SportvliegtuigenWarbirds

D-EERP Piaggio P.149D onderdeel van de Seagull-formation

D-EERP Piaggio P.149D (Schaffen Diest, 1989)

Almere, 10 januari 2019 – Bij de Duitse Luftwaffe gebruikte men de Italiaanse Piaggio P.149D als opleidingstoestel. De keuze viel op dit ontwerp in plaats van ander kandidaten – zoals de Beech T-34 Mentor en de Saab S-91 Safir – die als minder geschikt werden beoordeeld.
Tussen 1957 en 1990 hebben onze Oosterburen met 265 van deze toestellen gevlogen (zowel bij de luchtmacht als de marine). Daarvan werden er 75 door Piaggio in Italië zelfgebouwd en de overige 190 werden door Focke-Wulf in Bremen in licentie gebouwd. Verschil in aanduiding daardoor; P.149D voor de Italiaans gebouwde- en FWP.149D door de Duits gebouwde toestellen.
Bigin jaren ’70 werden veel van de Piaggio’s afgestoten en kwamen op de civiele markt terecht. Vooral Duitse vliegclubs konden deze kisten voordelig aan hun vloot toevoegen.
De D-EERP is zo’n uitgefaseerd Luftwaffe toestel. Het constructienummer is 259 en is daarmee een van de 75 “echte” Italiaanse Piaggio’s. Het heeft bij de Luftwaffe gevlogen met diverse kenmerken als eerste als AS+410 daarna als AC+410 en tenslotte als 91+77. In 1974 kreeg het zijn huidige kenmerk, D-EERP.
Voor het eerst kwamen we de D-EERP tegen in 1989 tijdens de Old-timer Fly-inn op Schaffen Diest (B). Toen was het nog voorzien van een wit-oranje kleurenschema.
Later is deze kist onderdeel geworden van het formatieteam The Seagull-formation. Dit team had oorspronkelijk vijf Piaggio’s ter beschikking. Men vloog doorgaans in formatie van vier. The Seagull-formation bestaat nog steeds, alleen vliegt men vooral lokaal vanaf hun thuisbasis Hoogeveen. Hieronder de overige toestellen uit de Seagull-formation.

Met de toetreding tot The Seagull-formation is ook het kleurenschema van de Piaggio aangepast. Het kreeg weer een militair uiterlijk. In 1991 zag het toestel eruit zoals hieronder.

D-EERP Piaggio P.149D (Lelystad, 1991)

Later is het kleurenschema aangepast naar een meer authentiek schema. Ook werd de registratie er in zwarte, met wit omlijnde, letters opgezet, net zoals destijds het Duitse militaire kenmerk.

D-EERP Piaggio P.149D (Oostwold, 2009)

Tegenwoordig ziet de D-EERP er nog iets gewijzigd uit. In de staart is het embleem gekomen van de Waffenschule der Luftwaffe 10. Dit was een Duitse opleidingseenheid die onder andere piloten voor de Lockheed F-104G Starfighter trainde. Dat deed men vanaf de vliegbasis Jever.

D-EERP Piaggio P.149D, nu met Wappen der Waffenschule der Luftwaffe 10

 

4 gedachten over “D-EERP Piaggio P.149D onderdeel van de Seagull-formation

  1. Mei 2019 is de D-EERP na 30 jaar Seagull Formation verkocht aan een Zwitserse eigenaar. Door omstandigheden is het vliegtuig pas een jaar later op 20 mei 2020 opgehaald en naar de nieuwe thuisbasis Payerne gevlogen.

Geef een reactie