (Lelystad Airport, 24 augustus 2018)
PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP (Texel Airport, 4 augustus 2018)

Tot slot nog een wijze raad: kijk uit met het afsteken van lawinepijlen en tot in 2019!

*  *  F I J N E   J A A R W I S S E L I N G  *  *

Wil je overigens ook nog even terugkijken over de voorgaande jaren? Dat kan:

Jaaroverzicht 2017
Jaaroverzicht 2016
Jaaroverzicht 2015
Jaaroverzicht 2014
Jaaroverzicht 2013
Jaaroverzicht 2012
Jaaroverzicht 2011

Geef een reactie