AlgemeenMuseumWrecks & Relics

Goed bezochte Scramble Aviation Day met Nationale Spotterskampioenschappen 2018

Scramble Aviation Day 2018

Teuge, 5 januari 2019 – Luchtvaarblad Scramble heeft zaterdag 5 januari 2019 hun Luchtvaartdag 2018 gehouden. Agenda-technisch lukte het niet om dit ook daadwerkelijk in 2018 te organiseren en daarom werd dit gehouden op de eerste zaterdag van 2019. Een mooie gelegenheid om iedereen gelijk een goed nieuwjaar te wensen.
Tijdens deze Aviation Day waren tientallen stands ingericht met luchtvaartitems. Boeken, foto’s dia’s, modellen en meer. Alles was te zien, te voelen, te ruiken of te koop. Plaats van handeling was de Skydeck hangaar op vliegveld Teuge.
De Skydeck hangaar was, op twee vliegtuigen na, leeggehaald. Twee toestellen van de Skydeck-collection stonden hier nog in. De Aviation Day had dan ook een mooi decor met een MiG 21 en een MiG 23 op de achtergrond.

Scramble Aviation Day 2018

De Cessna O-2 van de stichting Post Bellum mocht deze grijze en vochtige zaterdagmiddag buiten op het platform voor de hangaar doorbrengen. Normaal staat dit toestel ook in deze hangaar gestald.
Als speciale attractie was er een realistische F-16 simulator in de hoek van de hangaar aanwezig. Hierop kom men oefenen in de vaardigheden om dit gevechtsvliegtuig in toom te houden.

F-16 simulator

Nederlandse Spotterskampioenschappen

Traditiegetrouw wordt tijdens de Scramble Aviation Day ook de jaarlijkse Nederlandse Spotterskampioenschappen gehouden. Dit keer was het NSK 2018 aan de beurt. In 2017 hadden de spotters van de Eindhoven Welschap Aviation Society (EWAS) gewonnen. De plicht die bij die eer hoort is het organiseren van het kampioenschap het jaar daarop. Daar had EWAS natuurlijk gehoor aan gegeven.

NSK 2018

In de hangaar naast de Skydeck-hangaar was de wedstrijdruimte ingericht. Er stonden 15 tafels voor de 15 deelnemende teams die ieder weer uit 3 personen bestonden. Dit alles onder het wakend ook van de mooie Lockheed F-104G Starfighter van de Stichting Postbellum. Dit toestel is inmiddels in een authentiek zilverkleurig Nederlands kleurenschema gespoten en is een lust voor het oog.

Vooraan de deelnemers, daar achter het publiek met de Starfighter als decor

Deelnemende teams

Teams Nederlandse Spotterskampioenschappen 2018

A.G. Leeuwarden 1 On Dutch Wings S.G. Woensdrecht
A.G. Leeuwarden 2 Panoravia Scramble 1
Gilze Rijen A.S. S.G. De Kooij Scramble 2
Groningen E.A.S. S.G. Volkel 1 Soesterberg S.G.
LV Twente S.G. Volkel 2 Woensdrecht A.S.

De 15 teams werden in totaal getrakteerd op 4 blokken van ieder 10 vragen. Met die punten kon men (onder andere door het eenmalig inzetten van een joker) in totaal 463 punten behalen. Vooraf werd al voorspeld dat niemand dit maximale aantal zou gaan behalen. Dat werd inderdaad de waarheid…

NSK 2018

Moeilijk, moeilijk, moeilijk…

De vragen werden afwisselend gesteld met civiele en militaire onderwerpen. Soms ook met een zijstap naar de luchtvaart, zoals de vraag over het jaar van oprichting van 10 verschillende spottersmagazines.
Hieronder een voorbeeld van zo’n lastige vraag: welk Brits Royal Navy vliegveld hoort er bij deze 10 staartcodes van Britse marinevliegtuigen? Ga d’r maar aanstaan. Uw verslaggever had hier 0 punten… 😉

Een lastige vraag; welk veld hoor bij deze Royal Navy staartcodes?

Al tijdens de wedstrijd zelf werden de antwoorden nagekeken door de jury. De puntentelling kom men zo op zien lopen gedurende de middag.
Naast het oplopen van de punten liep naar het einde de spanning ook op. Uiteindelijk kwamen de spotters van Aviation Group Leeuwarden 1 (met Michel Heuveling, Marinus Tabak en Jos Vervoort) als beste uit de bus. Op slechts 6 punten gevolgd door de equipe van Scramble 1. De Groningen Eelde Aviation Society werden ten slotte derde.
De winnaars mogen zich verheugen op een ballonvaart. Deze werd door Flash Aviation ter beschikking gesteld. Ook kan men uitzien naar de organisatie volgend seizoen van de kampioenschappen. Waar en wanneer die gehouden worden is nog niet bekend. Teuge was een leuke en centrale locatie, maar niet dicht bij Leeuwarden. Maar dat was Eindhoven ook niet…

2 gedachten over “Goed bezochte Scramble Aviation Day met Nationale Spotterskampioenschappen 2018

 1. Dag Berend Jan,
  dank voor je leuke en uitgebreide verslag. Goed om ook eens te lezen dat het evenement erg positief is ervaren.
  Skydeck bleek inderdaad voor veel bezoekers een schot in de roos. Wie weet wat het volgend jaar wordt !

  Hartelijke groet,
  Gert Jan Mentink
  secretaris Dutch Aviation Society / Scramble

Geef een reactie