MuseumWarbirdsWrecks & Relics

Flink verbouwde North American P-51D Mustang in Haifa

01 North American P-51D Mustang

Haifa (Israël), 16 april 2013 – Van de meeste overgebleven North American P-51 Mustangs in de wereld is de identiteit wel bekend. Maar soms is het even zoeken. En dan bieden de moderne communicatielijnen via internet een oplossing. Zo zijn we achter de identiteit gekomen van een flink gemodificeerde Mustang met de registratie (aan de linkerzijde) “01” in het kleine luchtmacht museum op het vliegveld Haifa in Israël.
Dit museum ligt achter de slagboom van het zwaarbewaakte militaire deel van het veld in deze havenstad. Het is niet gemakkelijk te bereiken en is bijvoorbeeld alleen toegankelijk tijdens festiviteiten tijdens de Onafhankelijkheidsdag in Israël.
De Mustang ziet er helaas uitertst belabberd uit. De kist is flink geplamuurd en heeft daardoor geen gladde structuur meer. Hier en daar zitten gaten in de romp. Bij het uitzetten van de vraag over de identiteit van het toestel op Facebook kwam regelmatig de opmerking langs dat dit niet een echt toestel zou zijn. Toegegeven, het plaatwerk is verre van origineel. Nog meer structurele ellende is aan de linkerkant te zien, de vleugel is geknakt ter hoogte van de wielpoot. Dan de cockpitkap, die klopt ook niet. Dit is een afgedankte F-16 cockpitkap! De lijn van het vliegtuig doet daardoor een beetje vreemd aan.

01 North American P-51D Mustang

Op de neus staan aan beide kanten een drietal roundels met sterren. Dat lijken markeringen van overwinningen in luchtgevechten. Alleen of ze authentiek zijn? Geen idee…

Identiteit

Het blijkt hier te gaan om de Mustang P-51D-20-NA Mustang met het Amerikaanse kenmerk 44-72228 en met constructienummer 122-38687. Dit toestel was in januari 1945 afgeleverd aan de USAAF. Daar heeft het gevlogen bij het 485th FS (370th FG) met de code 7F-L. In juni 1948 werd deze kist verkocht naar de Zweedse luchtmacht als Fv26140. Tot slot werd het in 1952 verkocht naar Israël. Daar kreeg het als kenmerk 2352 mee.
Op internet zijn ook bronnen te vinden die aangeven dat dit toestel als Fv26141 in Zeden heeft gevlogen en als 3501 in Israël. Mijn bron geeft echter aan dat dit niet klopt.
Na uitfasering is het toestel bij een technische school in Israël terecht gekomen. Daar heeft men uit drie verschillende toestellen deze hier afgebeelde “01” gemaakt. De romp was van de 2352, dus houden we dat maar als identiteit aan.
Gelukkig is het de meeste dagen van het jaar goed weer in Israël, maar uiteindelijk krijgt de tand des tijds steeds meer van op dit frame. Dat komt het uiteraard niet ten goede.
Er zijn in Israël nog een paar Mustangs andere bewaard gebleven. Die staan in het officiële (en beter toegankelijke) luchtmacht museum in Hatzerim.

Met dan aan David Lee die in november 2019 een boek over de Israëlische Mustangs hoopt te publiceren.

Een gedachte over “Flink verbouwde North American P-51D Mustang in Haifa

Geef een reactie